Speciaalbier uit Noorwegen – een introductie

Een trip zonder een lokaal biertje is als een ijsbeer op de Zuidpool. Kan gewoon niet! 😉 Ik was 33 jaar lang nog nooit in Noorwegen geweest, maar het afgelopen jaar had ik het geluk om maar liefst twee keer dit bijzondere land te bezoeken. Een culinaire tour door Trøndelag, de beste kaas van de wereld proeven in Trondheim, met de trein naar Flåm en sterke drank doorproeven met viking-stoker Stig Bareksten. Ik ben een lucky girl! Gelukkig had ik tussen de bedrijven door ook nog de mogelijkheid om verschillende speciaalbieren uit Noorwegen te proeven. En heb ik zelf de lokale supermarkt leeggekocht met onbekende biertjes. 🙂 

Ik weet dat mijn lijstje niet alle brouwerijen in Noorwegen zijn, maar dit zijn brouwerijen waar ik minimaal 1 bier van heb gedronken. Hopelijk kan ik de lijst de komende jaren aanvullen! Ranhilde; looking at you darling! 😉

Handig kaartje ↓

Nøgne Ø

Speciaalbier uit Noorwegen - Nøgne Ø

Nøgne Ø is de grootste leverancier van speciaalbier in Noorwegen en de eerste en enige producent van sake in Europa. De naam Nøgne Ø betekent “naakt eiland”, en is een poëtische term die door Henrik Ibsen (een Noorse toneelschrijver en dichter) werd gebruikt om één van de talloze grimmige, kale uitsteeksels te beschrijven die zichtbaar zijn in de ruige zee voor de zuidelijke kust van Noorwegen. Het geeft ook een symbolisch beeld van wat de twee Noorse thuisbrouwers Gunnar Wiig en Kjetil Jikiun begin 2002 deden toen ze besloten een nieuwe brouwerij te stichten. Hun drang? Hun visie is om diversiteit en innovatie in het commerciële brouwen van echt Noors bier te brengen. In 2013 hebben ze 54% van de brouwerij verkocht aan Hansa Borg Bryggerier maar maken nog steeds zelf hun eigen bier. Er is een brouwerij-winkel geopend van ma-vrij 09.00-15.00 en mocht je interesse hebben in een tour, dan moet je even een mailtje sturen.

Ægir Bryggeri

Speciaalbier uit Noorwegen - Aegir brewery

Ægir Brouwerij is in 2007 geopend in het dorpje Flåm. Het gebouw is geïnspireerd op de Noorse mythologie en doet denken aan een staafkerk. Binnen bestaat uit interieur uit drijfhouten muren, drakenkoppen en een open haard (inclusief beestig kleed). Ægir-bier is van wereldklasse en heeft gouden, zilveren en bronzen medailles gewonnen in internationale competities. De brewpub bevindt zich op de begane grond en het restaurant op de eerste verdieping. Er zijn kleine tafels en lange tafels voor maximaal 12 personen. Het menu is op de Vikingen geïnspireerd en is aangepast om bij verschillende bieren te passen.

Speciaalbier uit Noorwegen - Aegir brewery
Ægir brewpub
Lervig Aktiebryggeri

Speciaalbier uit Noorwegen - Lervig Aktiebryggeri

Lervig Aktiebryggeri is een ambachtelijke brouwerij, gestart in 2003 in Stavanger, Noorwegen. In 2010 huurde de brouwerij de Amerikaan Mike Murphy in als hoofdbrouwer en maakte een wending naar ambachtelijke bieren. Ze produceren een breed scala aan bieren: van eenvoudig te drinken pilsbieren en bleke ale’s tot vaten van gerijpt leeftijd, gerstewijnen en zure bieren. Ze verleggen constant de grenzen van het brouwen voor zowel gewone mensen als ambachtelijke bierliefhebbers. Het doel: de beste bieren ter wereld te brouwen.

Misschien ben je de naam van deze brouwerij weleens tegengekomen. Het Haarlemse Jopen Bier heeft in 2016 een zeer succesvolle range bieren in collab gebrouwen met  Mike Murphy: Jopen Barrel Aged Don’t tRYE this @home.

