Review: Prachtige taarten & cakes 

Elk jaar, in aanloop naar mijn verjaardag, kan ik de klok gelijkzetten op het stressdebacle dat plaatsvindt rondom één essentieel onderdeel van jarig zijn. Niet de acceptatie van het ouder worden (still working on it…), maar de taart! Jarig zijn zonder goede taart is als auto rijden wielen, zinloos. En dus is het keer op keer in de eerste week van augustus een zoektocht naar het meest smakelijke taartje voor mijn gasten. Wat het debacle dan is? Ga ik de taart kopen of maak ik hem zelf? In gedachten heb ik namelijk altijd het beeld om eenzelfde soort taart te fabriceren als op de cover van het boek Prachtige taarten & Cakes. Maar in werkelijkheid eindigt het debacle dan toch met de keuze voor comfort en een zoete smaakbom van een lokale Haagse patissier. Voor nu heb ik nog 50 weken om na te denken over de taart van 2023, dus duik ik in de inhoud van Prachtige taarten & Cakes om alvast wat inspiratie op te doen…

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Prachtige taarten & cakes

Elke dag taart eten, wie wil dat stiekem nou niet? Oké, elke dag is misschien wat overdreven maar hoe lekker is het om jezelf (of je gasten) regelmatig te verwennen met een eigen zoete creatie? Met het boek Prachtige taarten & Cakes ontdek je dat de mooiste en lekkerste taarten en cakes helemaal niet moeilijk te maken zijn.

De inhoud van het boek is samengevat binnen 4 hoofdstukken, heerlijk beknopt dus! De hoofdstukken zijn: Voor elke dag, Voor als je gasten krijgt, Voor extra speciale gelegenheden en tot slot: Desserts. Maar voel je ook vrij om een recept op een ander moment in te zetten. Het boek begint na het openslaan direct bij de recepten en bevat dus geen voorwoord of een dankwoord op het eind. Iets wat ik wel kan waarderen omdat het gehele boek hierdoor gewijd is aan de inhoud. In het 176 pagina tellende boek vind je meer dan 65 recepten voor taarten, cakes en toetjes die je stuk voor stuk wilt maken. 

Unieke combinaties

De recepten zijn stapsgewijs uitgeschreven en bovenaan de pagina worden overzichtelijk de ingrediënten weergegeven. Ook essentiële informatie als de bereidingstijd en voor hoeveel personen een recept is worden duidelijk aangegeven. Wederom een pluspunt want zo kun je een goede voorbereiding treffen. De prachtige sfeerfoto’s van de taarten laten iedere smulpaap watertanden en sporen je aan om na het bakken je creatie even stijlvol te presenteren.

Wat Prachtige taarten & Cakes anders maakt dan de reeds bestaande bakboeken op de markt? Er wordt in de recepten gebruik gemaakt van unieke smaakcombinaties en ingrediënten. Verwacht dus niet de standaard aardbeien bavarois taartjes of een vanille cake. Prachtige taarten & Cakes is gevuld met smaakcombinaties als bloedsinaasappel en blauwe bessen, yoghurt en mandarijnen, banaan-koffie-walnoot en chocolade-basilicum. Smaakcombinaties die je in eerste instantie niet zou linken, maar die samengevoegd toch een zeer smakelijk resultaat vormen. Probeer het maar!

CONCLUSIE

Als je Prachtige taarten & Cakes onder je neus krijgt kan het bijna niet anders dan dat je gaat watertanden. Op de voorzijde prijkt namelijk een hagelwit geglazuurd exemplaar waar karamel vanaf druipt en waarop goudgele peertjes schreeuwen om op gegeten te worden. Het zet gelijk de toon voor de kunstwerkjes die je in het boek kunt verwachten. Er is met oog voor detail naar de foodstyling gekeken en de fotograaf wist feilloos de baksels op de plaat vast te leggen. Je zou haast zeggen dat hij in leer is geweest bij een zekere Australische bak-koningin…

Bladerend door het boek vielen die aparte smaakcombinaties meteen op. Sommige bijzonder, sommige onbekend, sommige lekker en ook zeker een aantal combinaties die het hier in huis niet gaan halen. Waar je smaak voorkeur ook naar uitgaat, voor iedereen zit er wel een lekker taartje tussen. En dat geeft het boek zijn unieke touch. De schrijvers zijn niet meegevaren op elke zoete bakwind die voorbijkwam, maar trokken de stoute schoenen aan en kleurden buiten de lijntjes. Wat voor een hoop thuisbakkers weer een nieuwe dosis inspiratie geeft om mee aan de slag te gaan. 

Pluspunten:
  • De unieke smaakcombinaties van de taarten maken het boek anders dan de reeds bestaande bakboeken op de markt.   
  • Er worden naast de bakinstructies ook extra tips gegeven waarmee je het resultaat nog lekkerder kunt maken.
  • Het boek is leuk geprijsd, wat het ook een leuk cadeau maakt om te geven.
  • Prachtige fotografie van de recepten. 
  • Het boek heeft een alfabetisch register.
Minpunten: 
  • Heb je moeilijke eters op bezoek? Dan zul je even door het boek moeten bladeren naar een meer gangbare smaakcombinatie. 

Nederlands | Druk: 1 | 9789463547055 | april 2022 | Hardcover | 176 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lantaarn Publishers.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BAKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.