10 tips voor bier in Gent

Om de één of andere reden hebben de geplaveide straatjes, het kasteel en de prachtige middeleeuwse architectuur van Gent nog niet gezorgd voor een overbevolking aan toeristen. De stroppendragers (een geuzenaam voor Gentenaren) hebben een lange geschiedenis van brouwen. Zoals de Leie door het middeleeuwse centrum van de stad stroomt, stroomt bier door de aderen van zijn bevolking. Er wordt gedacht dat er ooit wel 500 brouwers in de stad waren. En bier en België, dat is een klassiek duo zoals frietjes met mayonaise, Bert & Ernie en Bassie & Adriaan. Dus waar moet je in Gent je pintje drinken? Waar vind je de beste bieren? Mocht je binnenkort een weekendje/dagje Gent gaan doen, dan heb ik in dit artikel maar liefst 10 tips voor bier in Gent voor je! De locaties zijn trouwens random op volgorde gezet; niet dat de eerste leuker is dan de laatste op het lijstje. 😉

Wil je trouwens weten wat je naast bier drinken nog meer kunt doen in Gent? Lees dan mijn artikel over mijn tips voor een weekendje Gent!

Handig kaartje ↓

Alvast 1 tip: zorg dat je genoeg cash geld op zak hebt; in veel zaken kun je NIET pinnen! 

Dok Brewing Company

Een oude transformatorhal (hal 16) werd omgebouwd tot een indrukwekkende microbrouwerij met brewpub: Dok Brewing Company. Oprichters van het project zijn Dimitri Messiaen, Janos De Baets en Daniella Provost die ieder hun eigen inbreng hebben in het project. Dimitri heeft jarenlange ervaring in de horeca en is de brouwer van Pils 13, Janos als ervaren brouwer van Hedonis Ambachtsbier en Daniella is zythologe/biersommelier.

Dok Brewing Company Gent Dok Brewing Company Gent

Hal 16 bevat niet alleen de brouwerij en brewpub, maar ook Italiaans restaurant met pizzaoven (Officina Raffaelli), een bio bakkerij (Bruud), een bbq restaurant (Røk) en een patissier (Bostoen).

Dok Brewing Company Gent Dok Brewing Company Gent

Maar ik was er natuurlijk voor het bier. 😉 In de 1000 liter tanks worden eenmalig verschillende brouwsels gebrouwen. Is het op? Dan heb je pech! De tapwand bestaat uit 27 normale tapkranen en 3 nitrotaps (en een lijst van 30-40 bieren op fles) waaruit natuurlijke eigen bier stroomt, maar ook bieren van bevriende brouwerijen van over de hele wereld. Toen ik er was had je kunnen kiezen voor een sour ale van brouwerij Nevel (Nijmegen), een IPA van L’Arogante (Gent), een Imperial Porter van North Park Beer (San Diego) of een eigen Dok IPA genaamd Uw Dikke Ma Zit Aan De Zuid. Wat zoveel betekent als ‘je moeder is een lichtekooi’. Laat ik het netjes houden. 😉

Dok Brewing Company Gent

De namen van het eigen bier worden door het team verzonnen door na het brouwen een brainstormsessie te houden. Iedereen zit aan tafel met het verse bier, de timer wordt gezet op 5 minuten, waarna iedereen namen gaat roepen. De leukste naam na die 5 minuten is dan de naam van het nieuwe bier. 🙂

Dok Brewing Company Gent

Naast dat er binnen heel veel ruimte is, is er ook een heerlijk terras voor de deur. Dikke aanrader dus deze brouwerij als je in Gent bent!

Brouwbar

Sinds februari 2018 is Gent een microbrouwerij rijker: Brouwbar. Deze kleine zaak met zonnig terras maakt met de ketels achterin de zaak verschillende eigenzinnige bieren. Sinds de start van de brouwerij zijn er al 29 verschillende bieren gebrouwen. De laatste is een BIJ29 Honey Ale, gemaakt met 30% honing. Wel even opletten: ze zijn alleen van donderdag t/m zondag geopend voor dorstige bezoekers.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brouwbar (@brouwbar) on

Het Waterhuis aan de Bierkant

Populair bij de lokale bevolking en toeristen, Waterhuis aan de Bierkant ligt aan de Leie en is de perfecte plek om een paar uur op het terras te blijven. Lekker kijken naar alle mensen terwijl de boten en kajaks voorbij varen. Er staan 165 bieren op het menu, waaronder drie huisbieren: Gandavum, Klokke Roeland en Mammelokker.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arina (@vredinka_arina) on

