Skydiven, een nieuwe taal leren, de Kilimanjaro beklimmen.. Een paar ‘standaard’ items op de bucketlist van veel mensen. Op mijn bucketlist stond al een aantal jaar om eens te gaan druiven stampen met mijn blote voetjes! En eindelijk mag ik dit nu van mijn bucketlist afstrepen, want bij Espaço CARMIM mocht ik met mijn (gewassen) voetjes de druifjes tot moes trappelen voor de 2021 Primitivo.

Druiven stampen bij CARMIM Reguengos in Alentejo, Portugal

Espaço CARMIM

Wijncoöperatie CARMIM (Cooperativa Agrícola de Reguengos de Monsaraz) werd in 1971 opgericht door een groep van 60 regionale, kleine wijnboeren die wijn wilden produceren en verkopen van eigen druiven. Nu, 50 jaar later, is Espaço CARMIM uitgegroeid tot een coöperatie met maar liefst 850 leden met 3600 hectare wijngaard waarmee ze 74 verschillende wijnen produceren. Van wit tot rood, jong en reserve, likeur, rosé, port en mousserende wijnen. Ook maken ze een brandy en hebben ze een eigen olijfolie in het assortiment.

Cante Alentejano en druiven stampen

Het terrein van Espaço CARMIM is enorm; we moeten met de bus zelfs door een hele toegangscontrole voordat we bij de ruimte zijn waar het allemaal gaat gebeuren. We worden verwelkomt door een groep mannen die een Cante Alentejano inzetten; een specifieke manier van zingen die in 2014 door UNESCO is erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. De Alentejo was altijd al een agrarische regio en de mannen (en vrouwen) zongen gezamenlijk tijdens het oogsten van olijven of het plukken van de druiven.

Na het prachtige Cante Alentejano aangehoord te hebben, mogen we ons omkleden in een korte broek en slippers (ik kan je vast vertellen dat een wit T-shirt ook niet aan te bevelen is) en spoelen we onze voeten af in een grote marmeren badkuip. In de legar (de naam voor de bakken waar de druiven in liggen) lopen de legars (de mensen die de druiven stampen) al geconcentreerd heen en weer, de armen in elkaar gehaakt. Als ik mij laat zakken voel ik gelijk de glibberige schilletjes onder mijn tenen. Mijn eerste gedachte? “Niet op je muil gaan Jody.. Wat je ook doet, niet uitglijden en met al je goede gedrag kopje onder gaan in de druivensmurrie!” Ik haak ook in met mijn buurman en buurvrouw en al zingend (ik neurie gezellig mee) deinen we gedecideerd heen en weer door de legar.

Het blijkt dat de legars dit tijdens de oogsttijd bij CARMIM zo’n drie dagen in de week doen. Maar waarom passen ze deze oude techniek nu nog toe? Omdat wijn zo delicaat is! Elke keer dat het door een machine wordt verwerkt, krijgen de druiven klappen te verduren. Door het met je voeten te stampen worden wel de schillen gecrushed, maar niet de pitten. Wat overblijft is een delicatere wijn. Maar hoe zit het dan met vieze voeten? Je moet je voeten natuurlijk wassen voordat je dit gaat doen, maar mocht er nog iets aan je voeten zitten, dan geeft dat nog steeds niets. De zuurgraad, fermentatie, filtratie en de alcohol in de wijn zorgen ervoor dat je daar niets van terug proeft.

Het sap van de druifjes die wij nu uitgeperst hebben wordt de nieuwe 2021 Primitivo; dus mocht je die over een aantal jaar ergens tegenkomen, denk aan mij! :D

druiven stampen

Heb jij dit al eens gedaan? Of staat dit ook nog op je bucketlist? Ik kan het iedereen aanraden om eens te doen!

De wijnen van CARMIM zijn in Nederland onder andere verkrijgbaar via www.portugeseproducten.nl en www.wineinblack.nl.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER ARTIKELEN OVER PORTUGAL:

Voor dit artikel ben ik door Visit Alentejo uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer