Wandelen in en rondom Den Haag (max 8km)

Zoals misschien sommige lezers wel zullen weten ben ik nog steeds aan het revalideren van covid-19 besmetting. Een onderdeel van deze revalidatie is naast fysiotherapie, krachttraining en zwemmen: wandelen! Wandelen is goed voor je uithoudingsvermogen en tijdens het wandelen gebruik je ook heel veel spieren. Ideaal dus om op een mooie dag te doen. Nu woon ik in Rijswijk vlakbij Den Haag en we proberen een aantal keer per week een leuke route te lopen in de buurt. Nu heb ik een artikel geschreven met een overzicht van ‘Wandelen in en rondom Den Haag’, met de wandelingen die ik gelopen heb. En nog ga lopen, want het artikel zal ik elke keer updaten als ik een leuke nieuwe route heb gevonden.

Puinduinen Den Haag

Landgoed de Horsten – Wassenaar

Koninklijk Landgoed de Horsten is een groot aaneengesloten groengebied aan de rand van Wassenaar. Het verbindt de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst met elkaar. Villa Eikenhorst, waar Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima samen met de prinsessen woonden van 2013 tot 2019, is gesloten voor bezoekers, maar de rest van De Horsten is toegankelijk voor wandelaars.

Wil je hier wandelen? Vergeet dan niet online een toegangskaartje te kopen van €1 per volwassene (€0,50 voor kinderen tot 15 jaar of 65+). Landgoed de Horsten is van 1 april tot 1 september dagelijks geopend is van 9:00 tot 19:30 uur en van 1 september tot 1 april op dinsdag tot en met zondag van 9:00 tot 17:00 uur.

Wandelen in en om Den Haag - Landgoed de Horsten

Puinduinen – Kijkduin

De puinduinen van Kijkduin/Den Haag (ook wel de Haagse Alpen genoemd) is ook letterlijk dat: een enorme berg met puin. Voor een groot deel is dit puin afkomstig van de bebouwing die de Duitse bezetter liet slopen om plaats te maken voor de Atlantikwall. Na de watersnoodramp van 1953 hoogde de gemeente de duinen verder op met bouw- en sloopafval en vuilverbrandingsslakken. Vanaf 1968 werd de voormalige puinstort afgedekt met een dikke laag aarde en beplant met bomen en struiken.

Er zijn verschillende kunstinstallataties op de berg, zoals de bal ‘Monument van Puin’ van de kunstenaar Donald Duk en het Hemels Gewelf van James Turrell. En er wordt ook jaarlijks een puinduinrun georganiseerd.

Perfecte klim en wandeling om te maken als je op het naastgelegen Roompot vakantiepark slaapt. Meer lezen over Vakantiepark Kijkduin.

Puinduinen Den Haag

Meijendel – Wassenaar

Meijendel is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Het natuurgebied strekt zich uit tussen Scheveningen, Den Haag en Wassenaar, en bestaat overwegend uit open duinlandschap, waterpartijen, bossen en kilometers lang zandstrand. Midden in het natuurgebied bevinden zich het bezoekerscentrum van drinkwaterbedrijf Dunea, pannenkoekenboerderij Meyendel en kinderspeelplaats Monkeybos.

Er zijn verschillende wandelroutes, aangegeven op de website van Dunea. Wij liepen de Eikenroute (3,2 km) die aangegeven wordt met de blauwe paaltjes.

Ackerdijkse Plassen – Delft

De Ackerdijkse Plassen is een natuurgebied in de provincie Zuid-Holland op het grondgebied van de gemeente Pijnacker-Nootdorp Het gebied dat sinds 2003 door de Vereniging Natuurmonumenten wordt beheerd is een belangrijk vogelgebied in Nederland.

Er is eigenlijk maar 1 route (van ± 6,5 km) die je kunt lopen; om het plassengebied heen want je mag niet door het beschermde vogelgebied lopen. Er zijn wel op verschillende punten vogelkijkmuren en uitkijktorens, dus neem zeker een verrekijker mee.

Wandelen Ackerdijkse plassen

Westerpark Zoetermeer – Zoetermeer

Zoetermeer is misschien niet een plek waar je snel aan denkt als je wil gaan wandelen, maar het Westerpark is een heel leuk recreatiegebied. Er is een bowlingbaan met een verhuur van bootjes en waterfietsen, een golfclub, een grote speeltuin en een aparte natuurtuin. De natuurtuin wordt beheerd door vrijwilligers en is aangelegd om op kleine schaal alle van oudsher in Zoetermeer voorkomende levensgemeenschappen van planten en dieren te herbergen. Zoals zomer- en wintergraanakkers, een boomgaard, moeras met riet, biezen en loopplanken, bloemrijke hooilanden, sloten en singels, een braakliggende hoek en een griend.

Westerpark Zoetermeer

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER REISTIPS IN NEDERLAND:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.