Review: Vegetalia – Luna Trapani

Na het succes van haar eerste kookboek Veganista (lees mijn review hier) komt de Vlaams-Italiaanse chef Luna Trapani met een nieuwe boek: Vegetalia. Hierin laat Luna opnieuw zien dat vegan koken en de Italiaanse keuken prima hand in hand gaan. In dit boek serveert ze een flinke lading nieuwe recepten die allemaal heel gemakkelijk te maken zijn. Voor Vegetalia heeft Luna Trapani alle uithoeken en alle streken van Italië bij elkaar getrokken en heeft die inspiratie op papier gezet. Ben je voor het najaar op zoek naar een nieuwe dosis vega-inspiratie? Dan kun je dankzij Luna weer flink aan de bak!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Vegetalia – Luna Trapani

De Italiaanse keuken zonder kaas?!

In Italiaanse families draait ALLES om eten en bij Luna was dat dus niet anders. Als dochter van een Italiaanse vader en een Vlaamse moeder werd genieten van goed eten haar met de paplepel ingegoten. Luna wist dus al vroeg dat haar toekomst zich in de keuken zou bevinden. Ze runt sinds 2020 een eigen plantaardig Italiaans restaurant en roert dagelijks in de potten en pannen, gevuld met heerlijke Italiaanse (plantaardige) lekkernijen. Met haar restaurant wil ze de plantaardige levensstijl versimpelen en laten zien dat Italiaans eten ook plantaardig op-en-top kan zijn. Bij Luna kun je terecht voor vegan kaasplankjes, rijk gevulde anti-pasti’s, pasta’s met balletjes tot Italiaanse desserts. En dankzij haar effort het afgelopen jaar is het verlengstuk van haar restaurant – het boek – Vegetalia een feit.

Als ik denk aan de Italiaanse keuken, ontkom ik niet aan het beeld van kaas. Héél véél kaas. Aangevuld met vlees en vis is mijn beeld van de traditionele Italiaanse keuken compleet. Maar dankzij Luna’s eerste boek weet ik inmiddels dat er ook heel veel recepten bereid worden in Italië die vegetarisch, of zelfs compleet veganistisch zijn. Deze recepten zijn ontstaan in de ‘armeluis’-keuken, omdat er simpelweg niet voldoende geld was voor de dure ingrediënten als vlees en kaas. Met een basis van groenten, aardappels, pasta en bonen werden de meest smakelijke recepten bereid. Recepten die Luna Trapani verzameld en aangevuld heeft met vlees- en kaasvervangers om zo toch die ‘cheesy’ Italiaanse maaltijden te kunnen serveren.

Ook voor non-vegans

Vegetalia is uitgebreider dan Veganista. Denk aan recepten voor verse pasta’s, focaccia’s, soepen en uiteraard dolci! Volgens Luna is ‘less more’, oftewel: lekker eten moet gemakkelijk te maken zijn. Zeker omdat we allemaal druk zijn en niet elke dag uren in de keuken willen staan. Alle recepten in Vegetalia zijn vegan, waar zelfs bij non-vegans zelfs het water van in de mond zal lopen.

De inhoud van het boek is samengevat binnen 11 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn ingedeeld naar de volgorde van een uitgebreide Italiaanse maaltijd. De hoofdstukken zijn: La Base, Aromi, Pane e Pasta Fresca, Antipasti, Insalate, Zuppe e Minestre, Riso e Patate, Pasta, Secondi, Contorni en tot slot: Dolci. Daarnaast verwelkomt Luna je in haar boek middels een voorwoord, biedt ze je overzicht dankzij een receptoverzicht én een register. Tot slot sluit ze haar boek af met een prachtige persoonlijke noot. In het ruim 250 pagina tellende boek vind je 100 nieuwe recepten die je stuk voor stuk wilt leren maken.

Bloemkoolkotelet

Voordat je bij de recepten in het boek komt, blader je eerst langs 2 belangrijke hoofdstukken. Namelijk: Luna’s favoriete ingrediënten en Luna’s favoriete vleesvervangers. Beide hoofdstukken die de kenmerkende smaakmakers uit de Italiaanse keukens belichten. Luna’s favoriete vleesvervangers is bijzonder nuttig om voorafgaand aan het koken eens door te lezen, omdat Luna verderop de vervanger niet bij naam noemt maar bij de oorspronkelijke ingrediënt naam. Zo raakte ik al eens in de war omdat Luna benoemde ricotta in een gerecht te gebruiken, echter doelde ze hiermee op haar vervanger: Gordino.

Vegetalia is hét kookboek voor iedereen die vegan Italiaanse gerechten wil maken! Het boek staat boordevol heerlijke gerechten, van pasta tot salades en van bijgerechten tot nagerechten. Probeer eens de bloemkoolkotelet uit Milaan, de zoute venkelkoekjes uit Apulië of de couscous op z’n Siciliaans. De recepten zijn duidelijk ingedeeld: start met een lekkere antipasti, gevolgd door de primi (aangevuld met enkele heerlijke salades), de secondi, de contorni en tot slot de verrukkelijke zoete dolci!

CONCLUSIE

Luna Trapani heeft met Vegetalia een waardige opvolger op haar eerste kookboek geschreven. Het boek is bijzonder goed geschikt voor kokers met wat minder ervaring of kokers die een nieuwe stijl aan hun eigen keuken toe willen voegen. Zelf heb ik het boek inmiddels cadeau gegeven aan een vriendin die al jaren veganistisch eet. Ze heeft echter een partner die wel dierlijke producten eet, waardoor ze constant worstelt met het kunnen koken van één maaltijd die voor beiden geschikt is. Dankzij Vegetalia kan ze nu toch de smakelijke plantaardige Italiaanse maaltijden bereiden die haar vriend lekker vindt, en waaraan het aan smaak niet ontbreek. Zonder dat ze voor zichzelf alsnog een andere moet bereiden. Win-win!

De recepten zijn over het algemeen makkelijk te bereiden en hebben geen mega uitgebreide ingrediëntlijst. Daarnaast staat er bij elk recept duidelijk beschreven voor hoeveel personen het recept is. En tot slot maak je de gerechten met ingrediënten die gemakkelijk te verkrijgen zijn in de supermarkt.

Pluspunten:
  • Smaakvolle receptfotografie.
  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten.
  • Het boek is gevuld met een gevarieerde mix aan recepten die een groot deel van de Italiaanse keuken vertegenwoordigen.
  • Geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Het boek heeft een register.
Minpunten: 
  • Luna maakt gebruik van vleesvervangers. Persoonlijk kook ik liever vegetarisch of veganistisch zonder vervangers en alleen met groenten, granen en kruiden.

Ga opnieuw op een Italiaans avontuur met Luna Trapani. Ontdek de krokante Grissini’s uit Turijn, Arancini’s uit Sicilïe, broodsoep uit Toscane of de krokante Taralli’s uit Apulïe (de hak van Italië). Verbeter je klassiekers of vul je culinaire vocabulaire aan met nieuwe plantaardige toppers waarin het niet aan smaak zal ontbreken.

Nederlands | Druk: 1 | 9789089898692 | augustus 2021| Hardcover | 256 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Terra.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER VEGAN/VEGETARISCHE BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.