Rum dessert: Bananas Foster met MacNair’s Rum

In mijn zoektocht naar dessertjes met drank, kwam ik op een Amerikaanse website deze Bananas Foster tegen. Schijnbaar aan de andere kant van het ruime sop is dit een heel traditioneel en bekend rum dessert, maar ik had er nog nooit van gehoord. En dat is jammer, want nu ik het een keer gemaakt heb (ok, ten verschijnen van dit artikel alweer 2 keer!) is het eigenlijk heel simpel. En extra lekker door de toevoeging van de Panamese MacNair’s Rum.

Rum dessert Bananas Foster met MacNair’s Rum

MacNair’s Exploration Rum

Billy Walker, de Master Distiller van The GlenAllachie Distillery, heeft naast whisky ook een grote fascinatie voor rum. Na de overname van de distilleerderij in 2017 bood dat dan ook een uitgelezen kans om de wereld van rum verder te verkennen. Billy kocht een interessant rumvat van topkwaliteit, bracht het naar Schotland en drukte er zijn stempel op. Na ongeveer vier jaar van ontwikkeling en experimenteren, debuteerde MacNair’s Rum. De eerste drie variëteiten komen rechtstreeks uit Panama en worden geblend door Billy Walker in ‘zijn’ GlenAllachie distilleerderij. Panama’s vulkanische bodems bieden een ideale groeiomgeving voor suikerriet, het belangrijkste ingrediënt in rum. Dus gingen de meesterblenders van GlenAllachie op zoek naar de beste rum die het land te bieden heeft.

De rum rijpt op Amerikaans eikenhout in het tropische klimaat van Panama. De spirit wordt vervolgens naar de GlenAllachie-distilleerderij gestuurd voor verdere rijping. Na vakkundig gemengd te zijn, ondergaat de rum een ​​tweede rijping in rode wijn-, nieuw eikenhout- en bourbonvaten.

De Bananas Foster

Bananas Foster werd in 1951 bedacht door Paul Blange, de chef-kok van Brennan’s Restaurant in New Orleans, Louisiana. Het dessert is gemaakt als een manier om de verkoop van de nieuw geïmporteerde bananen, die populair werden in de Verenigde Staten, te promoten en te vergroten. Het gerecht is vernoemd naar Richard Foster, een vriend van de familie Brennan, die een vaste klant van het restaurant was.

Het gerecht werd al snel een hit in het restaurant en werd al snel een van de meest populaire en iconische gerechten in de stad. Het gerecht was ook een manier om te pronken met de flambeertechniek, die erg populair was in de jaren 50, en de combinatie van smaken en texturen in het gerecht maakte het meteen een klassieker.

Benodigdheden Bananas Foster voor 2 personen

 • 40 ml + 10 ml MacNair’s Rum
 • 2 nog niet te rijpe bananen
 • 30 gram ongezouten boter (of gezouten, maar laat het snufje op het eind weg)
 • 50 gram suiker (ik heb een mix gebruikt van 50/50 donkere basterdsuiker en rietsuiker
 • ruime snuf kaneelpoeder
 • snufje grof zeezout
 • 2 bolletjes roomijs
 • optioneel: fijngehakte nootjes of nougatine

Belangrijk! Als je dit rum dessert gaat flamberen, zorg dan dat de afzuiginstallatie UIT staat, anders slaan de vlammen straks in de afzuiging. En dat wil je niet.

Bereidingswijze

 1. Doe de boter, suiker, zout en kaneelpoeder in een pannetje en laat op laag vuur rustig smelten
 2. Blijf roeren (bv met een rubberen spatel) tot je bijna geen korrels suiker meer voelt
 3. Pel de bananen en snijdt in de lengte en de breedte door de helft, zodat je ongeveer 4 halfjes hebt.
 4. Is de karamel goed, dan leg je de bananen en in de suiker en laat dat 2-3 minuutjes aan de snijkant bakken.
 5. Giet dan voorzichtig 40 ml MacNair’s Rum in de pan erbij en steek aan met een lange aansteker of hou de pan een beetje scheef als je op een gasvlam kookt. Zorg ervoor dat je niet met je gezicht boven de pan hangt!
 6. Laat de pan ‘uitbranden’ tot er geen vlammen meer zijn
 7. Verdeel het rum dessert over 2 bordjes, doe een lekkere bol roomijs op de Bananas Foster en garneer naar wens nog met wat fijngehakte nootjes of nougatine voor een crunch.
 8. Buen provecho!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Monnik Dranken, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE RECEPTEN MET DRANK:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.