Een oud-nieuwslezeres, een journalist en een stylist zitten in een huisje in Frankrijk. Het lijkt het begin van een slechte mop, maar het is het begin van een heerlijk kookboek. De vriendinnen Sacha de Boer (voorheen van het NOS Journaal), Babs Assink (journalist) en Janine Smits (stylist) gaan graag samen naar het huisje op het Franse platteland van laatstgenoemde. Op de zolder van het huisje vonden ze een Frans kookboek uit 1873, genaamd La cuisinière de la campagne et de la ville, ou la nouvelle cuisine économique, de keuken van het platteland en de stad. Ze vroegen tien chefs elk twee hedendaagse menu’s te maken geïnspireerd op een recept uit het oude kookboek. De 60 vernieuwde recepten zijn nu gebundeld in Joie de Vivre.

Review: Joie de Vivre - Sacha de Boer

Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken, elk één voor de meewerkende chef. De 10 Nederlandse en Vlaamse chefs die meewerkten aan het boek zijn: Jonnie Boer (de Librije), Jacob Jan Boerma (voorheen De Leest, Vaassen), Wout Bru (La Bru’sserie, Durbuy), Seppe Nobels (Graanmarkt 13, Antwerpen), Ron Blaauw (van o.a. Ron Gastrobar), Erik van Loo (Parkheuvel, Rotterdam), Nicolas Misera (AirRepublic Cadzand-Bad), Angelique Schmeinck (CuliAir Sky Dining), Jean Beddington (voorheen Beddington’s, Amsterdam) en Margo Reuten (Da Vinci, Maasbracht).

Review: Joie de Vivre - Sacha de Boer

Lekker ouwehoeren

Jonnie Boer: “Voor mij betekent joie de vivre: een heel grote groep vrienden bij ons thuis uitnodigen. Ik heb buiten een pizzaoven en een barbecue. Heerlijk om met veel mensen aan tafel te zitten en te eten. Grote pannen op tafel, paling roken en ouwehoeren over het leven.”

De recepten variëren van ‘goed te doen’ tot ‘ik zal maar even een chefkok bellen’. Maar ik denk dat voor een gevorderde thuiskok met een ruim assortiment aan producten in de kast het gros van de recepten goed te doen zijn. Voorbeelden van recepten die voorbijkomen zijn: pot-eu-feu van rund, quiche met Zeeuwse mosselen, eendenborst met pompoenchutney, uiensoep en krokante taartjes met rood fruit. En je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om alleen de saus van een recept te maken. Zo klinkt de mosterdsaus van Jacob Jan Boerma heerlijk en redelijk goed te doen; dus die ga ik eens maken naast mijn gebraden kippetje ipv de entrecote uit het boek.

Review: Joie de Vivre - Sacha de Boer

Elk hoofdstuk wordt ingeleid door de chef en zijn/haar beleving bij joie de vivre. Tussen de hoofdstukken door krijg je kleine inkijkjes van de drie vriendinnen bij het Franse huis. Samen aan de wijn, samen lekker koken, samen eten, samen bubbels drinken, samen proosten.. Wijn speelt een grote rol in de joie de vivre van de vrouwen. Ik hou d’r van.

Review: Joie de Vivre - Sacha de Boer

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Verschillende chefs met hun beleving van joie de vivre
  • Heerlijke Franse gerechten
  • Mooi op de foto gezet door Sacha
  • Veel verschillende soorten recepten en niveau’s, van ‘redelijk’ simpele desserts tot ingewikkelde hoofdgerechten

Minpunten: 

  • Niet alle ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar en/of heel prijzig
  • Niet geschikt voor de thuiskok die een maaltijd zoekt voor doordeweeks

Heb je zin om eens uit te pakken in de keuken? Of wil je het Franse bistro gevoel thuis creëren? Dan ben je bij Joie de Vivre van Sacha de Boer, Babs Assink en Janine Smits aan het juiste adres.

Nederlands | Hardcover | 9789089898234 | Druk: 1 | april 2020 | 236 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Terra

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER franse KOOKBOEKEN: