Review: Het Bourgondische Bitterballenboek – Ilona de Wit

Zeg je bitterballen, zeg je de bitterballenkoningin! De Brabantse Ilona enthousiasmeert via haar blog worstenbrood & wijn haar lezers voor heerlijke kookboeken, de allerbeste worstenbroodjes en natuurlijk bitterballen. Het toeval wil zelfs dat ik aanwezig was op één van de befaamde bitterballenborrels waar de aanwezige mede-foodies Ilona probeerden te overtuigen van het feit dat er echt een bitterballenboek moest komen. En zie hier: het Bourgondische Bitterballenboek met maar liefst 30 recepten met vlees-, vis- en vega(n) vulling.

Review: Het Bourgondische Bitterballenboek - Ilona de Wit

Het boek bestaat uit zeven hoofdstukken: de basis, vlees, gevogelte, vis, vegetarisch, tips en basisrecepten. In het eerste hoofdstuk ‘de basis’ verteld Ilona welke ingrediënten je in huis moet halen en welk keukengerei onmisbaar is. Ook het maken van de basis van de bitterbal – de salpicon – wordt stap voor stap uitgelegd.

“Het Bourgondische Bitterballenboek is geschreven voor bitterballenliefhebbers, hobbykoks en iedereen die het leuk vindt om zelf eens aan de slag te gaan met het meest typische Hollandse borrelhapje dat er bestaat.”

Ilona de wit
Lekker anders

Natuurlijk mag een recept voor de klassieke rundvleesbitterbal niet ontbreken. Maar Ilona gaat toch voor de meer bijzondere smaken zoals oma’s snert bitterballen, Thaise rode curry met kip bitterballen, puttanesca bitterballen en hummus bitterballen. Let wel op met het maken van de recepten; Ilona houdt niet van kleine hoeveelheden en de recepten zijn vaak voor 30 tot 50 stuks.

Review: Het Bourgondische Bitterballenboek - Ilona de Wit

Ik kan me ook de bitterballen met garnalen en pastis nog herinneren van de bitterballenborrel, die waren misschien wel mijn favoriet. Ik heb zelf al eens pulled pork bitterballen en kaas bitterballen gemaakt, maar ik ga zeker nog een poging wagen met één van de recepten van de bitterbalkoningin.

Review: Het Bourgondische Bitterballenboek - Ilona de Wit

Na de recepten komen er een aantal tips op het gebied van het gebruik van de airfryer, hoe je vegan of glutenvrije bitterballen kan maken, tips voor dips en sauzen en worden er een aantal bier/wijn/cocktail pairings gegeven voor een aantal bitterballen.

Review: Het Bourgondische Bitterballenboek - Ilona de Wit

CONCLUSIE

Pluspunten:

Minpunten: 

  • Geen register
  • Te weinig ballen-grappen 😉

Ilona de Wit (de bitterballenkoningin) heeft met haar Bourgondische Bitterballenboek een heerlijk boek gemaakt met smaakvolle bitterballen. Naast dat elke Nederlander natuurlijk dit boek in huis moet hebben, lijkt het me ook verplichte kost voor bij de Nederlandse inburgeringscursus.

Nederlands | Hardcover | 9789492723857 | Druk: 1 | maart 2020 | 96 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Ilona de Wit.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEKKERE KOOKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.