Review: Sugar I Love You -Ravneet Gill

Sugar… Oh honey, honey…. Ik ben een onwijze zoetekauw en kan een heerlijk taartje of reep chocola bijna niet weerstaan. Maar nu hoor ik je meteen denken: suiker, dat is toch hartstikke ongezond? Klopt… Een teveel aan suiker is inderdaad ongezond, maar wat nou als je het op de juiste manier gebruikt? Of als je weet hoe je de hoeveelheid suiker in gebakjes en toetjes in balans kan brengen? Engels banketwonder Ravneet Gill dacht er precies zo over en ging de uitdaging aan. In haar tweede bakboek: Sugar, I Love You laat ze zien hoe veelzijdig die zoete witte korreltjes eigenlijk zijn. 

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Sugar I Love You -Ravneet Gill

Suikertante

Ravneet Gill is net als ik een onwijze zoetekauw. Als kind was ze DOL op alles wat zoet smaakte en verslond ze KitKats, cornetto’s en soesjes. Logisch dus dat ze van zoet haar beroep wilde maken. Ze studeerde aan het prestigieuze Le Cordon Blue voordat ze op de banketbakkersafdelingen van St. John, Llewelyn’s en Wild by Tart terechtkwam. Jaren later begon ze voor zichzelf en is ze nu werkzaam als freelance chef en jurylid voor het Britse Tv-programma Junior Bake Off. Met recht een echte suikertante en dus besloot ze haar kennis over suiker op papier te zetten. Met als resultaat: Sugar, I Love You. Vol verbluffende recepten om de zoete dingen in het leven te vieren.

In Sugar, I Love You tilt Ravneet onze thuisbakkunsten naar een hoger niveau en bevrijdt ze suiker als ingrediënt van zijn slechte imago. Want het probleem ligt namelijk niet zozeer bij het ingrediënt suiker zelf, maar het gebruik ervan. Tijd dus om te leren hoe het wél moet. Veel van Ravneet’s recepten bevatten eigenlijk helemaal niet zoveel suiker en laten daarmee zien hoeveel variatie er mogelijk is dankzij een beetje balans. Weten wanneer en hoé je suiker moet gebruiken is de essentie van bakken en dankzij Ravneet heb jij die skill straks helemaal in de vingers.

Bakken maar!

Ravneet is een no-nonsense lady en trapt dus na een korte introductie van haar nieuwste boek meteen af met recepten. Me Likey! Want net als bij het bakken, wil ik vooral niet te lang bezig zijn met de voorbereidingen. Ik wil vooral lekker snoepen. Ingedeeld in elke zoete categorie onder de zon deelt Ravneet met ons de lekkerste recepten voor cakes, koekjes, cheesecakes, zoet deeg, gefrituurde dingen, taarten & pasteien, entremets, roomijs en zelfs desserts. Of je nou op zoek bent naar een recept voor een paar koekjes, of compleet uit wilt pakken met een 3-laags taart. Ravneet leert je in Sugar, I Love You hoe het moet.

Passievruchtencake, chocospritsen, Japanse cheesecake of geroosterde hazelnootsoufflé met chocoladesaus. Pagina na pagina zal het water je in de mond lopen van de zoete recepten uit Ravneet’s koker. Maak je agenda voor de komende tijd maar leeg, want ik weet bijna zeker dat je alleen nog maar wilt gaan bakken als je Sugar, I Love You in huis haalt.

CONCLUSIE

Als je de titel van het boek ziet denk je meteen dat het een schaamteloze liefdesverklaring gaat worden aan suiker. Een boek vol recepten waarna je linearecta een bezoekje kunt inplannen bij je tandarts. Maar gaandeweg kom je erachter dat Ravneet dit slim oplost! Balans is het toverwoord en weten hoe je suiker (of vervangers) moet gebruiken wordt de nieuwste skill in jouw bakarsenaal. En dat zonder in te leveren op die heerlijk zoete smaak.

Bladerend door Sugar, I Love You kom je bladzijde na bladzijde zoete showstoppers tegen, geschikt voor allerlei gelegenheden. Maar minder zoet? Of gezonder (niet dat Ravneet Gill dat claimt), zijn de recepten absoluut niet. Ik kom in 90% van de gerechten hoeveelheden van 100 gram (of meer) suiker tegen. Soms zelfs nog aangevuld met zoetstoffen als golden syrup, poedersuiker of dadels. 

Koop Sugar, I Love You dan ook niet omdat je denkt hiermee gezonder te kunnen genieten van zoetigheden. Dan kom je namelijk snel bedrogen uit. Koop het boek omdat je van bakken houdt, wat bewuster met je suikergebruik om wilt gaan en vooral omdat je schaamteloos wilt genieten van een goeie portie zoetigheid. Enjoy!

Pluspunten:

  • De schrijfstijl is no-nonsense, humoristisch en vooral duidelijk.
  • Ravneet Gill deelt bekende en minder bekende bakrecepten. Erg leuk om je repertoire weer mee uit te breiden.
  • Het boek bevat verschillende moeilijkheidsgraden, zo kunnen starters maar ook ervaren bakkers prima met de recepten uit de voeten.
  • Het boek heeft een register.

Minpunten: 

  • Niet elk recept wordt begeleid door een foto. Dit vind ik onhandig, want zeker bij bakken wil je graag zien naar welk eindresultaat je toewerkt.
  • Er wordt geen totale bereidingstijd genoemd bij de recepten. Aan de hand van tijden in de receptinstructies moet je optellen hoeveel tijd je nodig hebt voor een recept. 
  • Verwacht geen gezonde recepten. Ondanks de matiging van suiker bevatten de recepten nog steeds veel vervangende zoetstoffen, koolhydraten en vetten.

Nederlands | Druk: 1 | 9789464041798 | juni 2022 | Hardcover | 208 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BAKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.