Bruschetta met Gruyère kaas en vijgencompote met port

In mijn vorige artikel over Emmi KALTBACH kazen heb ik verteld over de superleuke BOLS experience in Amsterdam. Met aansluitend een hele interessante cocktail-proef-sessie om verschillende hapjes met Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP & KALTBACH Creamy & Tasty kaas te pairen met verschillende cocktails.

Emmi KALTBACH Zwisterse kazen

Uitdaging

Nu ben ik zelf uitgedaagd door Emmi KALTBACH om met hun Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP een gerechtje/hapje te bedenken die perfect zou passen bij één van de twee cocktails die we de vorige keer in Amsterdam hebben gemaakt.

Ik koos voor de Date Old Fashioned cocktail met 4 jaar oude Bols Corenwyn (gerijpt in oude Jack Daniel’s bourbon vaten) en onder andere de nieuwe Bols dadellikeur.

Emmi KALTBACH & Bols Cocktails

Het hapje dat chef Robert vorige keer erbij had gemaakt was een sandwich van KALTBACH Le Gruyère AOP. Met daartussen heel dun gesneden dadelbrood, gesneden in de vorm van een dominosteentje zodat er in de gaatjes bovenop (gemaakt met een warme klerenhanger) een klein beetje dadelstroop paste. Dat was echt zo lekker! 😀 Hieronder nog even een herinnering hoe dat eruit zag..

Emmi KALTBACH & Bols Cocktails - KALTBACH Le Gruyère AOP

Aan de slag!

Dus ik ben zelf ook met de KALTBACH Le Gruyère AOP aan de slag gegaan en heb geprobeerd dezelfde smaken een beetje te vangen in een hapje. Ik ben zelf dol op bruschetta en voor mij is dat echt een ultiem zomerhapje dat je gemakkelijk en snel in grote aantallen kunt maken voor als je vrienden of familie op bezoek hebt.

Het zoetje zit in een vijgencompote met port, het crunchy van het dungesneden brood en het zoutige van de kaas wat heel goed samengaat met de walnoten.

Bruschetta met Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP

Benodigdheden voor ±10 bruschetta:

  • 200 gram gedroogde vijgen (als je verse vijgen kunt krijgen in het seizoen natuurlijk doen!)
  • 150 ml Ruby port
  • 10 dunne plakjes ciabatta brood
  • 75 gram gruyère kaas
  • 10 halve walnoten
  • grof zeezout voor garnering

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Doe de plakjes ciabatta in de oven en laat 4 minuten bakken zodat je krokante plakjes brood krijgt. Haal uit de oven en bewaar tot later gebruik.

3. Snij de vijgen klein en doe samen met de port in een pannetje. Laat op laag vuur ±15 minuten zachtjes sudderen en inkoken tot je een compote hebt.

4. Snij de Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP in kleine vierkante blokjes.

Bruschetta met Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP

5. Hak de walnoten in grove stukken.

6. Besmeer de getoaste ciabatta met de vijgen-port-compote, verdeel de blokjes gruyère erover en garneer met de stukjes walnoot.

7. Bestrooi heel licht met een paar grove zoutkorrels.

Superlekker met een fijne cocktail op m’n balkonnetje!* 😀

ps: Deze foto is van de zomer gemaakt.. 😉

Bruschetta met Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP

=Geen 18, geen alcohol=


Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Emmi KALTBACH: www.emmi-kaltbach.com

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.