Een weekendje Gent – mijn tips!

Voor wie op zoek is naar romantische grachtjes, sfeervolle terrassen (inclusief smakelijk bier) en historisch Vlaams erfgoed hoeft niet ver te reizen. Gent is the place to be! Ik mocht op uitnodiging van VisitGent en ToerismeVlaanderen een weekendje Gent testen. En in dit artikel lees je mijn tips voor sneukelen, slapen en shoppen. Sneukelen? Ja sneukelen! Het Gentse woord voor lekker snoepen/snacken/snaaien/happen.

Mocht je dorst krijgen, lees dan vooral mijn artikel over biertips in Gent. 🙂

Handig kaartje ↓

Frituur Tartaar

Als je dan naar België gaat, dan mag een frietje natuurlijk niet ontbreken. Er zijn genoeg plekken om dat te doen, maar ik kan Frituur Tartaar aanbevelen. Toen ik er kwam zaten er alleen maar Belgen te snacken; lijkt mij een goed teken! 😉 De wand hangt vol met bordjes met daarop verschillende snacks die ik zelfs in Nederland nog niet eerder gezien hebt. En tip: neem gewoon een klein frietje; daar kun je al makkelijk met 2 personen van eten. En je kunt hier een biertje bij je friet bestellen! 🙂

Een weekendje Gent - mijn tips - Friet Tartaar

Een weekendje Gent - mijn tips - Friet Tartaar

Eetkaffee Multatuli

Net buiten het centrum van Gent zit Eetkaffee Multatuli. Lekker Belgisch comfortfood weggespoeld met evenveel prima geprijsde Belgische biertjes. Ik koos voor de gestoofde varkenswangetjes met daarbij een Alvinne undressed, een oud bruin met gemengde gisten. Het zure van het bier paste heerlijk bij de warme smaken van het stoofvlees. Ook de asperges smaakte volgens de tafelgenoten heerlijk.

Eetkaffee Multatuli Eetkaffee Multatuli Eetkaffee Multatuli

Boon

In het pand van voormalig ijssalon Veneziana, vind je sinds eind 2017 BOON. In deze lunchbar kan je terecht voor de lunch of koffie/thee met taart. Hoofdbestanddeel van de kaart zijn de vegetarische* salades met verschillende structuren van bonen.

Boon Gent Boon Gent

* Op verzoek kunnen ze ook wat Belgische gandaham toevoegen aan de salade.

Amigo

Amigo ligt een stukje buiten het centrum, maar weer op loopafstand van de Dok brewery. De keuken is Mexicaans/Midden Oosters en je besteld kleine hapjes per ronde om met de hele tafel van te genieten. Zoals de spicy feta brullen (aanrader) met nachos, burrata, zoete aardappel met gefrituurde salie en de shakshuka met gehaktballetjes. Na het eten zin om te dansen? In de kelder zit een club waar verschillende soorten feestjes worden gegeven, soms ook met live muziek.

Amigo GentAmigo Gent
Amigo Gent

Tierenteyn-Verlent

De winkel van Tierenteyn-Verlent op de Groentenmarkt in het centrum van Gent is het mekka voor de mosterd liefhebbers. Als sinds 1790 wordt er mosterd verkocht door deze familie in Gent rondom de Groentenmarkt. Alle mosterd wordt in de kelder van het pand gedraaid en via een grote ton in de winkel (met nog het interieur alsof het 1900 is) wordt het vers in een potje voor je geschept. De mosterd bevat geen conserveringsmiddelen, dus het is beperkt houdbaar in de koelkast. Naast mosterd vind je in de winkel ook pickles, kruiden en azijn.

Een weekendje Gent - mijn tips - Tierenteyn-Verlent

Confiserie Temmerman

Confiserie Temmerman is een ouderwetse snoepwinkel op de Kraanlei. De buitengevel is al prachtig met afbeeldingen van zes van de zeven werken van barmhartigheid. Ook de namen van het snoepgoed zijn om te gieren: Vuile Talluure, Wippers, Poepkes of Sloefkes… Ze liggen er allemaal! Ook kun je er terecht voor hun versie van de Gentse Neus (cuberdon) in de vorm van een gezichtje.

