Review: Asian Soul Food van Brooklyn tot Bali – Carl Lemette & Mas van Putten

Soulfood, het is een term waar je tegenwoordig niet meer omheen kan. Het zijn gerechten die die ZO smakelijk zijn dat ze regelrecht naar je hart gaan. Gerechten die generatie op generatie worden doorgegeven. Gerechten die families en vrienden overal ter wereld samenbrengen. Waarmee de keukentafel houvast, liefde en troost biedt in roerige tijden en familiebanden versterkt worden. Mas van Putten en Carl Lemette verstaan de taal van Soulfood maar al te goed. Samen runnen zij het cateringbedrijf en restaurant De Vrouw met de Baard en in hun vernieuwde boek Asian Soul Food vermengen zij hun Indische roots met liefde voor koken en brengen zij hun beste recepten samen. Van boterzachte frikadel pan tot Caribische risottoballen, smakelijk is het zeker! Kortom, het beste van het Westen en het mooiste uit het Oosten kun je nu zelf maken dankzij Asian Soul Food.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Asian Soul Food van Brooklyn tot Bali – Carl Lemette & Mas van Putten

Er was eens een Moluks-Indisch jongetje die opgroeide bij de zee aan de schelde. Hij reisde langs pasar malams waar zijn moeder Molukse moonshine verkocht. Ook was er een meisje die op haar knietjes de Indische handen van haar moeder volgde in de keuken en die opgroeide in het Indische Den Haag. Tien jaar geleden ontmoeten zij elkaar op een stoepje en vanaf die dag droomden zij samen van een eigen restaurant, een plek ergens tussen Brooklyn en Bali. Een huiskamer waar iedereen zich thuis voelt. Die plek werd De Vrouw met de Baard.

Happy Belly

Carl en Mas worden met hun cateringservice ingehuurd voor festivals van Limburg tot Diemen, koken zij voor iedereen de sterren van de hemel en voeden zij menige mondjes op feesten, film- en televisiesets. Hun ijzersterke filosofie? Eten maken waar mensen naar terug blijven verlangen. En verlangen naar eten deed men zeker, zoveel zelfs dat in 2017 de geheimen van de keuken al eens werden prijsgegeven in hun eerste boek. In 2021 bleek de vraag naar comfort- en soulfood relevanter dan ooit en dus brachten Carl en Mas hun recepten opnieuw uit in een nieuw jasje.

De meest bekende Soulfood keukens zijn toch wel de Afrikaans-Amerikaanse-, Hollands-Indische-, Vietnamese- en Chinese keukens. Stuk voor stuk hebben zij gerechten voortgebracht waar je brein bijna van explodeert en je hart een vreugdedansje doet als je een portie voor je neus krijgt. Of zoals Carl en Mas het zo mooi omschrijven: “Eten waarbij er na de eerste hap een glimlach op je gezicht verschijnt. Eten waarvan je een warm gevoel krijgt, een happy belly”.

Umami BOM!

Soulfood omvat gerechten die bestaan uit de 5 basissmaken die wij als mensen kunnen proeven. Zoet, zuur, zout, bitter en umami. Vooral umami is de grote sterspeler, want het is een smaak die iedereen gelukkig maakt. Denk maar eens aan gerechten die je lekker vindt. Carpaccio met Parmezaanse kaas? Umami-bom! Pizza? Umami-bom! Umami klinkt als je het snel zegt als Yummy en daarom kun je er donder op zetten dat je het terugproeft in de gerechten waar je altijd naar verlangt!

Maar wat voor lekkers kun je dan in Asian Soulfood verwachten? Veggie pangsit met umami mushroomvulling, eendenborst, noodle salade, een koolhydraatarm slabootje met garnalen en mango, miso buttered burgers en zelfs homemade miso-ijs. De recepten in het boek zijn verdeeld over 3 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Veelgebruikte Aziatische ingrediënten, Festival en tot slot: Over onze roots in de Indische keuken.

Soto Ajam Zondag

Een aantal recepten in het boek begint met een klein verhaaltje waarmee je als het ware in de beleving van Carl en Mas duikt. Gevolgd door een uitgebreid beschreven bereidingsinstructie. De recepten zijn stuk voor stuk schandalig lekker, de combinaties origineel en de mooie verhalen hartverwarmend. Het is hun unieke fusion keuken die de Vrouw Met de Baard met Asian Soul Food wil bewaren en doorgeven.

Zelf maakte ik op een zondagmiddag de Soto Ajam van pagina 144 & 145. Deze heerlijke Indische maaltijdsoep halen we regelmatig bij een populaire toko bij ons in de buurt. Altijd lekker en een absolute Soulfood klassieker. Zelf maken is best lastig omdat iedereen er een ander recept voor heeft, dus waar begin je? Toen ik het recept voor de maaltijdsoep spotte in Asian Soulfood leek mij dit het perfecte moment om dan toch zelf maar eens een pan te maken. En dat bleek nog best een flinke klus! Eerst moet de bouillon gemaakt worden. Het duurt een aantal uur voordat je door het inkoken een krachtige umami-rijke bouillon in de pan hebt zitten. Daarna heb je een flink aantal ingrediënten nodig om van een bouillon een maaltijdsoep te maken. Maar het resultaat dat daarna op tafel staat? Heerlijk!

CONCLUSIE

Met zijn felle en vrolijke kleuren is Asian Soul Food van Carl Lemette en Mas van Putten een opvallende speler in mijn boekenkast. Ik word onwijs vrolijk als ik door de smakelijke recepten blader. Ze zijn stuk voor stuk gevuld met liefde en geschreven met de intentie om zo vaak mogelijk thuis nagemaakt te worden. Beschik je al over een goed gevulde kruidenla? Dan kan je snel aan de slag met koken. Zo niet? Dan moet je toch echt even een tripje naar de toko inplannen om een voorraadje in te slaan. Tip van Flip: Koop niet de kleine verpakkingen, je hebt ze tijdens het koken uit dit boek veelvuldig nodig.

Yvette van Boven schreef als testimonial voor dit boek: ‘Bij de gerechten van Mas en Carl, glimlach je al bij de eerste hap, totdat het zelfs voor in je tenen gaat tintelen en je alleen nog maar meer wilt proeven.” En ik kan niet anders beamen. De pan Soto soep was de volgende dag al op en we hebben er onwijs van genoten. Bij elke nieuwe portie deed ik een kleine happy dance van genot.

Pluspunten:
  • Heerlijke en vooral originele recepten waarmee je naar hartenlust maaltijden kunt creëren waar je ziel een happy dance van zal doen.
  • Geheimen uit de Indische keuken worden in Asian Soul Food prijsgegeven. Erg fijn want dit is een keuken die bestaat dankzij familierecepten. En die krijg je niet vaak in handen.
  • Duidelijke (en uitgebreide) kookinstructies zijn opgeschreven voor alle gerechten.
Minpunten: 
  • Het boek is een heruitgave van het in 2017 eerder uitgebrachte boek De Vrouw met de baard. Helaas verschillen ze weinig tot niets van elkaar. Heb je dat boek al? Dan kun je Asian Soul Food overslaan.

Nederlands | Druk: 1 | 9789000380121 | september 2021 | Paperback | 176 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Spectrum.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER AZIATISCHE KOOKBOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.