Review: Switi Sranan, de rijke Surinaamse keuken – Noni Kooiman

Het gebeurt niet vaak dat ik een goed Surinaams kookboek aan mijn boekencollectie toevoeg. En dat is niet omdat ik geen interesse heb in deze keuken. Maar omdat het een speciale schrijver vergt om de ziel van deze authentieke keuken te vangen en te kunnen vertalen naar een boek. Een boek dat door foodies (zoals ik) écht gelezen en gebruikt wordt. Foodies die eigenlijk nul verstand hebben van deze keuken en die wat sturing nodig hebben om tot een smakelijk resultaat te komen. Noni Kooiman is zo’n speciale schrijver. Als dochter van een Surinaamse vader werd ze in Nederland geboren maar groeide o.a. op in Suriname. De herinneringen aan haar tweede thuis typeert ze als de geur van masala en verse roti’s. De smaken van rijpe manja’s en gebakken visjes. Maar ook van de sporen die het kolonialisme in het land naliet. Noni laat je in Switi Sranan écht kennismaken met het tropische Suriname en laat je de smaken proeven waar we allemaal zo dol op zijn. Voortaan gewoon uit je eigen keuken!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Switi Sranan, de rijke Surinaamse keuken – Noni Kooiman

In Switi Sranan viert chef-kok en kookboekauteur Noni Kooiman in 120 recepten de culinaire rijkdom van het land van haar vader. Het land van samosa’s en bakkeljauwkroketjes, van salade met bakbanaan en roti met alles erop en eraan. En van saotosoep en snert (ja echt) tot pom, peperganache en tangy tamarindepunch.

Het verhaal van Suriname kan niet beter verteld worden dan aan de hand van haar smakelijke keuken. Naast de oorspronkelijke inheemse bevolking bestaat de Surinaamse maatschappij voor het grootste deel uit Hindoestanen, Creolen, Marrons, Javanen en Chinezen. Allen die hun culinaire stempel drukten op de Surinaamse keuken. Deze smeltkroes van mensen die er door de jaren heen terecht zijn gekomen en de ingrediënten, kooktechnieken en gerechten sijpelden door tot de gerechten zoals wij ze anno 2022 allemaal kennen.

Asafoetida iemand?

Veel recepten die je zult terugvinden in Switi Sranan zijn door Noni Kooiman zelf ontwikkeld. Ook wist ze van klassiekers een eigen versie te maken. Tijdens het schrijfproces betrok ze zoveel mogelijk mensen uit alle bevolkingsgroepen aan om samen te koken en om van hen te leren. Als bleek dat benodigde ingrediënten in Nederland verkrijgbaar waren, liet ze het originele recept onaangetast. Recepten met niet verkrijgbare ingrediënten zijn vervangen door the next best thing. Een slimme zet, waarmee ze de Surinaamse keuken echt beschikbaar stelt voor de Nederlandse markt.

Voordat je aan de slag mag met Noni’s smakelijke recepten, acht ze het nodig om je meer te vertellen over typerende Surinaamse ingrediënten. En terecht, want in de lijst van ruim 36 ingrediënten prijken er voor mij bijvoorbeeld 13 waar ik nog nóóit van gehoord had. Asafoetida? Dagoeblad? Lam Joei? Geen producten die je standaard in je winkelwagentje van de supermarkt mikt. Maar voor Surinamers onmisbare bouwstenen voor een smakelijke maaltijd. Dus let hier vooral op en zoek uit waar ze bij jou in de buurt verkrijgbaar zijn.

De Surinaamse ziel

Daarna begint de fun! Middels 7 duidelijk afgebakende hoofdstukken (elk verwijzend naar een ethnische bevolkingsgroep die onderdeel is van de Surinaamse smeltkroes) neemt Noni Kooiman je aan de hand mee door de uitgebreide keuken van Suriname. En met ruim 100 recepten in het boek is dat een flinke wandeling! Er wordt vaak gestopt om kennis te maken met recepten. Maar ook om te leren hoe de bevolkinsgroep in kwestie hun stempel heeft gedrukt om de bereiding van dit gerecht. En -heel belangrijk- hoe jij thuis het recept zélf kunt bereiden.

Switi Sranan is een prachtig en kleurrijk kookboek waarin de ziel van Suriname écht voelbaar is. De kleuren, foto’s en de manier waarop Noni verteld eren de levendige, feestelijke en smakelijke cultuur die Suriname rijk is. En hoewel de Surinaamse keuken voor de wat onervaren foodie wat intimiderend over kan komen, biedt Noni je non-stop handvatten om zelf wegwijs te kunnen worden in haar keuken. Maak klassiekers als Pom, Eksie Koekoe of Char Siu. En breidt ook zeker je culinaire kennis uit met de smaken van Petjel, Mango Kulfi en Gevulde Sopropo. Nyan Switi!

CONCLUSIE

Ik word onwijs vrolijk van Switi Sranan! Het boek geeft mij een flinke dosis vitamine S(uriname). Want hoewel ik het land zelf nog nooit bezocht heb, prijkt Suriname al jaren in mijn top 5 van must-visit reisbestemmingen. Ook wippen we met regelmaat langs een lokaal Haags Surinaams restaurant voor een bestelling Masala kip, Foe Yong Hai of Baka bana. 

Naast mijn enthousiasme, liegen de online reviews er niet om en geeft Switi Sranan een accuraat beeld van de échte Surinaamse keuken. Originele Surinaamse kost zoals alleen de buurvrouwen, tantes en oma’s het kunnen bereiden. En jij nu dus ook! En dat is wat je als foodie echt daadwerkelijk wilt lezen. Snel in huis halen dus!

Pluspunten:
 • Noni geeft bij elk recept een uitgebreide inleiding over de herkomst van een gerecht. Ook geeft ze tips voor andere ingrediënten of een ietwat andere bereidingswijze. Waarmee je de recepten makkelijker eigen kunt maken.  
 • Switi Sranan schijnt licht op klassieke recepten maar is daarnaast ook een prachtig overzicht van minder belichtte recepten.
 • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
 • De vrolijke vormgeving van het boek nodigt écht uit om in deze feestelijke keuken te duiken.
 • Het boek heeft een dubbel register. Zo zoek je gemakkelijk een recept terug middels alfabetische volgorde of via de categorie waar het onder valt.
Minpunten: 
 • In Suriname wordt niet gewerkt met recepten voor een x aantal personen. Er wordt altijd voldoende gemaakt zodat ongenodigde gasten ook mee kunnen eten. Dit stroomlijnt niet helemaal met de Nederlandse cultuur. Daarom heeft Noni voorin een disclaimer opgenomen dat recepten voor 4 personen zijn (tenzij anders aangegeven). Maar deze disclaimer is makkelijk te missen.
 • Let op dat gerechten vele malen pittiger zullen zijn dan je gewend bent! Stop er desnoods minder pepers in dan het recept voorschrijft.

Nederlands | Druk: 1 | 9789048861026 | mei 2022 | Hardcover | 320 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Carrera.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Ilona schreef:

  Inderdaad een prachtig kookboek! Ik heb het helemaal doorgelezen als voorbereiding voor onze vakantie naar Suriname. Door dit boek begrijp ik niet alleen de keuken maar ook het land beter.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Wat een goede tip! En hoe was de vakantie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.