Review: Time to Eat – Nadiya Hussain

Nadiya Hussain is een Brits-Bangladesh tv-kok, auteur en tv-presentator. Ze werd beroemd na het winnen van de zesde serie van BBC’s The Great British Bake Off in 2015. Sinds ze won, heeft ze contracten getekend met de BBC om de documentaire The Chronicles of Nadiya en tv-kookseries Nadiya’s British Food Adventure en Nadiya’s Family Favorites te hosten, co-presenteerde The Big Family Cooking Showdown en levert regelmatig bijdragen aan The One Show. En nu is haar nieuwste boek in het Nederlands verkrijgbaar: Time to Eat!

Review: Time to Eat - Nadiya Hussain

Nadiya heeft zo’n vrolijke uitstraling; al sinds ik haar zag tijdens The Great British Bake Off ben ik fan! Time to Eat is zo’n boek wat niet alleen een verzameling recepten is; er zit ook een filosofie achter. Namelijk dat je tijd moet maken om alles samen op te eten; niet om alles te koken!

“Toch lijkt het leven van ons te eisen dat we octopussen zijn, met acht armen om de was te doen, te poetsen, veters te strikken, eten naar binnen te werken en te typen, swipen en liken.”

Nadiya

Nadiya Hussain geeft een hoop van haar geheimen prijs: gooi nooit iets weg, de vriezer is je vriend, groenten in blik zijn je vrienden en alles is een ingrediënt. En vooral de vriezer gebruik ik thuis ook veel. Niets zo lekker dan gewoon een bak curry ontdooien, beetje rijst erbij koken en klaar! Nadiya geeft nog veel meer tips qua wat je allemaal in kan vriezen. Wist je bijvoorbeeld dat je ook pesto, broodkruim, melk en boter kan bewaren in de vriezer?

Lekker stevig ontbijtje

Het boek bestaat uit 5 hoofdstukken met recepten: ontbijt, lunch, diner, desserts en basis. Daarnaast is er een uitgebreide inleiding met tips & tricks en een register. Het hoofdstuk ontbijt is misschien voor onze nuchtere Hollanders wel even wennen. Pizza met witte bonen, kokosrijst met warme ananas of gehaktbrood zijn niet echt gerechten die ik verwacht bij het ontbijt, maar misschien is dat in Groot-Brittannië heel normaal. Maar als je het ontbijthoofdstuk ziet als meer een zondagse brunch-hoofdstuk, dan kan het eigenlijk prima!

Wat mij heel lekker lijkt (maar dan meer voor bij het avondeten) zijn de tatty cakes. Je maakt eerst aardappelpuree en roert daar uitgebakken bacon/spekjes/knoflook/ui doorheen, wat bloem erbij en dat bak je in de pan in kleine koekjes. Briljant! Klinkt echt heerlijk en lijkt me een perfect bijgerecht met wat groente/vlees erbij.

Ting momo dansak kedgeree

Ook de linzen-sinaasappelsoep klonk heerlijk én ik heb eigenlijk altijd wel een zak linzen in huis. Sowieso eten we hier in huis één keer in de week soep; ook wel de welke-restjes-groente-uit-de-koelkast-moeten-nu-echt-op-soep genoemd. Je gaat je partner ook wel verrassen bij het avondeten als je uit Time to Eat hebt gekookt. Want ik geloof niet dat veel mensen weten wat ze op hun bord krijgen als je het hebt over Ting Momo met sojakool, lamsvlees dansak, kedgeree van quinoa of Maleisische rijst. En dat maakt het boek ook zo leuk! Echt even een heel andere keuken dan je gewend bent. Maar wel haalbaar voor een gemiddelde thuiskok, zoals de nutella mousse en de schelvis uit de oven.

CONCLUSIE

Zou je wel beter willen leren plannen qua eten maar lukt het nu nog niet zo? Nadiya Hussain weet met Time to Eat raad! Ze geeft je handige tips hoe je maaltijden of ingrediënten in kan vriezen en hoe je dan op een later moment daar weer een maaltijd van kan maken. De vriezer is je vriend en Nadiya je vriendin!

Pluspunten:

  • Bijzondere gerechten die je niet vaak tegenkomt in Nederland
  • 95% van de ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar
  • Je krijgt gelijk zin om de keuken in te duiken en bakjes te gaan labelen
  • Veel recepten hebben een kleine, persoonlijke inleiding van Nadiya

Minpunten: 

  • Niet alle recepten hebben een foto
  • Je moet wel goed opletten voor hoeveel personen een recept is; soms is het voor 2 personen, de andere keer 4, 6 of soms wel 12 personen.

Nederlands | Hardcover | 9789024595860 | Druk: 1 | juni 2021 | 256 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Luitingh-Sijthoff.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.