Parijs, stad van de liefde, de Eiffeltoren, croissants en coupe champagne. Al deze Franse heerlijkheid ligt voor ons Nederlanders op slechts een paar uur reizen en is absoluut het bezoeken waard. Het was voor mij zeker een decennia geleden dat ik er was. Dus trok ik eind februari met mijn vriend richting deze bruisende hotspot voor 4 dagen vol verkenning en culinaire hoogstandjes. En ik deel graag met jullie de spots die je móet bezoeken!

[Dit is een gastartikel van Yvette Koedam]

4 dagen Eten, Drinken en Slapen in Parijs

Een handig kaartje ▼

Beste tijd om Parijs te bezoeken?

Parijs is het hele jaar door goed te bezoeken. Echter heeft elk seizoen zijn voor- en nadelen. Dus bedenk vooraf goed waar je naar opzoek bent. Wij waren er aan het einde van de winter. Het nadeel: het is nog koud en de stad oogt wat grauw. Maar met wat mazzel schijnt de zon en voldoet een winterjas om je warm te houden. Het voordeel: de stad is nog relatief rustig. Er zijn geen hordes toeristen, de metro’s puilen niet uit en er zijn haast geen wachtrijen bij musea. Wil je de stad toch liever bezoeken in de lente of zomermaanden. Ook dat kan perfect. De voor- en nadelen zijn dan uiteraard precies andersom. Het is warm genoeg en je zit op elk terras heerlijk in de zon. Het is er daarentegen wel ontzettend druk vanwege alle andere toeristen die een mooi kiekje van de stad willen scoren.

Reizen naar Parijs

Je kunt op verschillende manieren afreizen naar Parijs. Ga je met de auto? Dan ben je zo’n 6 uur onderweg en kun je het beste zoeken naar een hotel waarbij je de auto gemakkelijk kunt parkeren. Parijzenaren zijn namelijk niet heel zuinig op hun auto’s. Een andere optie is de hogesnelheidstrein. Wij kozen ervoor om met de Thalys naar Parijs te reizen. De reis vanaf Rotterdam Centraal duurt slechts 2 uur en 40 minuten en dan stap je uit op station Gare du Nord. Comfortabel konden wij onderweg een filmpje kijken en alvast uitvogelen welke metrolijn we bij aankomst in Parijs moesten pakken richting ons hotel.

Een gouden tip voor het boeken van een ticket via NS International is: vooruitplannen. Dagelijks gaan er nieuwe reisdata ’s open en kun je maximaal 4 maanden vooruit treintickets boeken. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper een treinticket is. Voor 2 volwassenen – op fijne reistijden – waren we uiteindelijk €140,- kwijt voor twee retourtickets.

Overnachten in Parijs

Het kiezen van een hotel in Parijs kan aanvoelen als een eindeloze puzzel. Ga je voor een klein boetiek hotel of een grote keten? En wil je centraal gelegen slapen of ben je content met wat reistijd om bij je hotel te komen? Afhankelijk van je voorkeur en budget zijn er ontelbaar veel keuzemogelijkheden. Zelf liep ik hier ook tegenaan. Ik kijk altijd naar mijn budget en kom dan snel uit op hotels die wat lager in prijsklasse zijn en zich over het algemeen niet in het centrum bevinden. Gelukkig vonden we na wat zoekwerk toch twee geschikte hotels om in te verblijven. Een iets luxer en één met een fijn prijskaartje.

Hotel Bonsoir Madame

Gelegen in het 6e arrondissement, slechts 1 straat verwijderd van park Jardin du Luxembourg, ligt het boetiekhotel Bonsoir Madame. Een stijlvol – en elegant – gedecoreerd hotel dat zich met slechts 34 kamers richt op een luxe en comfortabel verblijf voor haar gasten. Hotel Bonsoir Madame verzorgt haar gasten graag tot in elk detail en daarom mag je als gast best wat extra’s verwachten. Denk aan een fitnessruimte, privésauna (te boeken bij aankomst) en fijne loungeruimte met spelletjes en een openhaard. Ook aan extra services is gedacht, zo kun je op elk moment van de dag vers ijskoud water tappen, mag je gebruik maken van de zelfservice cocktailbar (tegen betaling) en zijn kleine huisdieren (tegen betaling) gewoon welkom!

