De eerste keer dat ik echt Koreaans at was bij een Koreaans BBQ-restaurant in Thailand. We zaten met de hele familie rond een tafel waarop in het midden een tafel-BBQ stond waarin houtskool lag te gloeien. Eromheen stond een royale sortering aan vlees en groenten. Het werd een enorm eetfestijn. Het zijn de woorden van schrijver Billy Law in de intro van zijn nieuwe kookboek: Klein Korea, maar het zijn ook de mijne. Ik onderging een exact zelfde kennismaking met de Koreaanse keuken. Ik voelde de warmte van de barbecue op mijn handen en gezicht en rook de smeulende houtskool gemend met de vet- en vleessappen.

Er ging die avond een wereld voor mij open. Geen enkele andere vorm van tafelgrillen kon ermee vergeleken worden. Je begrijpt dus wel dat het sindsdien voor een vleesliefhebber als ik een culinair hoogtepunt is gebleven. En dat je mij dus altijd mee mag vragen als je de volgende keer gaat Koreaans Barbecueën! Maar de Koreaanse keuken omvat veel meer dan alleen haar fameuze tafelbarbecue, en daar vertelt Billy meer over in zijn nieuwste boek.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Klein Korea – Billy Law

Kimchi tot over je oren

Koreaans eten is, zoals in vele andere Aziatische landen, grotendeels gebaseerd op rijst, groenten en vlees. Dus wat maakt deze keuken dan anders? Een bijzonder kenmerk aan een traditionele Koreaanse maaltijd is het aantal banchan (bijgerechten) dat bij een maaltijd geserveerd wordt. Hoe meer banchan er op tafel staan, des te groter is het feest dat er gevierd wordt. Een bescheiden gezinsmaaltijd bevat bijvoorbeeld zo’n 3 banchan, terwijl een uitbundig feestmaal er makkelijk 12 heeft. 

Daarnaast zijn de Koreanen heer en meester in de kunst van het fermenteren van eten, waarvan het meest bekende gerecht Kimchi is. Kimchi vormt de kern van de Koreaanse eetcultuur. Fun fact: een gemiddeld verbruik van Kimchi per Koreaan per jaar is maar liefst zo’n 20 kilo! En hoewel het gerecht wereldwijd bekend staat als ‘lekker pittig’, zijn er meer dan 150 variaties en blijft deze lijst maar groeien. In Klein Korea leert Billy je alles over de recepten, conserveringsmethoden en voordelen van Kimchi, zodat je dit buitengewoon verslavende bijgerecht thuis ook kunt maken. 

Van banchan tot bingsu

Met Klein Korea heb je een kookboek in handen waarmee je stap-voor-stap zelf iconische Koreaanse gerechten als kimchi, bibimbap en bulgogi (gemarineerd rundvlees) kunt maken. De Koreaanse keuken staat bekend om zijn grote verscheidenheid en kwaliteit. Dus ga aan de slag en tover zelf de Koreaanse keuken op jouw eettafel. 

In maar liefst negen hoofdstukken leer je alle fijne kneepjes van de Koreaanse keuken: van maar liefst zeven kimchirecepturen, vele bijgerechten, soep & stoofschotels, rijst & noedelgerechten, typische Korean BBQrecepten tot en met het zelf maken van sauzen en condimenten. Maak overheerlijke Koreaanse pannenkoekjes met kimchi en buikspek of trakteer je gasten op een echte Korean BBQ en maak beslist de gemarineerde runderribbetjes. Serveer daarbij overheerlijke frisse banchan als komkommersalade met zeewier en sluit af met het Koreaanse dessert pat bingsu (geschaafd ijs met fruit en gecondenseerde melk). Mas-issge deuseyo!

CONCLUSIE

Terugdenkend aan mijn eerste kennismaking met de Koreaanse keuken, merkte ik op dat ik dat etentje associeerde met gezelschap en gezelligheid. We aten die avond met 7 man, een gelegenheid die zich niet vaak voordoet. Tijdens het doorbladeren van Klein Korea viel mijn oog op de portiegrootte van de gerechten en werd diezelfde link met gezelschap weer gelegd. Billy heeft de recepten in Klein Korea voornamelijk geschreven voor gezelschappen van 3 personen of meer.
De gerechten zijn om te delen. Met vrienden, familie of misschien zelfs de buren. Gezelschap waar jij waarde aan hecht en waarmee je tijd wilt doorbrengen.

Een tafel vol banchan is een manier van eten zoals wij hem hier in Nederland niet kennen. Hier schuiven we allemaal ons eigen bordje naar binnen en ploffen dan op de bank voor het NOS-journaal. Tijd dus om klein beetje banchan-magic te interpreteren in onze manier van eten. Schrap die pan op tafel en duik in Klein Korea voor een kneiter goed Kimchi recept. Schrijf je boodschappenlijstje vol met ingrediënten voor Oi Muchim, Myeok oi Muchim en eomuk Bokkeum. En vergeet mij niet uit te nodigen, want goed gezelschap is altijd een must! Neem ik het toetje mee.

Pluspunten:

  • Bijna alle recepten in Klein Korea bestaan maar uit een handjevol ingrediënten. Heel fijn, zo kun je ook spontaan eens een Koreaans gerecht op tafel zetten.
  • Billy geeft naast duidelijke kookinstructies ook extra tips voor een smakelijker resultaat.
  • De recepten worden kort en bondig uitgelegd, gescheiden door een witregel. Dit leest erg prettig en zorgt ervoor dat je geen stappen mist.
  • Het boek is fijn geprijsd, wat het extra leuk maakt om aan te schaffen of cadeau te geven.

Minpunten: 

  • Niet elk recept wordt op de volgende pagina getoond middels een foto. Verderop komt er wel beeld terug. Dit vind ik persoonlijk niet handig omdat ik niet in één oogopslag kan zien welk gerecht ik ga maken.
  • Bij een nieuw hoofdstuk wordt een opsomming van de gerechten getoond. Hier mis ik corresponderende paginanummers voor gemakkelijker terugzoeken.
  • Er worden geen bereidingstijden gegeven bij de recepten.

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432797 | juli 2022 | Hardcover | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN: