Op bezoek bij Silter kaasmaker Andrea Bezzi in Case di Viso

Het kleine schilderachtige bergdorpje Case di Viso (1753 meter boven de zeespiegel) werd meerdere malen als gevolg van lawines verwoest. Tegenwoordig wonen er slechts enkele gezinnen, die er alleen in de zomer wonen; het water in de leidingen bevriest door de kou! We gaan op visite bij de familie Bezzi waar Andrea Bezzi de lokale kaas Silter maakt.

Case di Viso

Val Camonica

Val Camonica is een schilderachtige vallei in de provincie Brescia in Italië. Het gebied staat bekend om zijn archeologische, natuurlijke en historische betekenis – het werd bijvoorbeeld erkend als de eerste UNESCO-werelderfgoedlijst in Italië. Niet alleen dat, maar het heeft een ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid, van het panoramische uitzicht op de Alpen tot de unieke en zeldzame flora en fauna die in het gebied leven. Val Camonica ligt net op de grens tussen de Italiaanse en Zwitserse Alpen in het noorden van Italië en de oostelijke kant van Lombardije.

Case di Viso Case di Viso

kaas kaas kaas

Via een schattig houten bruggetje over een snelstromende gletsjerrivier lopen we omhoog door het dorp. Het laatste huis met bijbehorende schuur van het dorp is van de familie Bezzi. Hier wordt de beroemde Silter gemaakt; een D.O.P. (het keurmerk Denominazione di Origine Protetta), biologische, rauwmelkse kaas, gemaakt van eigen Zwitserse bruine bergkoeien. Zoals je op de foto’s kunt zien hebben de kazen een bijzondere korst. In de mal waar de kaas in rijpt zijn verschillende bloemen en poppetjes geplaatst. De bloemen staan voor de edelweiss; een bekende bergbloem; de poppetjes zijn een verwijzing naar de rotstekeningen die in de buurt gevonden zijn. Naast Silter maakt Andrea Bezzi ook verse ricotta, die het allerlekkerst is met de Val Camonica bloemenhoning. Natuurlijk even zelf getest. 😉

Andrea Bezzi Brescia kaas Silter kaas Op bezoek bij Silter kaasmaker Andrea Bezzi in Case di Viso Brescia kaas Brescia kaas

oud = goud

Silter is een harde kaas, gemaakt van ongepasteuriseerde ‘rauwe’ melk. Je kunt de kaas natuurlijk jong eten, maar voor mij waren de oude (en dan ook echt hele oude) kazen het bijzonderst. Ik had ook nog nooit een kaas van tien (10!) jaar oud gegeten. Dat klinkt misschien niet heel erg smakelijk, ik kan je verzekeren dat het een bijzonder lekkere ervaring was!

Silter kaas Op bezoek bij Silter kaasmaker Andrea Bezzi in Case di Viso

Maar dat was nog niet alles. De chef van Ristorante San Marco uit Ponte di Legno kwam ook langs om voor ons een lokale lunch te bereiden.  Hoogtepunt misschien wel van de hele week: de calsú, een ravioli met kaas (Bezzi Bio natuurlijk), varkensvlees en salie. Goddelijk!

Calsú

Voor wie nog meer wil doen dan alleen kaas eten zijn er meerdere wandel- en fietsroutes die vanuit het dorpje Case di Viso de omliggende bergkammen verkennen; je kunt bijvoorbeeld naar de berghut Rifugio Bozzi lopen en overnachten.

Op bezoek bij Silter kaasmaker Andrea Bezzi in Case di Viso


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER kaas:

Voor dit artikel ben ik door Visit Brescia uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.