Review: Cyprus – Georgina Hayden

Georgina Hayden is een kok, foodwriter en styliste uit Noord-Londen. Ze groeide op boven de Grieks-Cypriotische taverna van haar grootouders in Tufnell Park en ontwikkelde een liefde voor koken via de recepten van Cyprus die aan haar waren doorgegeven. Op de universiteit studeerde ze Fine Art, waarna haar passie voor eten haar een baan gaf als schrijver en stylist in verschillende foodmagazines. Ze werd ook oa lid van het team van Jamie Oliver, waar ze ruim tien jaar heeft gewerkt. 

Review: Cyprus - Georgina Hayden

Het boek bestaat uit acht hoofdstukken: ontbijt, mezze, groenten/granen & peulvruchten, vis, vlees, bijgerechten, zoet en drankjes. Daarnaast is er een register met de Nederlandse en Cypriotische namen van ingrediënten. Het is geen vegetarisch of vegan kookboek (kijk maar naar de hoofdstukken vis & vlees), maar vanwege religieuze overwegingen (streng orthodox) vasten veel Cyprioten een groot deel van het jaar. De weken voor Pasen en Kerstmis wordt vooral veganistisch gegeten.

Review: Cyprus - Georgina Hayden

familiegevoel

Het is niet alleen een kookboek; het is bijna een familie verslag van het leven in en buiten Cyprus. Bijna elk recept wordt wel ingeleid met een anekdote of herinnering van Georgina. Ook de familiefoto’s dragen bij aan dat familiegevoel van het boek. Bijzondere ingrediënten die voorbij komen zijn bijvoorbeeld anari (waarvoor Georgina ricotta als alternatief geeft), horta (wilde bladgroente), flaounakaas, verse zwarte-ogenbonen, mespila en mastiek. Niet allemaal zomaar verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt of Turkse winkel. Voorbeelden van recepten die in het boek staan: geroosterde walnoot-bonenskordalia, romige kikkererwten met snijbiet, souvlakia, rozenijs, koulouri (sesambroodringen) en tante Frosa’s limonadesiroop.

Review: Cyprus - Georgina Hayden

Wat ik dan jammer vind is dat niet alle recepten een bijbehorende foto hebben en sommige receptpagina’s zijn niet helemaal scherp gedrukt. Ook het recept voor rozensiroop verbaasde me een beetje; hier gebruikt ze een fles kant-en-klaar rozenwater voor. Terwijl ze het in haar inleiding heeft over de geurige rozen die rond haar oma’s huis groeiden. Dan zou ik verwachten dat ze ook rozensiroop van verse rozen zou maken.

Review: Cyprus - Georgina Hayden

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Bijzondere keuken
  • Veel variatie in de recepten
  • Mooi familieverhaal
  • De recepten zijn heerlijk gestyled

Minpunten:

  • Niet alle recepten hebben een foto
  • Een aantal bladzijden in het boek zijn niet helemaal scherp gedrukt
  • Sommige ingrediënten niet gemakkelijk in Nederland verkrijgbaar

In Cyprus van Georgina Hayden haalt ze het beste uit de traditionele Cypriotische keuken en maakt het relevant voor moderne thuiskoks. Van eenvoudige veganistische gerechten tot feesten voor het hele gezin, er is iets heerlijks te maken voor elke stemming en elk moment.

Nederlands | Hardcover | 9789023016267 | Druk: 1 september 2019 | 304 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Becht.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.