Je kunt er nu in de herfst niet meer omheen: bockbier! Laatst was ik al aanwezig bij de opening van het bockbierseizoen en de bekendmaking van het beste bockbier van Nederland 2018. Misschien is het je al eens opgevallen in de slijterij/supermarkt/online, maar er zijn heel veel verschillende types bockbier. Met vruchten, op hout gelagerd, extra hop of een extra sterke variant genaamd eisbock. En ik ga je laten zien hoe je zelf eisbock kan maken! :D

Zelf eisbock maken + filmpje!

Die extra sterke bockbieren noemen we dus ook wel eisbock. Eisbocken is ook de naam van de techniek om deze sterke bieren te maken. Dus je kunt ook een tripel eisbocken… :)

De techniek is redelijk simpel; water bevriest eerder dan alcohol, dus alcohol ontdooid ook sneller dan water. Door bier te bevriezen en daarna het ‘ontdooibier’ op te vangen, blijft het water (in de vorm van ijs) achter in de container.

Brouwerijen doen dit per 1000 liter (ik weet dat Brouwerij het Uiltje zijn bier bevriest bij de buurman die slager is en een grote vriescel heeft). Maar je kunt dit op kleine schaal ook thuis doen! Ik heb een klein filmpje gemaakt van mijn eisbock-avontuur! ↓ Onder het filmpje heb ik “recept” ook helemaal uitgeschreven.

Benodigdheden voor ±200ml eisbock:

  • 2 flesjes wat zwaarder alcohol bier (ik heb Chouffe Bok 6666 gekozen, maar je zou ook voor een kwadrupel, zwaar blond of tripel kunnen gaan)
  • lege 1,5L petfles
  • opvangbakje
  • trechter
  • grote emmer of wijnkoeler
  • stukje karton
  • leeg flesje met beugelsluiting

Bereidingswijze:

  1. Giet het bier in de lege petfles. Het zal waarschijnlijk goed gaan schuimen, dus laat de fles even tot rust komen tot al het schuim weg is.
  2. Draai de dop op de fles en leg de fles ±24 uur in de vriezer.
  3. Zet een opvangbakje (ik heb een klein maatbekertje gebruikt) in een grotere emmer of wijnkoeler, zet een trechter in je maatbeker en steek een lang stuk karton in de emmer (dit is zodat de petfles niet om sodemietert).
  4. Haal de petfles uit de vriezer, dopje eraf en zet omgekeerd in de trechter. Als het goed is leunt de fles een beetje tegen het karton waardoor de fles stabiel staat.
  5. Ik had niet zo’n groot opvangbakje, dus heb elk half uur het bakje geleegd.
  6. Na ±2 uur heb je ongeveer 200ml eisbock. Ik zou nu wel stoppen, want het water gaat ook smelten en dan verdun je alleen maar je eisbock.
  7. Ik heb geen alcoholmeter, maar ik gok qua smaak en geur dat ik rond de 15% ben uitgekomen qua eisbock.

En de smaak? Wel lekker, geconcentreerder dan het origineel en duidelijk meer alcohol. Niet iets wat je zo even achterover slaat.. ;) Je kunt ook variëren met extra kruiden toevoegen, dus ben erg benieuwd naar mijn volgende experimenten.