Review: Biotoop – Bart de Pooter

Welkom in Reet! Zo’n opening van een kookboek heb ik lang niet gezien.. 😉 Maar in Biotoop van 2-Michelinsterrenchef Bart de Pooter kan het gewoon. Want zijn zaak Pastorale, gevestigd in oude pastorie, staat in het dorpje Reet. Naast buurgemeenten Kontich en Aartselaar. In de volksmond beter bekend als ‘de anale driehoek’. Zelfs het logo van Pastorale is een gestileerde bilpartij. 

Review: Biotoop - Bart de Pooter

Pastorale logo

Dit is niet zomaar een kookboek van een chef. Voor zijn 51e verjaardag en het 25-jarig jubileum van Pastorale heeft Bart al zijn verhalen gebundeld. Van de renovatie van het pand, de kunst die er hangt, zijn moeder die verteld dat kleine Bart op school al een kritische eter was tot collega’s die met hem hebben gewerkt. Het zijn 11 hoofdstukken met verhalen en prachtige foto’s, het laatste hoofdstuk is gereserveerd voor recepten/bereidingen die een onderdeel vormen van een gerecht. Gebruik ze als inspiratiebron en combineer zelf verschillende smaken en texturen.

Review: Biotoop - Bart de Pooter Review: Biotoop - Bart de Pooter

Ik moet bekennen dat ik Bart niet kende, maar de verhalen zijn zo beeldend geschreven dat je gelijk meegezogen wordt. Van Tokyo tot Barcelona, Salzburg en New York, overal heeft Bart boeiende verhalen over te vertellen. Van een foodtruck op Tomorrowland en net-niet witte asperges toen Michelin in de zaak zat. En de fotografie is ook meesterlijk. De passie spat van de pagina’s.

Review: Biotoop - Bart de Pooter

“Een keuken wordt niet gemaakt door een recept. Een keuken wordt gemaakt door een team, een constante, een filosofie een een persoonlijkheid.”

Of de recepten in Biotoop heel erg haalbaar zijn, weet ik niet. Maar het is wel een mooie aanvulling op het boek. Bij de receptjes staan ook het paginanummer van de foto van het gerecht waar het recept een onderdeel van is. Door het boek heen zijn er QR-codes geprint die verwijzen naar meer informatie of een filmpje. Maar de QR-codes verwijzen allemaal naar ‘page not found’. Ergens gaat er dus iets fout en dat is wel zonde voor een boek met zo’n prijskaartje.

Review: Biotoop - Bart de Pooter Recepten

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Een klein kijkje in de keuken van een topchef
  • Boeiende verhalen
  • Prachtige fotografie van Kris Vlegels
  • Leuke aanvulling van de recepten

Minpunten: 

  • Geen van de QR-codes in het boek werkt
  • Hij is misschien in Nederland niet zo’n bekende chef

Biotoop van Bart de Pooter is een bloemlezing over 25 jaar bikkelen in zijn restaurant Pastorale in Reet. Fantastische verhalen en inkijkjes in het leven van een sterrenchef. Op naar de volgende 25 jaar!

Nederlands | Druk: 1 | 9789401460200 | juli 2019 | Hardcover | 256 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen! 


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.