Wij verbleven 2 nachten in een van de Superior Rooms en werden verwelkomd in een oase van groen toen we de kamerdeur op de vijfde verdieping opensloegen. Dat Jardin du Luxembourg als inspiratie voor de kamers is gebruikt is onmiskenbaar. Met een oppervlakte van 15 m2 was het geen grote kamer, maar toch bevatte de kamer alles wat we nodig hadden om – na een lange dag in de stad – te kunnen ontspannen. Een heerlijk queen size bed (160×200), een douche met fijne waterdruk, goede wifi-ontvangst, minibar, een televisie en een klein terras uitkijkend op Rue Madame.

Je kunt bij Hotel Bonsoir Madame kiezen voor logies of logies met ontbijt, wij besloten voor de tweede optie te kiezen. En dus schoven wij na een eerste nacht heerlijk slapen aan in de kleine ontbijtruimte. Hier wordt een klein continentaal ontbijtbuffet geserveerd waar je kunt kiezen uit verschillende broodjes, beleg, fruit, yoghurt en sappen. Koffie wordt door het personeel opgenomen en uitgeserveerd, waardoor je een vers gezet bakkie voor je neus krijgt.

Hotel Maison Eugenie

Gelegen op een straathoek in het 17e arrondissement tegenover metrohalte Pont Cardinet, in de nieuwe wijk Batignolles, ligt Hotel Maison Eugenie. Badend in het zonlicht, biedt het hotel vanaf de bovenste verdieping een fijn uitzicht op de stad. Aan de buitenkant van het hotel spot je weer de klassieke Parijse architectuur en het interieur van Monsieur Eugenie is hierop afgestemd. Rijkelijk gedecoreerd in een Napoleon 3 stijl spot je pompoms aan de gordijnen, goud lijstwerk op de muren en een kristallen kroonluchter aan het plafond. Met een scherp prijsaanbod, 41 kamers en een eigen restaurant is Hotel Maison Eugenie zeer geschikt voor koppels die op zoek zijn naar een romantische ontsnapping in Parijs. 

Wij verbleven 2 nachten in een Deluxe Room en genoten ook hier van een fijne nachtrust in een queen size bed. Aangrenzend aan de slaapkamer was de badkamer waarin – naar mijn genoegen – een badkuip in te vinden was. En uiteraard ook hier weer een balkonnetje met uitzicht op die typische Parijse straatjes zoals je ze kent uit Emily in Paris. Het interieur van de kamer is iets meer gedateerd en ook de apparatuur in de kamer heeft al wat jaren zien komen en gaan. Echter is alles schoon en werkt de apparatuur. Je betaalt voor een nacht in Hotel Maison Eugenie (als je vroeg boekt) tussen de 95 en 150€ en kan je dus ook niet al te hoge eisen stellen aan elk aspect van de kamer.

Een overnachting bij Maison Eugenie boek je inclusief ontbijt. Dat vonden we erg fijn, want zo kun je na het ontwaken naar beneden rollen voor croissants et oeufs voor je de stad gaat ontdekken. Verwacht een bescheiden ontbijtbuffet dat de basics biedt om je maag te vullen voor een dag vol activiteiten in Parijs.

Eten in Parijs

Dat je culinair kunt genieten in Parijs is algemeen bekend. Of je nu voor een sterrendiner gaat of gewoon op zoek bent naar een lekkere kop dampende uiensoep, de Fransen weten hun weg in de keuken. Er is zoveel keus dat je het beste vooraf alvast kunt bedenken waar je naar toe gaat in Parijs en daar meteen ook restaurantjes uitzoekt om bij te gaan eten. Want reserveren is vaak aan de orde en zomaar ergens neerploffen kan je duur komen te staan. Ik deel graag de heerlijke plekjes waar wij gegeten hebben.