De Dulle Griet

Op de Vrijdagmarkt in het centrum van Gent vind je De Dulle Griet. Vernoemd naar het 12.000 kg wegende kanon De Dulle Griet die om de hoek van het café staat. Van de buitenkant is het een ouderwets café, inclusief kanten vitrage. Van binnen een heel gezellige en klassieke bierbar met oude bierreclames aan de muren. Met keuze uit ruim 350 verschillende bieren zul je hier altijd wel slagen. Wil je iets bijzonders en heb je reuze dorst? Bestel dan een MAX biertje. Het speciale koetsiersglas (denk een kwakglas op steroïden) is gemaakt voor 1,2 liter bier. En je krijgt hem niet zomaar; de glazen werden zo vaak gejat dat de eigenaar van De Dulle Griet heeft besloten dat je een schoen in moet leveren bij bestelling. Na inlevering van het lege glas krijg je je schoen weer terug.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rik Thijs (@rikthijs) on

Trollekelder

Deze 15e eeuwse bierkelder is gevuld met… Trollen! En bier natuurlijk. 😉 De trollen zijn hier gekomen in de jaren ’80 via de Scandinavische vrouw van de eerste uitbater; zij had een liefde voor deze aparte wezens die een grote rol spelen in de Scandinavische folklore. Ook de locatie van de Trollekelder is top: pal naast de Sint-Jacobskerk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Gago (@homo_lupulus) on

Gentse Gruut Brouwerij

De Gruut-brouwerij, net buiten het stadscentrum op de hoek van het Baudelopark, is een van de weinige brouwerijen die brouwt met een mix van kruiden en specerijen (gruut) in plaats van met traditionele hop. Met behulp van lokale kruiden zoals bijvoet, grond klimop, wilde gagel, duizendblad en heide, en exotische specerijen zoals gember, nootmuskaat en kaneel hebben ze 5 verschillende bieren gebrouwen: Wit, Blond, Amber, Bruin en Inferno. Sinds kort is daar de tripel bijgekomen, die wel met hop is gebrouwen. In het taplokaal vind je gezellige zitjes, zichtbare bakstenen en smeedwerk. Levensgrote zebra-koeien en andere kunstwerken houden alles in de gaten.

Gentse Gruut Brouwerij Gentse Gruut Brouwerij Gentse Gruut Brouwerij Gentse Gruut Brouwerij Gentse Gruut Brouwerij

Trappistenhuis

Het Trappistenhuis is een lekker klassieke Belgische bruine kroeg waar je de keuze hebt uit ruim 170 speciaalbieren. Zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden ben je hier aan het juiste adres voor een lekker trappistenbier. Het café schenkt vijf van de zes Belgische trappistenbieren, maar heeft ook enkele buitenlandse exemplaren op de kaart staan. En ook lekker: ze hebben een aparte kraan waar Chimay Blauw uit stroomt!

View this post on Instagram

 

A post shared by Cat Stern (@_the_noble_savage_) on

Rock Circus

Je kan er niet omheen bij Rock Circus, hier draait alles om Rock-‘n-roll en bier! Met maar 58 (!) tapkranen en meer dan 100 verschillende bieren op 75cl fles (kleinere flesjes hebben ze niet) kun je je hart hier ophalen als bierliefhebber. Ook leuk detail: de 10 meter lange toog heeft eigenaar Jan Francois in Nederland laten maken. De Overpoortstraat is een echte studenten-stap-straat, dus laat je niet bedotten door de omringende kroegen. Hier serveren ze serieuze bieren!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ??????? ????? (@beatriz_fonte_) on

De Geus van Gent

De Geus van Gent ligt verscholen in een doodlopend straatje aan de Schelde met uitzicht op de Sint-Pietersabdij. Het is een café voor vrijdenkers, liefhebbers van het betere bier, studenten, locals, cinemabezoekers en iedereen die komt aanwaaien. Door het bolvormige plafond lijkt het wel of je in een kerk binnenstapt. Maar dan wel een kerk met bier als religie.. 😉 Met 20 bieren van ’t vat, een grote selectie oude Geuzes en 60 bieren op fles genoeg om uit te kiezen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by geusvangent (@geusvangent) on

Kaffee De Planck

Alweer de laatste tip voor bier in Gent. Het sfeervol heringerichte binnenvaartschip Kaffee De Planck ligt recht tegenover de bioscoop Kinepolis bioscoop, dus perfect om voor of na een filmpje even uit te buiken. Op de bierkaart staan meer dan 200 verschillende biersoorten. Daarnaast hebben ze een eigen gebrouwen huisbier (Planckske) en uitbaatster Odette De Schuytere is bovendien Ambassadeur Cum Laude voor Orval.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER Bier in/uit België? ↓

Voor dit artikel ben ik door VisitGent en VisitVlaanderen uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.