Review: VIS – Gaël Orieux

Gaël Orieux groeit op in Bretagne en begint zijn loopbaan als diepzeeduiker. Maar de keuken roept! na zijn training bij grootmeesters Paul Bocuse, Alain Senderens en Yannick Alléno opent hij in 2005 zijn eigen restaurant Auguste (vernoemt naar de grondlegger van de Franse gastronomie Auguste Escoffier [1846-1935]). Zijn passie voor de zee staat niet alleen centraal in zijn restaurant, maar hij is ook verbonden aan het platform MrGoodFish.com waar je kunt zien waar en wanneer de minst kwetsbare vis en zeevruchten te vinden zijn. 

Review: VIS - Gaël Orieux

Het boek bestaat uit twee gedeeltes: een overzicht van bijna 70 soorten zeeproducten (vis en zeevruchten) inclusief leefgebied, seizoen, toepassing en bereidingstijd.  Daarna het gedeelte met de 90 recepten die zijn opgedeeld in zeven categorieën: Fine dining, Chic, Bistro, Verfrissend, Exotisch, In water of zout, Gerookte vis en diversen.

Review: VIS - Gaël Orieux

Het overzicht van de verschillende vissen is bijna overweldigend. Want een griet, pijlinktvis en haring zullen je nog wel bekend voorkomen. Maar wat te denken van pagrus, langoust, de gevlekte lipvis en de zeebarbeel? Bij elke vis heeft Gaël een uitgebreide beschrijving toegevoegd, wanneer je de vis het beste kunt kopen (en uit welk gebied) en informatie over de toepassing. Wist je bijvoorbeeld dat je de wrattige venusschelp ook rauw kunt eten? Of dat pietermannen een giftige stekel op hun rug hebben?

Review: VIS - Gaël Orieux

Het recept gedeelte van het boek is waar de Gaël echt zijn gang kan gaan. Zeebrasem met vijgen uit de oven, tong in matelote saus, oesters met boekweit, wulken met persillade en schol ravioli. De soortbeschrijvingen en recepten zijn allemaal voorzien van een prachtige foto; het lijkt alsof de vissen zo de pagina afspatten.

Review: VIS - Gaël Orieux

De recepten zijn redelijk ‘cheffie’ maar zien er op het eerste gezicht uit alsof ze goed te doen zijn. Het boek is een vertaling uit het Frans, dus er is rekening gehouden met Franse producten, niet de Nederlandse. Ook de lijst met winkels achterin het boek waar je bepaalde producten kunt kopen zijn allemaal Franse winkels en websites.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Heel veel informatie over verschillende vissoorten
  • Cheffie recepten die voor de geoefende thuiskok te doen zijn
  • Introductie in onbekende vis- en schelpsoorten
  • Minimalistische uitstraling

Minpunten: 

  • Franse (web)winkels als tip voor je producten

Met Vis heeft Gaël Orieux een bijbel van formaat neergezet. Voor de visliefhebber die ook graag de viswinkel afstruint en bijzondere gerechten op tafel zet een must.

Nederlands | Hardcover | 9789089898289 | Druk: 1 | juni 2020 | 383 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Terra

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE KOOKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.