Review: Polvo & Pato – Jeroen Jansen

Polvo & Pato (octopus en eend) van culinair schrijver en fotograaf Jeroen Jansen hoeft mij niet meer te overtuigen van het feit dat Portugal fantastisch is. Daar ben ik namelijk al achter… 😉 Maar misschien heb jij nog wat hulp nodig? Dit culinaire reisboek is geen traditioneel kookboek, maar een naslagwerk voor, na of tijdens je reis naar Portugal. Of voor gewoon lekker op te bank om bij weg te zwijmelen.

Review: Polvo & Pato - Jeroen Jansen

Het boek bestaat uit vier hoofdstukken: Norte e Centro, Lisboa e Sétubal, Alentejo en de Algarve. Op regio dus, van noord naar zuid. De hoofdstukken zijn gevuld met heel veel foto’s van oude bankjes, kokende oma’s, drukke vismarkten en bruisende keukens. Van hotels tot resorts, strandtenten, wijngaarden, michelin sterrenrestaurants tot thuiskoks, alles komt aan bod. Als het maar over lekker eten en drinken gaat.

Review: Polvo & Pato - Jeroen Jansen

De recepten in het boek zijn verzamelingen van chefs uit Portugal, Portugese chefs in Nederland en Nederlandse chefs die Portugees koken. De recepten variëren van simpel (tuinbonen met chorizo en ei) tot wat moeilijker (escabeche van zwaardvis) tot michelin niveau (paddenstoelennestje). De meeste ingrediënten zul je gewoon in Nederland kunnen krijgen, maar er zijn een paar ingrediënten die misschien wat lastiger zijn, zoals porcinipoeder, anattopoeder, bacalhau of zwarte popcorn.

Review: Polvo & Pato - Jeroen Jansen

Naast eten en restaurants is er ook een grote rol weggelegd voor de Portugese wijnen en drankjes in dit boek. Van de Douro tot de Algarve; ook ik heb ondervonden dat Portugal heerlijke wijnen maakt. Lees hier mijn ervaringen over João Portugal Ramos in de Alentejo, Quinta dos Vales in de Algarve, Quinta Do Encontro in Bairrada en Quevedo Port in de Douro.

Review: Polvo & Pato - Jeroen Jansen Review: Polvo & Pato - Jeroen Jansen

De combi van eten, drinken, restaurants en hotels is heel fijn, maar ik mis iets van een overzichtje/kaartje met alle tips qua restaurants en hotels. Ook kloppen soms de recepten niet helemaal met de foto’s bij de gerechten. Zo liggen er blokjes dragon fruit bij de ceviche van zalm, maar die staan niet in het recept. Ook wordt de zwarte popcorn vermalen, maar die wordt in het recept verder nergens gebruikt. Of garnering die niet wordt genoemd zoals de radijs in het recept met de lamsbout. Er was nog een dingetje waar ik me een beetje aan stoorde; volgens mij is de foto van het gerecht op de cover niet helemaal scherp.

Review: Polvo & Pato - Jeroen Jansen

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Heerlijke recepten
  • Lekker stevig boek (harde kaft + dikke bladzijden)
  • Heel veel culinaire verhalen en interviews
  • Veel foto’s van Portugal

Minpunten: 

  • Sommige ingrediënten staan wel op de foto, niet in de tekst
  • Cover niet scherp

Portugal is misschien wel één van mijn favoriete vakantielanden. Heerlijk weer, lekkere wijn, goed eten en betaalbaar. Maar misschien ben je nog niet overtuigd? Dan is Polvo & Pato van Jeroen Jansen een goed begin om de liefde voor Portugal eens aan te wakkeren. 😉

Nederlands | Druk: 1 | 9789059569140 | juni 2019 | Hardcover | 256 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen! 


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.