Tips voor het kiezen en bewaren van olijfolie

Olijfolie is een essentieel ingrediënt in veel mediterrane keukens en wordt vaak gebruikt als basis bij het koken en marineren. Er zijn verschillende soorten olijfolie op de markt, en de juiste keuze en opslag van olijfolie kan cruciaal zijn om de smaak en gezondheidsvoordelen ervan optimaal te gebruiken. En hoe kun je de levensduur verlengen met het juist bewaren van olijfolie? Ik vertel het je in dit artikel.

Tips voor het kiezen en bewaren van olijfolie

Kies het juiste type olijfolie

Allereerst is het belangrijk de juiste soort olijfolie te kiezen. Het is een essentieel basisproduct dat iedereen in huis moet hebben, zelfs als je bijvoorbeeld maaltijdpakketten aan huis bestelt en alle ingrediënten thuis laat bezorgen, zal een goede olijfolie de smaakbeleving versterken. 

Er zijn drie hoofdsoorten olijfolie: extra vierge olijfolie (EVO), pure olijfolie en licht geraffineerde olijfolie (ROO). Vergine olijfolie is de hoogste kwaliteit en is het minst bewerkt, waardoor het een sterkere smaak en hogere gezondheidsvoordelen heeft. Pure olijfolie heeft iets meer bewerking ondergaan dan vierge olijfolie, maar behoudt nog veel van zijn natuurlijke kenmerken en smaak. Licht geraffineerde olijfolie heeft meer bewerking en filtering ondergaan dan de andere en kan een mildere smaak hebben.

Bewaren van olijfolie

Als je eenmaal de juiste soort olijfolie hebt gekozen, is het belangrijk om deze goed te bewaren.

  1. Olijfolie is licht-, warmte- en luchtgevoelig, dus is het belangrijk de olie in een donkere, koele en goed afgesloten fles te bewaren.
  2. De bewaarplaats moet koel en donker zijn, met een optimale temperatuur van ongeveer 18 graden.
  3. Belangrijk is ook dat de olijfolie binnen een jaar na opening op te maken, om de beste smaak en gezondheidsvoordelen te krijgen.
  4. Controleer de houdbaarheidsdatum op de fles voordat je hem koopt. Olijfolie kan verlopen zijn en dit kan de smaak en kwaliteit ervan beïnvloeden. Om te controleren of de olijfolie te oud is, kun je voelen of ze papperig of ranzig ruikt of smaakt.
  5. Koop olijfolie van betrouwbare bronnen (er is meer troep in omloop dan je denkt) en controleer het etiket om te zien of er andere ingrediënten in zitten.
  6. Bij het gebruik van olijfolie is het belangrijk de juiste soort olijfolie voor het gerecht te kiezen. Extra olijfolie van eerste persing is beter voor salades en marinades omdat het een sterkere smaak heeft, terwijl licht geraffineerde olijfolie beter is voor koken op hoog vuur omdat het een hoger smeltpunt heeft.
Tips voor het kiezen en bewaren van olijfolie

Al met al is het belangrijk om de juiste soort olijfolie te kiezen en deze goed te bewaren om het beste uit de smaak en de gezondheidsvoordelen te halen. Het is ook belangrijk op de hoogte te zijn van certificeringen en normen, en olijfolie te kopen van betrouwbare bronnen om nepolijfolie te vermijden. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je altijd hoogwaardige olijfolie gebruikt in je gerechten.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Meer OngewoonLekker:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.