La Coupole

Beroemd en berucht: restaurant La Coupole. Gelegen aan Boulevard Montparnasse in het 14e arrondissement fungeert La Coupole al sinds 1927 als dé ontmoetingsplaats voor Parijse kunstenaars en kunstliefhebbers. In deze authentieke Art Deco maar klassiek Franse brasserie serveert de Chef absolute klassiekers uit de Franse keuken. Laat je verrassen door heerlijke smaken, frisse bubbels en vriendelijke service. En de tijd vliegt voorbij!

Je dineert bij La Coupole a la carte, en dus kan het hele gezelschap kiezen waar zij trek in hebben. Wij besloten ons diner te starten met een oesterplateau, waarop de chef de poisson een fijne selectie aan oesters had neergelegd. Vriendelijk serveerde de ober er twee coupes Champagne bij en kon ons culinaire feestje bij La Coupole beginnen. Hierna volgde nog 3 gangen aan Franse klassiekers en genoten we van rijke smaken zoals: Foie Gras, Mergpijp, Steak Frites en (volgens Jordy) de lekkerste Mosselen ooit. En er is in mijn ogen maar één dessert waarmee je een diner in Frankrijk afsluit, en dus bracht de ober ons tot slot 2 riante kommetjes Crème Brûlée. Waarna we heerlijk rozig terug wandelden naar ons hotel.

Ook dineren bij La Coupole? Zeker doen! Zorg wel dat je van tevoren reserveert. Want ondanks dat het restaurant ruim 400 zitplaatsen heeft, zit het elke avond stamp en stampvol.

Restaurant Maison Plisson

Noordelijker gelegen in het 11e arrondissement vind je Maison Plisson. Een modern middelgroot restaurant waar je 7 dagen per week kunt aanschuiven voor een heerlijke bistromaaltijd zoals de Fransen hem thuis ook eten. Hun keuken staat in het teken van zelfbedachte recepten en verse producten van de markt. En of je nou komt voor ontbijt, lunch, aperitief of diner… Volgens Maison Plisson is elke gelegenheid geschikt voor een hapje uit hun keuken.

Wij besloten binnen te stappen rond lunchtijd. We hadden er net een verplaatsing naar ons 2e hotel opzitten en hadden aardige trek. We werden vriendelijk verwelkomd door de bediening en vrij snel stonden er een glas cider en ijskoude Chablis op tafel. We begonnen onze lunch met een charcuterieplank en een uiensoepje en kozen daarna voor een Croissant Benedict met zalm en een flink bord truffelrisotto. Helemaal voldaan van de rijke maaltijden sloegen we beleeft het dessert over, wat achteraf een goede keus bleek want we sloegen die avond het diner zelfs over.

Maar Maison Plisson is niet alleen een restaurant. Een deur verderop vind je namelijk ook een gelijknamige supermarkt, welke net als het restaurant eigendom is van mevrouw Plisson. Ze reist heel Frankrijk af voor de lekkerste artisanale producten, welke vervolgens verkocht worden in de supermarkt. Gangpaden vol kaas, verse vleeswaren, groenten, conserven en zelfs wijn en spirits zijn er verkrijgbaar. Het is wel aardig aan de prijs, dus hou rekening met een flinke bon als je bij de kassa komt. Maar… Zeker een bezoekje waard!

Restaurant Montijo

Als je in Hotel Maison Eugenie verblijft zul je misschien wat verbaasd opkijken als je een reservering plaatst bij restaurant Montijo en alleen maar de lift naar beneden hoeft te pakken. Montijo is namelijk onderdeel van het hotel en in de ochtend wordt hier het ontbijt geserveerd. Vanaf het middaguur wordt het restaurant gebruikt voor de lunch en in de avonden zijn de tafels gevuld met Mediterraanse gerechten. In een flamboyante Art Deco sfeer kun je aan de bar of aan tafel genieten van een uitgebreide tapaskaart geïnspireerd op de Spaanse en Baskische keuken. En lekker eten moet vergezeld worden. Dus drink je daar een glas natuurwijn bij die handmatig geselecteerd is uit een van de verschillende regio’s in Spanje, Italië of Griekenland. 