Bergenhus Bryggeri

Wat te doen in Bergen Noorwegen - Bergenhus Bryggeri

Bergenhus Bryggeri is de eerste micro-brouwerij die in de afgelopen 135 jaar in Bergen is begonnen. Op een prachtige locatie aan de haven kijk je vanuit de brouwerij zo uit over het water. Ierse brouwmeester Gareth James Stewart startte zijn opleiding bij de Versuch und Lehranstalt fur Brauerie in Berlijn en is nu al een aantal jaar aan het brouwen in Bergen. Samen met de Amerikaanse Remi Elise komen er elke maand nieuwe bieren op de tap. En alleen op de tap; mocht je de bieren willen proberen, dan moet je toch echt naar Bergen: helaas worden de bieren (nog) niet gebotteld of gecanned.

Austmann Bryggeri

Speciaalbier uit Noorwegen - Austmann

Austmann Bryggeri is een Noorse ambachtelijke brouwerij die gevestigd is in Sluppen in Trondheim. De brouwerij heeft zijn naam ontleend aan het Oud-Noorse woord “Austmann”, wat een naam is voor de Noren die rond het jaar 900 westwaarts vertrokken van de Noorse kust. De brouwerij werd in 2013 opgericht door Thomas Sjue, Vinko Lien Sindelar en Anders Cooper.  Austmann heeft nu een kernassortiment beschikbaar in heel Noorwegen in de meeste supermarkten en in bars en restaurants. Ongeveer 15% van het totale volume wordt geëxporteerd. In januari 2016 hebben Thomas, Vinko en Anders 50% van de aandelen van Austmann verkocht aan biergrootgrutter Hansa Borg Bryggerier (net als Nøgne Ø). Naast de brouwerij vind je ook een brewpub, geopend van dinsdag t/m zaterdag.

7 Fjell

De 7 Fjell Bryggeri brouwers willen eerst en vooral bier brouwen dat ze zelf lekker vinden. Hun bieren verschillen van traditionele Engelse moutgestuurde bieren tot moderne Amerikaanse IPA’s en Belgische gefermenteerde stijlen. Om ervoor te zorgen dat ze constant in beweging zijn, dagen ze elkaar uit en zoeken ze uitdagingen op festivals in binnen- en buitenland. Met het team bestaande uit mensen uit Sogn, Kristiansand, Hardanger, Engeland, Nieuw-Zeeland en natuurlijk Bergen, eren we die traditie en bundelen we onze krachten om de wereld goed gebrouwen bier te geven op basis van het regenwater van Bergen.

Je kunt via de website rondleidingen boeken voor groepen vanaf 10 personen, maar één keer per maand mag je je ook met minder aanmelden. Die data worden via de site en facebook bekend gemaakt. Kaartjes voor een rondleiding + proeverij met 7 bieren kost 399 NOK en duurt ±2,5 uur.

Klostergården Håndbryggeri

Speciaalbier uit Noorwegen - KLOSTERGÅRDEN HÅNDBRYGGERI

De naam Klostergården is te danken aan het klooster dat hier al in 1050 werd gebouwd. De brouwerij zit in de kelder onder het gastenverblijf en ’s ochtends wordt ik dan ook verwelkomd door de geur van vers gebrouwen bier van brouwer Jørn Gunnarson Anderssen. Er zijn slechtere manieren om wakker te worden. ? De microbrouwerij brouwt verschillende bieren waarvan we er aan aantal mogen proeven. Voor mij springt de Pors er het meeste uit; een bier gebrouwen met lokale, Noorse gagel!

Eiker Ølfabrikk

Speciaalbier uit Noorwegen - Eiker Ølfabrikk

Eiker Ølfabrikk is de eerste en grootste biologische brouwerij in Noorwegen. Hun bier is naast biologisch ook ongefilterd en ongepasteuriseerd. En tof: de brouwerij zit in een oude cellulosefabriek in Mjøndalen. Het begon met Jonas die bier begon te brouwen op hobbybasis naast zijn baan als docent. Na zes jaar van vallen en opstaan begon hij  Eiker Ølfabrikk in het voorjaar van 2014. De brouwerij was klaar in december van hetzelfde jaar en in januari 2015 werd het eerste bier gebrouwen.


Sommige bieren in dit artikel heb ik gekregen, andere bieren heb ik zelf in de winkel in Noorwegen gekocht. 

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.