Confiserie Temmerman Confiserie Temmerman Confiserie Temmerman

Lousbergmarkt

In de vroegere kaasmakerij van Het Hinkelspel is nu de Lousbergmarkt versmarkt gevestigd waarbij vier lokale bedrijven samenwerken en hun waar aanbieden. De Vroente voor biodynamische groenten en fruit, het Hinkelspel voor heerlijke rauwmelkse kazen, Copain voor vers desembrood en De Bergen die een lunch verzorgen met de producten van de versmarkt.

Lousberg versmarkt Gent Lousberg versmarkt Gent Lousberg versmarkt Gent

Graffiti street

De officiële straatnaam van dit steegje is de Werregarenstraat, maar is nu vooral bekend als ‘graffiti street’. Deze straat is als graffiti gedoogzone ontstaan tijdens de Gentse feesten van 1995 als graffitiproject. Nog steeds wordt er nieuw werk (vooral door beginnende kunstenaars) geplaatst. Elke keer dat je door het steegje loopt zal er dus wel iets veranderd zijn! Zin in meer graffiti-hotspots? Dan kan je Gent ontdekken met het ‘Sorry, not sorry streetart’-plan van Gent’: een fiets- of wandelroute langs de kleurrijke graffiti-kunst in de stad.

Graffiti street Gent

Het Belfort van Gent

Het belfort van Gent is een 95-meter hoge belforttoren in het centrum van de Belgische stad Gent. Je kunt de toren met op de top de gouden draak vanuit bijna elke hoek van de stad bewonderen. Vanaf de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad. Entree is (in mei 2019) €8 en daarvoor mag je ook met de lift naar boven. 😉 Maar je kunt natuurlijk ook gewoon met de trap.

Belfort Gent Belfort Gent Belfort Gent Belfort Gent

De Bootjes Van Gent – Rederij Dewaele

Niet te missen in Gent is de slingerende Leie. Een leuke en leerzame manier om meer te leren over de geschiedenis van de stad is een stadstour doen met een bootje van rederij Dewaele. Er zijn verschillende pakketten die je kunt boeken; alleen het centrum, de hele stad of zelfs een hele middag de omgeving van Gent bevaren.

DE BOOTJES VAN GENT - REDERIJ DEWAELE

De Fietsambassade Gent

Gent is een echte studentenstad, en wat doen studenten? (naast pintjes drinken): fietsen! Huur bij de Fietsambassade voor je weekendje Gent voor maar €10 een hele dag een fiets met versnellingen en gelzadel. Hiermee cross je gemakkelijk van de ene kant van de stad naar de andere. Een enkel uurkaartje voor de bus of tram is €3, dus die kosten voor de fiets heb je er al snel uit. Liever een elektrische fiets, tandem of bakfiets? Die hebben ze ook! 😀

De fietsambassade

Monasterium PoortAckere

Slapen moet je natuurlijk ook.. 😉 Ik moet bekennen dat ik niet zulke hoge verwachtingen had van het klooster nu hotel Monasterium PoortAckere, want de online reviews waren niet al te best. Maar schijnbaar hebben ze verbouwd, want ik was blij verrast met de nette kamer (standaard kamer in het Huis van de Rector) en ruime badkamer. Dat ik een extra minikamertje erbij kreeg via een klein deurtje in de hoek van de kamer was een beetje creepy, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik in de nok van het gebouw zat en ze die ruimte niet ongebruikt wilden laten.

MONASTERIUM POORTACKERE MONASTERIUM POORTACKERE MONASTERIUM POORTACKERE


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER België? ↓

Voor dit artikel ben ik door VisitGent en ToerismeVlaanderen uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.