Omdat wij op zondag aanschoven was er geen mogelijkheid om van de kaart te bestellen. Wel konden we gebruikmaken van het tapasbuffet dat ze op de bar uitstallen. En dat was voor dat moment van de dag eigenlijk nóg beter! Van de wijnkaart was uiteraard wel te bestellen en dus besloot ik mijn pintxos weg te spoelen met een glas Gewürztraminer.

Combineer een verblijf bij Maison Eugenie absoluut met een etentje bij restaurant Montijo. De sfeer, de tapas en de uitgebreide wijnkaart zijn zeker een bezoekje waard. Verblijf je in een ander hotel ergens anders in de stad? Dan is restaurant Montijo wel aardig ver weg en zou ik je eerder een van de andere 2 restaurants aanraden!

Leuk om te doen in Parijs

Tussen al dat eten door is er natuurlijk tijd zat om Parijs te ontdekken. Mijn vriend was nog nooit in Parijs geweest en dus stonden alle standaard highlights van de stad op de planning.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren, hét icoon van Parijs en een must visit voor je eerste bezoek aan Parijs. Helaas is het vanwege veiligheidsredenen niet meer mogelijk om er gemakkelijk onderdoor te lopen, hiervoor moet je een kaartje kopen. Wil je toch een prachtig uitzicht op de Eiffeltoren? Pak dan metrolijn 6 richting de wijn Trocadéro. Je hebt dan 2 keer het mooiste uitzicht op de Eiffeltoren te pakken. Een keer vanuit de metro als je de Seine oversteekt en daarna vanaf het Trocadéro zelf.

Yvette Eiffeltoren

De Catacomben van Parijs

In het 14e arrondissement ligt een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad: de Catacomben van Parijs. Onder Parijs is een groot netwerk van ondergrondse tunnels van minstens 290 km lang te vinden. Deze tunnels ontstonden omdat hieruit het kalksteen werd gehakt waarmee de huizen en gebouwen in Parijs opgebouwd werden. Naarmate de stad steeds groter werd moesten o.a. begraafplaatsen wijken om ruimte te maken voor nieuwe infrastructuur. De achtergebleven gangenstelsels bleken een perfecte uitkomst en zo werden vanaf 1780 de beenderen van ruim 6 miljoen Parijzenaren hier ondergebracht. 

Alle botten in de catacomben zijn anoniem. Er zijn geen graven of herdenkingsplekken waar specifieke overledenen zijn begraven. De menselijke resten werden in lege kamers gestort en afgedekt met een netjes gestapelde wand van schedels en botten. Met plaquettes wordt nu nog aangegeven van welke begraafplaats de botten afkomstig zijn. Het lijkt luguber en wellicht dat je het de eerste paar minuten ook zo ervaart. Echter vonden wij het heel fascinerend om zo meer te leren over een stukje onbekende geschiedenis van Parijs. Met een audiotour bewandel je ongeveer 1 kilometer van het gangenstelsel en leer je gaandeweg meer over de totstandkoming van de catacomben, de geschiedenis van dit stukje stad en zelfs over markante figuren die hier schijnbaar ondergebracht zijn. En geen zorgen, je ruikt helemaal niks. Alle botten zijn grondig gereinigd voordat ze in de gangen geplaatst werden.

Tour Montparnasse

Wil je Parijs eens van boven bekijken? Zet dan een bezoekje aan de Tour Montparnasse op je lijstje. Deze enorme toren van 210 meter hoog, gelegen in het 6e arrondissement steekt als een reus boven de stad uit. Met een supersnelle lift ben je in zo’n 2 minuten boven en kun je vanaf het observatiedek op de 56e verdieping Parijs in 360 graden bekijken!

Het Louvre

Ik ben van mening dat iedereen op zijn minst één keer in zijn leven het Louvre bezocht moet hebben. Gelukkig dacht mijn vriend er ook zo over. Het iconische plein, de glazen piramides en natuurlijk de Mona Lisa. Alles aan het Louvre is grandeur. Van de grote entreehal tot aan de plafonds in de kunstzalen. Er hangen en staan zoveel kunstwerken dat je maanden bezig bent om alles goed gezien te hebben. Mijn tip om toch zoveel mogelijk uit je bezoek te halen: verdiep je in de huidige collecties en bepaal vooraf wat je écht graag wilt zien. Zo kun je gericht – met de plattegrond die je bij entree krijgt – alles bekijken.

