Voor mij op tafel ligt een indrukwekkend boek. Dik van formaat en op de kaft prijkt een glanzend gouden embleem dat iets weg heeft van een adelaar. In grote letters prijkt boven de vogel: Parsi. Onder de vogel wordt duidelijk waar de inhoud over gaat: authentieke recepten vanuit Perzië tot naar Bombay. Ik word overvallen door de gedachte dat ik he-le-maal niets van de Parsi keuken afweet. En dat het dus meer dan tijd is om in dit fascinerende boek van Farokh Talati te duiken om te ontdekken welke geheimen deze mysterieuze keuken zal prijsgeven.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Parsi – Farokh Talati

Een kleine geschiedenisles is wel nodig om te begrijpen waar de inhoud van Parsi nou precies over gaat. De Parsi zijn een religieuze bevolkingsgroep, zij ontvluchtte in de zevende eeuw Perzië per boot tijdens de Islamitische verovering. Vluchten naar India betekende een ontsnapping aan religieuze vervolging, maar het betekende ook het wederopbouwen van een bestaan in een vreemd land. Na meerdere omzwervingen vestigden de Parsi zich uiteindelijk in de kuststad Sanjan, maar zwierven in de eeuwen daarna uit over heel India. 

Etend feesten

Waar eeuwen geleden de Parsi bevolking kon floreren dankzij veilig grondgebied, neemt anno 2023 de hoeveelheid Parsi in een rap tempo af. Wereldwijd zijn er minder dan 200.000 Parsi over, waarvan er nog 50.000 in India wonen. Begrijpelijk dus dat er van alles geprobeerd wordt om de kenmerkende Parsi cultuur en overtuigingen in leven te houden. Een groot onderdeel daarvan zijn navjotes en lagaans, verschillende soorten familiefeesten, die voor de gemeenschap gelegenheid bieden om hun identiteit te bekrachtigen en deze levend te houden voor komende generaties. 

Een belangrijk kenmerk van de Parsi is het betoverend uitkijken naar het eten dat geserveerd gaat worden. De keuken van de Parsi laat zich het best omschrijven als een fusionkeuken, welke ontstond toen er in de zevende eeuw een culinaire interactie plaatsvond tussen de Parsi en Indiërs.
Het is een rijke keuken vol geuren, kleuren en smaken. Maar ook een onbekende keuken voor veel westerlingen. En dus besloot Farokh Talati daar verandering in te brengen.

Van dhansak tot rammenas

Parsi het boek is ontstaan uit de vele oefenuren die schrijver Farokh Talati in de keuken doorbracht. Uren waarin hij de authentieke gerechten klaarmaakte die generaties lang in zijn familie zijn doorgegeven. Maar hoe belangrijk authenticiteit ook is, het is ook van cruciaal belang om jezelf in de keuken te kunnen uitdrukken zodat ideeën en creativiteit kunnen opborrelen. Er is geen goed of fout, er zijn enkel heerlijke smaken. Het enige verschil tussen lekker en verrukkelijk eten is een klein snufje zout.

Maak in Parsi kennis met dhansak, een populair vleesgerecht met linzen en groenten als aubergines, spinazie en pompoen. Ontdek de enorme variatie in eiergerechten als gebakken ei op spicy tomaten of op ‘rijst van gisteren’. Parsi zijn dol op vlees- en visgerechten maar de keuken bevat ook een ruime selectie aan vegetarische schotels, denk bijvoorbeeld aan aubergines gestoofd in kokosmelk & korianderchutney. Ontdek de heerlijke zoetzure pickles van mango en fenegriek of maak dankzij de recepten van Farokh Talati de mooiste salades uit de Parsikeuken: rammenas met komkommer & granaatappel of van wortel, maïs & paneer. Met Parsi heb je een bijzonder kookboek in handen waarin je ontdekt dat de deze keuken zich wel degelijk onderscheidt van de Indiase.

CONCLUSIE

Met Parsi heb je -zoals gezegd- een bijzonder kookboek in handen. Je zou het zelfs kunnen zien als een liefdesbrief van Farokh aan de Parsicultuur en haar mensen. Een liefdesbrief die westerlingen (zoals ik) die onbekend zijn met de Parsicultuur doet verleiden om hun horizon te verbreden en nieuwe gerechten te proberen. Naast de goed gevulde inhoud van het boek, schijnt de diepgaande introductie van Farokh Talati een licht op de Parsicultuur en leer je er als leek meer over. En dat is nodig, want gaandeweg vertelt Farokh bij recepten informatie die je anders niet zo goed zal begrijpen. De verhalen over zijn cultuur zijn intrigerend en tegelijk hartverwarmend, de bijbehorende smaken wakkeren je hongergevoel op.

De bundeling van Farokh’s recepten in Parsi zorgt ervoor dat deze culinaire schatten in de loop der jaren niet verloren zullen gaan. Want dankzij zijn gemakkelijk te volgen instructies, begeleidend beeldmateriaal en een grote variatie aan recepten plant Farokh Talati een zaadje bij een grote groep culinaire nieuwsgierigen die zullen bijdragen aan het laten voortleven van de smaken uit de Parsi keuken.

Pluspunten:

  • Parsi bevat een prachtige selectie recepten die een belangrijke rol spelen in de Parsikeuken. Door het boek te publiceren vergroot Farokh de bekendheid en draagt hij een goed steentje bij aan het behoud van deze cultuur.
  • Het boek bevat een groot aantal vegetarische gerechten. 
  • Bij een deel van de recepten is een foto stappenplan bijgevoegd, wat erg handig is voor recepten die een hogere moeilijkheidsgraad hebben.

Minpunten: 

  • Als je moeilijke eters in huis hebt, zal je weinig gebruik maken van de recepten uit Parsi.
  • Een groot deel van de recepten vereist een flinke ingrediëntenlijst. Waardoor het spontaan bereiden van recepten haast niet mogelijk is.
  • Er wordt bij de gerechten geen bereidingstijd genoemd.

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432858 | oktober 2022 | Hardcover | 368 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN: