Starward Australische whisky binnen handbereik

Zeg je whisky, zeg je Schotland toch? En dat is helemaal niet gek, want al sinds 1000 AD zijn Schotse en Ierse monniken (bij gebrek aan wijngaarden en druiven) graanbeslag aan het vergisten. Maar er zijn nog veel meer landen waar ze hele goede whisky stoken. Één van die landen is Australië! Ik moet bekennen dat ik geen idee had dat ze daar ook Australische whisky maken, maar tijdens een Starward tasting georganiseerd door Salud Distribution werd ik aangenaam verrast. Een mooie gelegenheid om eens wat dieper in het merk te duiken.

Starward Australische whisky binnen handbereik

Geschiedenis van Starward

Oprichter David Vitale was een enthousiaste thuis-bier-brouwer naast het hebben van zijn eigen IT bedrijf in Tasmanië. Maar de drank kroop waar het niet gaan kon en hij verdiepte zich steeds meer en meer in het hebben van een eigen brouwerij of distilleerderij. Tijdens deze zoektocht kwam hij terecht bij Bill Lark van de Lark Distillery in Hobart; de maker van Tasmania’s First Single Malt Whisky. Bill bood David een baan aan als Business Development Officer en leerde hij in twee en een half jaar alle kneepjes van het vak.

In 2007 was de tijd rijp om een eigen Australische whisky distilleerderij te starten in Melbourne (in een oude onderhoudsschuur van luchtvaartmaatschappij Qantas) en daarmee de wereld te veroveren. En waar is Australië wereldwijd bekend om? Kangoeroes natuurlijk; maar ook de fantastische wijnen die er worden gemaakt. In 2009 werd gestart met de productie van Australische whisky met lokaal geteeld graan, gist van een lokale brouwerij en weggelegd op Australische wijnvaten. Om het rijpingsproces te versnellen werd de buitenkant van de warehouse zwart geverfd om de zonnestralen op te vangen zodat er meer verdamping plaats kan vonden. Door het snel veranderende weer in Melbourne in hun voordeel te gebruiken, rijpen de Starward whisky’s sneller dan zijn broers of zusjes in Schotland of Ierland.

“Ik gebruik graag Barossa Shiraz-vaten, omdat de whisky die uit die vaten komt niet lijkt op de wijn. Er is een duidelijk verschil tussen wat een Shiraz-wijn is en wat een Shiraz-gerijpte whisky is en ik speel daar graag mee.”

David Vitale

De Starward Distillery bezoeken

Onder de huidige omstandigheden is het bijna onmogelijk om voor een vakantie naar Australië te gaan. Maar hopelijk komt deze tijd wel ooit weer terug! En mocht Melbourne op de planning staan, ga dan ook zeker bij de Starward Distillery langs. Naast dat ze een enorme bar hebben, gemaakt van een 75 jaar oud brandy-vat van 30.000 liter, kun je er rondleidingen en proeverijen boeken.

Starward Australische whisky binnen handbereik

Verkrijgbaarheid in Nederland

Maar tot we weer veilig de wereld over kunnen reizen, kan je ook gewoon thuis genieten van een heerlijke Australische whisky. Er zijn verschillende whiskies van Starward verkrijgbaar in Nederland, onder andere online via dramtime.nl, passievoorwhisky.nl en offline via de betere whiskywinkels.

Er zijn nu zeven verschillende Starward whisky’s verkrijgbaar: de Barrossa Valley Single Barrel, Ginger Beer Cask, Left Field Single Malt, Nova Single Malt, Two Fold Double Grain Blended, de Fortis Single Malt en de Unexpeated Single Malt. Ik wil je natuurlijk niet beïnvloeden, maar mocht je nog een kerstkadootje op je lijstje zetten, kies dan eens de Starward Nova Single Malt. Fantastische dram met veel rood fruit, noten en vanille.

Via de podcast van Drop or Dram krijg je van Ruud Steenbakkers en Dennis Hendriks ook een klein voorproefje van de Starward Distillery en de verschillen tussen de Starward whisky’s.

Starward Australische whisky binnen handbereik

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Salud Distribution. Maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.