De Bo(c)k is los! Nederlands Bockbierseizoen officieel van start

Op maandag 1 oktober werd in restaurant Lab 44 in Zaandam traditioneel het bockbierseizoen geopend door Nederlandse brouwers, pers en liefhebbers. Met ruim 600 brouwerijen in Nederland is het niet gek dat er dit jaar maar liefst ruim 200  Nederlandse bockbieren op de markt komen. 

Oorspronkelijk is bockbier een ondergistend bier met een alcoholpercentage van rond de 6,5%. Het donkere bier is zoetig van smaak door het hoge moutgehalte en de temperatuur waarop de mout is gedroogd. Doordat e mout op een hoge temperatuur wordt gedroogd, karameliseert een deel van de mout, waardoor je de karakteristieke, zoete karamelsmaak krijgt. Er zijn dit jaar ook bovengistende bockbieren (dubbelbock) en zelfs een alcoholvrij bockbier!

Opening Nederlands BockbierseizoenProeverij met diverse gerechten en Bockbieren.
Foto: Ronald Speijer
bockBier & spijs

Bockbier komt tot zijn recht bij eten met een uitgesproken smaak. Bijvoorbeeld een lekker stoofpotje van geit met gerookte pastinaak, pizza met pompoen of een amuse met geitenkaas, hazelnoot kletskop met vijgen.

De Bo(c)k is los! Nederlands Bockbierseizoen officieel van start
Amuse van geitenkaascrème, kletskop van hazelnoot en gekarameliseerde vijg. Bockbier: Budels Herfstbock

De Bo(c)k is los! Nederlands Bockbierseizoen officieel van start

Maar mocht je er nu zelf niet uitkomen, is er een oplossing! In mei 2018 lanceerden de brouwers van Nederland de Bier Butler App: een nieuwe app die meteen een bier adviseert bij het gerecht dat je intikt. En nu aangevuld met bockbieren! Zo bevat de app meer dan 1000 gerechten en 1000 bieren.

De Bo(c)k is los! Nederlands Bockbierseizoen officieel van start. Bier Butler App

Alcoholvrij bockbier

De mannen van de VandeStreek brouwerij uit Utrecht hebben het voor elkaar gekregen om een alcoholvrij bockbier te brouwen: Bock jij of Bock ik?

Dit seizoen lanceren de broers Sander en Ronald van de Streek het eerste alcoholvrije bockbier ter wereld. “In het bockbierseizoen gaat het vaak om zware bieren en hier zochten we een tegenhanger voor. Onze bock heeft een fijne moutzoetheid en daarnaast wat pit in de afdronk, zodat je een complete bier ervaring hebt” aldus Ronald.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging van Nederlandse Brouwers.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.