Review: Cafés – 250 topadressen in Nederland door Fiona de Lange

Waar ga je naartoe voor lekker bier? Biersommelier en zytholoog Fiona De Lange doorkruiste heel Nederland op zoek naar de 250 cafés met de meest bijzondere bierbeleving en de leukste locaties om ongedwongen aan de bar te hangen. Een statige herberg in een voormalige kerk, een bruine kroeg in een dorpsschool, een artistiek museumcafé of een gelagzaal tussen de bierketels. Ze passeren allemaal de revue in Fiona’s eigenzinnige rondreis door het Nederlandse cafélandschap.

Cafés - 250 topadressen in Nederland - Fiona de Lange

Het boek bestaat uit 12 hoofdstukken, de 12 provincies, die allemaal voorafgegaan worden door een kaartje van de betreffende provincie met daarop geplot de besproken cafés. De cafés worden uitgebreid besproken, inclusief een gedronken bier en een tip om te doen in de omgeving. Daarmee wordt het bijna een soort reisgids.

Cafés - 250 topadressen in Nederland - Fiona de Lange

De Lange: ‘Het moest geen boek worden met louter een klinische, feitelijke beschrijving. Een café moet je beleven en dat wilde ik ook laten terugkomen in mijn boek. Daarom heb ik alle cafés bezocht. Anders is het natuurlijk ongeloofwaardig. Ik ga niet de beleving van een café beschrijven waar ik zelf nog nooit een stap binnen gezet heb.’

Cafés - 250 topadressen in Nederland - Fiona de Lange

Dat Fiona de Lange voor 250 cafés koos, was mede ‘om het behapbaar’ te houden. ‘Als ik écht een compleet beeld had willen schetsen, had ik 1250 cafés moeten bezoeken. Maar dat is natuurlijk niet te doen.’ Maar ook die 250 betekende lange dagen. Lachend: ‘Ik heb die maanden wel in m’n auto geleefd. Soms bezocht ik wel 15 cafés op één dag.’

Cafés - 250 topadressen in Nederland - Fiona de Lange

Echt een boek voor ons drinkies die in elke stad wel de leukste bieradressen proberen op te zoeken. Helaas is het boek zo dik geworden dat je het niet echt meeneemt op vakantie of een dagje weg. Voorwerk is dus geboden!

Cafés - 250 topadressen in Nederland - Fiona de Lange

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Uitgebreide beschrijvingen van de cafés
  • Inclusief foto’s
  • En tips voor de omgeving

Minpunten: 

  • Te groot/zwaar om zomaar mee te nemen

Met Cafés – 250 topadressen in Nederland heb je echt een topgids in handen om je de komende jaren mee zoet te houden. Weekendje Arnhem/Maastricht/Groningen? Even in het boek kijken waar Fiona zegt dat we moeten zijn.

Nederlands | Druk: 1 | 9789401457682 | mei 2019 | Paperback | 512 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen! 


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.