Review: OTK (Ottolenghi Test Kitchen) – Noor Murad en Yotam Ottolenghi

Het nieuwste boek uit de keuken van Yotam Ottolenghi is OTK (Ottolenghi Test Kitchen) wat hij samen met zijn test-keukenteam geschreven heeft. Het team van de Testkeuken wordt geleid door Noor Murad, de koningin van de Midden-Oosterse eetfestijnen. Tijdens de lockdown werd iedereen meer bewust van eten en thuiskoken; OTK is gebaseerd op de ingrediënten die we in onze keukenkastjes, koelkasten, diepvriezers en voorraadkast hebben staan.

Review: OTK (Ottolenghi Test Kitchen) - Noor Murad en Yotam Ottolenghi

De voorraadkast uitmesten

De ondertitel van het boek is niet voor niets Shelf Love; want je gaat even goed de voorraadkast uitmesten met OTK. Dit is het eerste OTK-boek; het is de bedoeling dat er een hele serie met kookboeken uit de Testkeuken van Ottolenghi komen. Voor in het boek zit een groot roze papier gevouwen met daarop de meest voorkomende producten uit de voorraadkast/koelkast/diepvries en daaronder de pagina’s verwijzend naar de recepten waarin ze gebruikt worden. Achterin in het kookboek staan op de roze pagina’s dan weer een overzicht met de recepten met een vega/vegan, kindvriendelijk, éénpansgerechten of minder dan een uur thema.

Noor Murad heeft ook bij elk recept (en achterin een aantal pagina’s) wat ruimte gereserveerd om je eigen aantekeningen bij te maken. De recepten lijken op het eerste gezicht op de wat meer ‘standaard’ gerechten die iedereen graag eet, maar dan met een Ottolenghi-sausje er overheen. Denk bijvoorbeeld aan macaroni met kaas, maar dan met za’atar-pesto. Of shakshuka, maar dan met zoete aardappel srirachaboter.

Hoeren orzo

Mocht je OTK (Ottolenghi Test Kitchen) willen aanschaffen, dan hoop ik wel dat je al een beetje bekend bent met de Ottolenghi keuken. Want ook hier worden de sumak, zwarte limoenen, verschillende soorten chilipepers, mangochutney en ingemaakte citroenen niet geschuwd. Maar wel echt een leuk idee om zoveel mogelijk producten uit de kastjes te gebruiken. Zo heb ik toevallig nog een pak orzo staan waar ik geen inspiratie voor heb, maar nu het orzo puttanesca recept van de Testkeuken zie, denk ik dat dat binnenkort ook maar eens op tafel komt!

Ook de gratin van kruidige kool en aardappel klinkt heel verleidelijk; zeker omdat er nog een halve witte kool in de koelkast ligt. Dit recept had ik nooit zelf kunnen bedenken, maar 80% van de ingrediënten heb ik gewoon inderdaad al in huis. Kleine moeite om dan wat bosui en ricotta te kopen en dit te gaan maken.

Ik heb wel het idee dat veel van de gerechten onderdeel zijn van bijvoorbeeld een groter menu. Sommige recepten zijn alleen groenten, andere recepten alleen vlees/vis met een saus of groenten.. Wel handig als je koolhydraatarm eet, maar voor het gros van de eters zal je er dan nog iets van rijst, aardappels, pasta of brood bij moeten doen voor een volwaardige maaltijd.

CONCLUSIE

PLUSPUNTEN:
  • Veel inspiratie met vlees, vis en vegetarisch
  • Midden-Oosterse twists op klassieke gerechten
  • Leuk concept om zo uit de voorraadkast te koken
  • Leeslintje
MINPUNTEN: 
  • Het is redelijk strak ingebonden met een zachte kaft, hierdoor blijft het boek niet openliggen op een recept tijdens het koken en moet je wel echt een kookboekenstandaard gebruiken.
  • Toch wel weer een aardig aantal exotische ingrediënten, maar dat kan je op zich verwachten uit de Ottolenghi keuken.
  • Het valt me op dat een groot aantal recepten niet echt een hoofdmaaltijd zijn; dan is het alleen vlees met groente, of vlees met een saus. Dan moet je er zelf nog even rekening mee houden dat je er iets van rijst/aardappels/pasta bij maakt.

Nederlands | Paperback | 9789464040883 | Druk: 1 | september 2021 | 256 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Fontaine.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER TOFFE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.