Aanraders zijn uiteraard de Mona Lisa, Venus van Milo, Nikè van Samothrake, Het vlot van Medusa, De vrijheid leidt het volk, de expositie over de Franse kroonjuwelen én het oorspronkelijke appartement van Napoleon! Tip: plan je bezoek aan het Louvre in op vrijdagmiddag. Vrijdag is namelijk de enige dag in de week waarop het Louvre tot 21:45 in de avond open is. Zo krijg je meer tijd voor je geld. En koop een kaartje vooraf online, zo kan je via de zijingang naar binnen en bespaar je jezelf een lange wachtrij bij de hoofdentree.

Handig om te weten

Voordat je naar Parijs vertrekt deel ik graag nog wat handige tips met je. Deze hebben ons ook geholpen en maakten ons verblijf goedkoper en een stukje veiliger.

Metrokaartjes

Maak je gebruik van het metrostelsel? Dan ontkom je niet aan het aanschaffen van metrotickets. Er zijn verschillende opties: losse kaartjes kopen, een dagticket of een bundel van losse tickets. Een los kaartje kost €2,10 en is geldig op elke overstap die je maakt, zolang je maar onder de grond blijft. Zodra je uitcheckt is het kaartje ongeldig. Daarom lijkt het voordeliger om een dagpas (14€) aan te schaffen, welke 24 uur geldig is. Echter blijkt deze pas rendabel als je meer dan 5 metroritten per persoon maakt in die 24 uur.

Daarom adviseer ik je om een bundel van metrotickets aan te schaffen! Je koopt dan 10 tickets in 1x voor de prijs van €19 euro (1,90€ per ticket). Je kunt hierdoor alsnog met de metro reizen wanneer het jou uitkomt, echter ben je niet gebonden aan die 24 uur. Wij hebben uiteindelijk 30 tickets gebruikt voor 2 personen een trip van 4 dagen. Wat het dus minder dan 5 tickets per dag maakte en dus uiteindelijk goedkoper was dan een dagticket.

Gooi je metroticket niet meteen weg

Ben je aangekomen op je bestemming en wil je de metro verlaten? Gooi dan niet meteen je ticket weg! Tussen het uitchecken en daadwerkelijk de metro verlaten moet je vaak nog een stukje lopen. En het gebeurt met regelmaat dat juist in dit stukje gecontroleerd wordt op tickets. Het controlepersoneel is niet mild en accepteert geen excuses (ook niet van toeristen) en schrijft meteen een dikke boete uit. Zonde van je geld! Bewaar je ticket dus totdat je daadwerkelijk weer boven de grond bent en gooi hem dan pas weg.

Let goed op je spullen in de metro

Vrij logisch, maar let goed op je spullen in de metro! Parijs is berucht om zijn zakkenrollers en de hoeveelheid filmpjes van gedupeerden op TikTok liegt er niet om. De zakkenrollers van Parijs zijn erg nuftig en vissen zo je telefoon uit je jaszak als je slechts een seconde niet oplet. Doe net als de Parijzenaren en houdt je tas vast op schoot, voor je lichaam of zorg dat de rist van je tas gesloten is en onder je oksel zit. Dan gaat het in de meeste gevallen gewoon goed. Denk logisch na, en doe geen dingen die je thuis ook niet zou doen. Dan ga je gewoon weer met al je spullen terug naar huis.

Paris Card

Ben je van plan om veel attracties of bezienswaardigheden te bezoeken als je in Parijs bent? Denk dan eens na over het aanschaffen van een Paris Card. Voor een x aantal dagen betaal je een vast bedrag, wat je vervolgens toegang geeft tot alle attracties die aangesloten zijn bij de Paris Card. Veel voordeliger dus!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Atout France en Office de Tourisme de Paris, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER FRANKRIJK: