Review: Bierboek met Schuim – Ivo Thijssen & Has van Goethem

Voor wie (net als ik) heel blij wordt van een mooi speciaalbiertje is misschien wel de helft van de lol het uitzoeken van je volgende ‘slachtoffer’. Gaan we vanmiddag voor iets fris? Of nemen we zo’n lekkere dikke jetser van 13% om het weekend in te luiden? Ivo Thijssen en Has van Goethem willen je met Bierboek met Schuim nog meer laten genieten van jouw volgende glas bier.

Review Bierboek met Schuim - Ivo Thijssen & Has van Goethem

Internationale kroegentocht

In Bierboek met Schuim nemen Ivo Thijssen en Has van Goethem je mee langs de vijf grootste brouwculturen van Europa: de Duitse, Belgische, Engelse, Tsjechische en Nederlandse biercultuur. En mocht je tijdens het doorlezen dorst krijgen; er is zelfs een speciaal bierpakket te bestellen bij het boek.

Er zijn per bierland een aantal tussenkopjes die dieper ingaan op de verschillende stijlen, de biergeschiedenis, biercultuur en een aantal bekende biermerken uit dat land worden uitgebreider besproken. Zo is er voor Duitsland natuurlijk aandacht voor het Oktoberfest, mag in Groot-Brittannië Brewdog niet ontbreken en komen natuurlijk de bierkelders van Pilsner Urquell in Tsjechië voorbij. Wel gek dat Ierland (en Guinness) uitgebreid in het Groot-Brittannië hoofdstuk aan bod komt; terwijl Ierland toch echt een eigen land is.. Maak dan gewoon een hoofdstuk over Ierland? Genoeg interessants te vertellen weet ik uit ervaring!

De informatie die gegeven wordt is lekker bondig en de schrijfstijl is fijn en losjes. Nergens belerend, maar wel informatief.

Vooroordelen

Er is in de inleiding een uitgebreid stuk over de vooroordelen van bier. Nu ben ik als vrouw al 20 jaar aan het strijden tegen vooroordelen van vrouwen die bier, whisky of wat anders drinken. Maar in Bierboek met Schuim worden de vooroordelen misschien wel meer bevestigd dan ontkracht. Zie bijvoorbeeld de “voordelen van een bierdrinkende vrouw: je kunt met haar een brouwerij bezoeken in plaats van een museum. Je kunt met haar afspreken in een biercafé in plaats van een chai latte toko.” Uhm.. Pardon? Als we het dan over vooroordelen hebben, zie ik er hier wel een paar. Dit voelde als vrouw heel raar om te lezen en de meerwaarde voor het boek ontgaat mij ook volkomen.

CONCLUSIE

PLUSPUNTEN:

  • Veel leuke bierweetjes
  • Vlot geschreven
  • Veel afbeeldingen, foto’s en illustraties

MINPUNTEN: 

  • In Bierboek met Schuim worden bij verschillende bieren de Untappd data gepresenteerd. De gemiddelde beoordeling, aantal check-ins en het aantal venues waar ingecheckt. Dit is natuurlijk een ontzettende momentopname. ‘De afgelopen 365 dagen’ staat er wel bij, maar welke data hebben we het dan over? 2020? 2021? Als je dat soort informatie erbij wilt geven, doe het dan volledig.
  • De onderbreking van zinnen is soms een beetje gek; dan stopt de tekst aan het eind van een pagina midden in een zin, maar de pagina daarna is een uitgelicht kader. Waardoor pas weer een pagina verder de zin verder gaat. Dat leest niet zo fijn.
  • De vooroordelen over vrouwen en bier geven mij een beetje een nare bijsmaak. Het is vast grappig bedoeld, maar dat is het niet.

Nederlands | Druk: 1 | 9789038811284 | mei 2022 | Hardcover | 428 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & van Ditmar.


Klik op de link hieronder om de boeken gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.