Ik moet bekennen dat ik nog niet heel bekend ben met Den Bosch. Ik was er 3 jaar geleden voor een diner ter ere van de 500e sterfdag van Jheronimus Bosch, maar volgens mij daarna niet meer. Hoog tijd dus om deze Brabantse parel eens beter te leren kennen! Vandaar in dit artikel mijn 10 biertips voor een lekker dagje Den Bosch!

Handig kaartje ↓

Bossche Stadsbrouwerij Jongens van De Wit

Stadsbrouwerij Jongens van De Wit is gevestigd in de Sheds in het Paleiskwartier in Den Bosch. Na jarenlang een succesvol bier- en eetcafé te hebben gerund in het centrum van Den Bosch, wilde Erwin de Wit en Aafje Gommers hun eigen bieren gaan brouwen. Echte Bossche bieren met een Brabants bourgondisch karakter. Bier waarin hun liefde voor de drank te proeven is. Vooral de klassieke stijl bieren zoals de blond, märzen, alt, lentebock, witbier, tripel en een russian imperial stout kun je hier in het proeflokaal van de tap drinken. Wil je iets mee naar huis nemen? Dan is er de mogelijkheid om 1 liter PET flessen af te laten vullen. Maar vers uit de tap is toch het allerlekkerst!

Den Bosch Stadsbrouwerij Jongens van De Wit

En heb je een beetje trek gekregen? Ze zijn al vanaf 11:00 open, en de broodjes op de kaart (met brood van Bossche bakker Daniel) zijn echt te gek!

Den Bosch Stadsbrouwerij Jongens van De Wit

Brouwerij Boegbeeld

Op de eerste verdieping van antiquair La Folie op de Uilenburg vind je sinds 2 jaar Brouwerij Boegbeeld. CEO, marketeer, oud-student Food Innovation aan de HAS in Den Bosch, eigenaar, poetsvrouw, pr-dame en brouwer Janneke Pieters brouwt twee dagen in de week op deze locatie haar Siberië, Sjekladebol, Houdoe en Bedankt, Bossche Beul, Wanne Klets en natuurlijk het Kutbier. Kutbier? Ja: Kutbier. Vernoemd naar één van de meest gebruikte woorden in het vocabulaire van een Bosschenaar en de hoogblonde Anita die rondreed op een brommertje door de stad. Het begon als ‘een grapje’, aldus Janneke. Maar dankzij deze biernaam is Boegbeeld als brouwerij wel gelijk op de kaart gezet. Ook heeft Janneke vorig jaar een cider gemaakt met gevallen peren uit de perenboomgaard van de naastgelegen kloostertuin Mariënburg. En de naam? Met Peren natuurlijk. :)

Brouwerij Boegbeeld Den Bosch

Wil je zelf langsgaan bij de brouwerij? Dat mag, maar vergeet vooral je portemonnee niet mee te nemen. Want aan kijkuh kijkuh nie kopuh heeft Janneke een bloedhekel. “Vroeger lulde ik de hele dag over mijn bedrijf, maar dan had ik aan het eind van de dag maar €50 verdiend. Dat is natuurlijk niet handig. Nu krijgen mensen alleen het verhaal als ze ook echt iets kopen.” Dat je het even weet. ;)

Brouwerij Boegbeeld Den Bosch

Bossche Brouwers aan de Vaart

Bossche Brouwers is ontstaan uit een vriendengroep die in een schuurtje is begonnen met het brouwen van bier. Belangrijk voor hun is veel plezier beleven aan het brouwen van bier. Daarnaast willen ze meer mensen de kans geven dit te ervaren en organiseren ze ook workshops over bierbrouwen. Als locatie voor de brouwerij/proeflokaal is de Tramkade in het noorden van ’s Hertogenbosch gekozen. Daarnaast is er ook een poppodium waar concerten gegeven worden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by bosschebrouwers (@bosschebrouwers) on

