Misschien mijn bescheiden mening, maar er kunnen wat mij betreft niet genoeg kookboeken van Yvette van Boven uitkomen. Deze vrouw zit helemaal lekker op mijn level wat betreft boter, suiker, vet en natuurlijk een lekkere scheut rum, whisky of likeur door een gerecht of baksel. In Van Bovens Leftovers geeft Yvette van Boven je verschillende tips & tricks hoe je van producten en restjes nog verschillende gerechten kan maken.

Review: Van Bovens Leftovers - Yvette van Boven

Sinds een aantal jaar bedenkt Yvette voor Volkskrant Magazine wekelijks een seizoensrecept plus een tip om de restjes mee op te maken. Goed eten weggooien is namelijk eeuwig zonde. Van elk restje valt de volgende dag wel iets lekkers te maken. Haar columns en rond de 200 recepten uit haar wekelijkse rubriek zijn nu gebundeld in Van Bovens Leftovers.

Verspilling is killing

Het boek bestaat uit 4 grote hoofdstukken; namelijk lente, zomer, herfst en winter. De seizoenen zijn weer verdeeld per maand en elke maand bestaat uit een aantal recepten waarin groente/fruit centraal staan, vlees/vis en recepten om te bakken. De recepten zijn (zoals we gewend zijn van Yvette) niet te moeilijk, geen eindeloze lijsten met ingrediënten en een duidelijke beschrijving. Naast de recepten staan vaak kleine illustraties die nog meer tips geven. Bijvoorbeeld bij het opmaakrecept van snelle zoetzure radijssla staat de tip ‘radijsblad is lekker in de stamppot, net raapstelen’. Heb je er eigenlijk gratis een extra receptje bij. En heel toevallig heb ik nog een bosje radijsjes in de koelkast liggen. Inclusief blad! Dus van de week maar eens testen hoe dat smaakt in de stamppot.

En zo krijg je echt wel waar voor je geld qua hoeveelheid inspiratie, recepten en tips. Alles om minder eten weg te gooien. Ook iets waar ik heel bewust mee bezig ben. Door restjes groente uit de koelkast één keer per week in de soep te pureren gooi ik ook bijna nooit iets weg. Of ik bewaar restjes brood in een zakje in de vriezer voor als ik een keer croutons of broodkruim nodig heb. Handig! Yvette heeft ook nog een goede tip als je je eigen zuurdesemstarter hebt. Bij het maken van de starter moet je de helft eruit halen en ‘weggooien’, maar Yvette heeft een tip! Maak van het deel starter dat je weggooit een hartige- of zoete koek die je kan bakken in de pan. Slim!

Van kweepeer tot kippensoep

Opvallend is dat het grootste gedeelte van de recepten vegetarisch zijn; niet zo snel vegan omdat Yvette wel dol is op een goede lik boter.. ;) Voorbeelden van recepten zijn de kweeperen uit de oven met salie en wortel, sticky tamarinde aubergine, gegrilde courgette salade of de preibouillon met champignongnudi. Voor de vis- en vleeseters wordt er vooral veel gebruik gemaakt van kip, lamsvlees en verschillende soorten vis en schaaldieren. Denk aan kippensoep met citroen, lamskoteletten met munt, smoky chowder en zeebaarsspies met tahin.

De ieniemienie foto’s bij de gerechten storen me soms wel; er is genoeg ruimte op de meeste pagina’s om er in ieder geval een grotere foto bij te plaatsen. Er zijn soms wel wat grotere foto’s toegevoegd (gemaakt door Yvette’s man Oof Verschuren), maar die had ik graag meer gezien.

CONCLUSIE

Yvette van Boven slaat in Van Bovens Leftovers de spijker op zijn kop: goed eten weggooien is eeuwig zonde. De seizoensrecepten die ze ontwikkelde voor Volkskrant Magazine zijn nu handig in één naslagbijbel gebundeld. Nooit meer verspillen, maar wel elke dag heerlijk eten met ingrediënten uit het seizoen.

PLUSPUNTEN:
  • Het Yvette geeft je veel inspiratie met alle recepten in haar boek.
  • Van Bovens Leftovers is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Het boek heeft een aantal verschillende registers waarin de recepten op kunt zoeken
  • De recepten worden begeleid door leuke illustraties
  • Ongeveer 200 (!) recepten
AANDACHTSPUNTEN: 
  • Mocht je een abbo hebben op de Volkskrant en al Yvette’s recepten al hebben uitgescheurd en ingeplakt, dan is dit boek minder van toepassing
  • De fotografie van de gerechten vind ik niet zo mooi; veel te kleine afbeeldingen en niet echt om van te ‘lekkerbekken’

Nederlands | Hardcover | 9789038809922 | Druk: 1 | augustus 2021 | 432 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & van Ditmar.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER BOEKENTIPS: