Review: La Table de Caron – Alain Caron

De kerstdagen zijn in aantocht en dat betekent dat de zoektocht naar dé perfecte kerstgerechten al lang en breed in gang is gezet. Zelf ben ik dit jaar verantwoordelijk voor een vóór- en een nagerecht en wil ik graag flink uitpakken. Grandeur, chic en verdraaid lekker zijn de criteria waar mijn gerechten aan moeten voldoen. Maar specifieke gerechten heb ik nog niet gekozen… Daarom komt het nieuwe boek van Franse superchef Alain Caron als geroepen! Met La Table de Caron schuiven we aan tafel bij de familie Caron zelf. En dat betekent elke avond genieten van moderne klassiekers uit hun Amsterdamse bistrokeuken. Samen met zijn zoons Tom en David heeft Alain hun favorieten recepten gebundeld waarmee jij zelf je eigen keuken in kunt duiken. Met La Table de Caron heb je alles in huis om te kunnen dineren zoals de familie Caron dat het liefste doet. Thuis aan tafel zoals in een restaurant!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: La Table de Caron – Alain Caron

Van Parijs naar Amsterdam

Alain Caron is een culinair fenomeen. Geboren als Parijzenaar is hij een rasechte fijnproever van Franse origine. Hij heeft als cuisinier gediend in bekende sterrenrestaurants, een hele serie kookboeken uitgebracht, zo’n beetje iedere beroemde mede chef-kok op aarde geïnterviewd, kookrubrieken geschreven, gewerkt als culinair fotograaf, opgetreden als televisiekok en zo gaat de lijst nog wel even door. Maar momenteel is hij wekelijks op televisie te zien in zijn eigen tv- programma BinnensteBuiten. Daarnaast runt hij ook nog met zijn zoons en vrouw restaurant Café Caron en wijnbar Petit Caron in het centrum van Amsterdam. Een bezig bijtje die ondanks de naderende pensioenleeftijd nog lang geen tijd en zin heeft om het ‘rustig aan te doen’.

Wie uit eten gaat bij de familie Caron waant zich bij een van hun restaurants in hartje Amsterdam in Parijs. Werkelijk alles waar je naar verlangt in een moderne, kwalitatief hoogstaande bistro is verzorgd. Van de sfeer tot aan het personeel en van het typerende servies tot het meubilair, maar bovenal de elegante gerechten die geserveerd worden waar ongetwijfeld nog lang over nagepraat zal worden.

Jij moet proef!

In La Table de Caron komen al deze moderne klassiekers uit de bistrokeuken van de familie Caron samen: van oeufs durs mayonnaise en makreelrillettes met dragonmayonaise tot aan zalm en croûte, boeuf bourguignon en een onnavolgbare bouillabaisse. En van de klassieke zoet gebakken madeleines tot aan sticky tarte Tatin met crème-fraîche-ijs of een cappuccino van mousse au chocolate toe. Met dit heerlijke boek is een smakelijke avond gegarandeerd.

Vanaf het moment dat ik het boek in handen kreeg viel ik als een blok voor de recepturen van familie Caron. Eindelijk een kookboek in mijn collectie dat ik enkel aanspreek als ik opzoek ben naar gerechten voor dinerparty’s waar absolute topsmaken de boventoon mogen voeren. Recepturen die uit elkaar spatten van luxere ingrediënten en waar je niet ontkomt aan een uitvoerige bereiding.

Wie Alain zijn televisieprogramma’s bekeken heeft, weet dat hij van mooie ingrediënten hele smakelijke gerechten weet te maken. En dat talent is door het gehele boek zichtbaar. Van begin tot eind is het boek gevuld met recepturen. Er is geen ruimte voor verhalen of zelfprijzing, alle aandacht is gericht op de recepten. Juist daarom is het een kookboek waar je ontzettend waar krijgt voor je geld.

Druipende smaken

In de inleiding van La Table de Caron vertelt Alain over het moment zo’n vijf jaar geleden waarop zijn zoons hem vroegen (lees: verwachtte) deel te nemen aan hun nieuwe culinaire avontuur. Een bistro, in Amsterdam, waar de gerechten smaken alsof ze thuis geserveerd werden door papa Caron. Uiteindelijk ging Alain overstag, echter niet als chef de cuisine maar als gastronomisch adviseur.

Alain heeft bij het invullen van het boek afgeweken van de norm in kookboekenland. Geen hoofdstukken geweid aan een thema. Maar hoofdstukken gewijd aan de klassieke indeling van een bistromenu: Voorgerechten, Hoofdgerechten en Nagerechten. Wederom fijn, want ik zoek in dit boek heel gerecht naar een recept voor één bepaalde gang van mijn diner. Daarnaast trapt Alain de receptinhoud van zijn boek af met klassiekers die iedere thuis chef onder de knie zou moeten krijgen. Denk daarbij aan bouillons, sauzen, vinaigrettes en andere basisrecepten.

Zelf heb ik inmiddels twee keer uit La Table de Caron mogen koken. Als voorgerecht serveerde ik de Kalfsfricandeau met rode biet, sardine crème en gekonfijte ui. Heerlijk mals, friszoet door de bietjes en gekonfijte uien en met een licht zoute touch door zowel de sardientjes als de gefrituurde kappertjes. Als dessert serveerde ik (inmiddels al 5 keer) de Tarte fine aux pommes met karamel-zeezoutsaus. En keer op keer weer droop de smaak van het taartje af. Het was zo lekker dat tegen alle etiquette in de laatste druppels saus van het bord gesnoept werden.

CONCLUSIE

Pardon my french, maar Je suis amoureux! Wat een prachtig boek. Van de eerste tot de laatste bladzijde gevuld met smaken waar je van gaat watertanden, fantastische recepten en dito receptfotografie. Met La Table de Caron van Alain Caron zet je klassieke bistro gerechten op tafel waar je gasten om zullen smeken bij een volgend etentje. Het boek is een absolute must-have voor iedere gepassioneerde thuis chef.

Pluspunten:

  • Eindelijk weer een kookboek waarmee de enthousiaste thuis chef wordt uitgedaagd om zijn/haar repertoire uit te breiden met nieuwe klassiekers.
  • Elk gerecht wordt in genummerde stappen uitgelegd. Heel fijn, zo werk je stapsgewijs naar het eindresultaat toe.
  • Prachtige sfeerfotografie en niet te vergeten smakelijke receptfotografie.

Aandachtspunten: 

  • Er worden geen opmaakinstructies gegeven, je zult de opmaak moeten afleiden van de bijgevoegde foto.
  • Het boek is meer geschikt voor de ervaren kookliefhebber.
  • Het boek heeft geen inhoudsopgave en geen trefwoordenregister. Wel kun je via het register achterin zoeken op de gang van het gerecht en het vervolgens daarbij horende recept.

Nederlands | Druk: 1 | 9789048858064 | september 2021 | Hardcover | 272 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Carrera Culinair.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.