Proeflokaal ’t paultje & Thornbridge

Proeflokaal ’t Paultje is vernoemd naar eigenaar Paul Leeyen; een echte liefhebber van speciaalbier. Met zeven tapkranen en 200 bieren op fles ben je hier wel even zoet. Liever een Brits of Amerikaans biertje? Paul is een samenwerking aangegaan met de Thornbridge brouwerij en zo café Thornbridge op de Koninginnenlaan geopend. Hier vind je een grote collectie Britse en Amerikaanse ales, lagers, stouts en porters. Ook wordt hier bijna wekelijk een pubquiz georganiseerd.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Proeflokaal ’t paultje (@tpaultje) on

Stadscafe de Basiliek

Naast de Sint-Janskathedraal vind je al ruim 100 jaar Stadscafé de Basiliek. Sinds 5 jaar wordt de Basiliek uitgebaat door Tim Pigmans. Naast 120 speciaalbieren kun je hier ook kiezen voor een eigen biertje gebrouwen bij brouwerij D’n Draok in Berlicum.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by stadscafe de basiliek (@stadscafedebasiliek) on

Café Bar le Duc

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar bij het horen van deze naam moest ik gelijk aan water denken… En niet aan bier! :D Gelukkig draait het wel echt om bier in dit café van jr en sr Jan van Kollenburg dat al sinds 1975 bestaat. Als hobby startte Jan ooit in de kelder van het café met het brouwen van bier, inmiddels is er een brouwerij (’t Kolleke) gevestigd in het aangrenzende pand en is Pieter van Meel de brouwer. In totaal worden er 8 verschillende bier gebrouwen, waarvan 5 vaste bieren en diverse seizoensgebonden bieren. Ook leuk om te vermelden: Brouwerij Boegbeeld heeft samen met Brouwerij ’t Kolleke een collab-brew gemaakt genaamd So de Pieters.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura (@wambamzwam) on

Tapperij Het Veulen

Een paar deuren naast Bar le Duc vind je tapperij Het Veulen. Pelpinda’s waarvan je de doppen lekker op de grond mag gooien, lage krukjes en het eigen blond bier dat gebrouwen wordt door Ruud van Brouwerij de Eem. Dat is ongeveer Het Veulen in een notendop (padoem pats). Zin iets in bijzonders? Van de borrelkaart kun je bijvoorbeeld kiezen voor de borrelplank met eigengemaakte gehaktballetjes, scampi en slakken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tapperij Het Veulen (@het_veulen) on

Jeronimus Eet & Borrel Café

Jeronimus aan de Markt is een begrip in Den Bosch, al ruim 22 jaar genieten vele Bosschenaren en bezoekers van het gezellig, knusse café in het centrum. Met ruim 15 tapkranen, een ruime en steeds wisselende speciaalbierenkaart, het zonnige terras en hapjes uit het naastgelegen en net verbouwde Het Warenhuis (voormalig C&A pand) kun je hier wel een paar uur toeven.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sander Geurts van Kessel (@iamsandergvk) on

Tapperij De Keyzer

De Korte Putstraat staat voornamelijk bekend om de vele restaurants. Maar tussen de restaurants vindt je één van de kleinste bruine borrelcafés van deze straat: Tapperij De Keyzer. Hier hebben ze ruim 100 soorten speciaalbier op de kaart staan. En ook lekker: elke keer als je een drankje bestelt, krijg je er tot 20.00 uur, ook een mini-tapas bij. Dit kan een bakje met nootjes zijn, een blokje kaas of een toastje met paté. Het is iedere keer iets anders en ook iedere keer een verrassing. Brabantse gezelligheid!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Studentenleventje (@studentenleventjee) on

Bottle Shop Den Bosch
En als laatste tip een mooie winkel om leuke bieren mee naar huis te nemen. En de keuze is echt reuze! Hier kom je niet ff snel om een gele rakker uit het rek te grissen, de bijzondere uitgaves en limited editions vliegen je om de oren. Mag ik alles in een tasje aub? :)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bottle Shop Den Bosch (@bottle_shop_den_bosch) on