Review: Smokey Goodness Brand New BBQ 

Neerlands grootste pyro-culinaire avonturier en onbetwiste – king of the barbecue – Jord Althuizen heeft het hem weer geflikt. De Smokey Goodness reeks heeft er een nieuw familielid bij. In Smokey Goodness Brand New BBQ duikt Jord samen met zijn team in oude barbecue tradities en onderzoekt hij nieuwe smaken. En niet zomaar wat smaken… Voor zijn nieuwste boek maakte Althuizen een reis door het zuiden van the USA en kwam in contact met smaken en verhalen die je doen watertanden. Van Texas tot Louisiana, alles wat Jord tegenkwam heeft hij in Smokey Goodness Brand New BBQ opgenomen. Van kaft tot kaft is het boek gevuld met recepten zoals alleen de Amerikanen het kunnen verzinnen. Groots, overdadig en vooral schandalig lekker. 

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Smokey Goodness Brand New BBQ

Klassiek met een nieuwe twist

Na al zijn eerder gepubliceerde werken, zou je denken dat Jord elk barbecuerecept onder de zon wel uitgegeven heeft. Maar think again, want met Smokey Goodness Brand New BBQ duikt Jord in het schandalig lekkere receptrepertoire van het diepe zuiden van the United States of America. En waar wij Nederlanders nog wat bescheiden zijn als het op barbecueën aankomt, komt bescheiden niet in het Amerikaanse woordenboek voor. Ze zeggen niet voor niets: ‘Everything is bigger in Texas’ en dat laat Jord in Smokey Goodness Brand New BBQ maar al te graag zien. 

In zijn tiende(!) boek neemt Jord ons mee op de reis die hij vorig jaar maakte door the USA. Het land dat de bakermat is en die de blauwdruk vormt van het Smokey Goodness-style barbecueën. Hij laat in zijn boek zien hoe je met klassieke oude technieken kunt blijven variëren om zo verrassende nieuwe smaken te creëren. 

Tips & Tricks

Jord trapt zoals gebruikelijk af met een hoofdstuk waarin de essentie van het onderwerp wordt uitgelegd. Denk hierbij niet aan standaard informatie over een barbecue, maar juist aan gedetailleerde uitleg waarom je bepaalde soorten barbecues goed kunt gebruiken. Welke attributen onmisbaar zijn bij het Smokey Goodness-style barbecueën. Welke technieken je onder de knie moet krijgen. En very important: welke brandstof je nodig hebt voor de bereiding van zijn recepten.

Daarna begint the fun en volgen de smakelijke recepten elkaar in een rap tempo op. Aan elk aspect van een barbecuemaaltijd is gedacht. Van sauzen tot rubs, en van sides tot juicy meats. Jord geeft in dit boek veel tips en legt tot in detail uit hoe ook jij de nieuwe technieken uit dit boek kunt implementeren. Of je nou trek hebt in een klassieker zoals Piedmont-Lexington Style Pulled Pork, Brisket, Spareribs of  Smoked Chicken met Alabama White sauce? Met de recepten uit Smokey Goodness Brand New BBQ staat het binnenkort bij jou op tafel. Waar zet jij je tanden in? Wil jij je BBQ-skills verbeteren? Of ben je opzoek naar inspiratie om je receptrepertoire weer flink uit te breiden? Kun je de klassiekers wel dromen en is het tijd voor vernieuwende recepten? Dan heb je met Smokey Goodness Brand New BBQ goud in handen. Stroop die mouwen op, fire up the BBQ, bel je slager voor een uitmuntend stuk vlees en get to work!

CONCLUSIE

Jord did it again. Elke keer als hij een boek afgeleverd heeft, vraag ik mij af: ‘Waar moet een volgend boek nou in hemelsnaam nog over gaan?’. En dan bewijst Jord dat de wereld van barbecue-mogelijkheden eindeloos is. Ik ben onder de indruk, voornamelijk omdat ik een zwak heb voor de keuken van het diepe zuiden van Amerika. Ik kan er eindeloos series over kijken en wegkwijnen bij de explosieve smaakcombinaties en vette texturen.

Met Smokey Goodness Brand New BBQ geeft Jord mij de mogelijkheid om thuis ook die smaken te kunnen proeven (zonder een duur tripje naar de USA te boeken). En hoewel vriendlief voor komend weekend andere barbecueplannen heeft, ga ik toch even polsen of er niet stiekem een goeie portie Piedmont-Lexington Style Pulled Pork bereid kan worden. Ik krijg er nu namelijk al trek van!

Pluspunten:
  • Smokey Goodness Brand New BBQ bevat klassieke gerechten die in een nieuw jasje gestoken zijn. Verrassende smaakcombinaties maken het weer een leuke uitdaging om uit dit boek te koken. 
  • De vormgeving van het boek sluit naadloos aan op de voorgangers.
  • Jord heeft in zijn nieuwste boek veel recepten opgenomen die geschikt zijn voor 4 personen. Wat het boek veel toegankelijker maakt ten opzichte van zijn voorgaande boeken.
  • Het boek heeft een receptregister, wat terugzoeken makkelijker maakt.
Minpunten: 
  • In het boek wordt veel reclame gemaakt voor de Smokey Goodness producten. Ik had graag ook wat alternatieven gezien voor die producten (wellicht om zelf te maken).
  • Er zijn twee hoofdstukken van het boek gewijd aan Jord zijn reizen. Dit had van mij wat minder uitgebreid gemogen.
  • Kenmerkend voor Jord is de grandeur van zijn recepten. Sommige recepten zijn voor 4 personen, andere recepten voor 12 personen. Hierdoor is niet elk gerecht geschikt voor de thuisbarbecueërs. Check dit voorafgaand aan je bereiding.

Nederlands | Druk: 1 | 9789021590349 | april 2022 | Hardcover | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos Uitgevers.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEUKE BBQ BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.