Review: Dumplings en Noedels – Pippa Middlehurst

Ik moet bekennen dat ik bij de schrijfster van dit boek meteen dacht: “Oh! Is dit die zus van de Britse prinses?”. Nee dus.. Dat is Pippa Middleton! Oeps.. Deze Pippa Middlehurst was de winnaar van de serie ‘Britain’s Best Home Cook’, een programma over de beste thuiskoks van Groot-Brittannië. Ze werkte als oncologie-technicus en leerde koken van haar oma, die echt huiselijk voedsel maakte. Haar opa nam haar vroeger altijd mee naar een dim sum restaurant met daaronder een Chinese supermarkt. Het zijn deze herinneringen en smaken die haar liefde voor Dumplings en Noedels heeft aangewakkerd.

Review: Dumplings en Noedels - Pippa Middlehurst

Het boek bestaat uit een overzicht van goede ingrediënten om op voorraad te hebben, belangrijk gereedschap en andere nuttige spullen, menusuggesties, dumplings, noedels, bijgerechten, tussendoortjes en sauzen. De lijst met ingrediënten lijkt op het eerste gezicht heel handig, maar is wel geënt op een Britse toko/winkel. Niet alle merken en producten zullen altijd exact in Nederland verkrijgbaar zijn.

Alle recepten zijn, ongeacht hun herkomst, voor mij speciaal en persoonlijk. Door ze met jou te delen, hoop ik dat ik iets van het plezier dat ze mij hebben gegeven kan overbrengen.

Pippa Middlehurst

Dumplings

Het hoofdstuk dumplings begint met de stap-voor-stap uitleg om twee verschillende soorten dumplingdeeg te maken. Daarna komen er verschillende vullingen aan bod; van kleverig zoet varkensvlees (Char siu bao), soepdumplings (Shengjian bao), buikspek (Gua bao) tot paddenstoelen en garnalen (Har Gau).

Ik heb zelf ook eens bao buns gemaakt (gevuld met hoisin kip) en dat was inderdaad best leuk om eens zelf te doen! Het recept voor de losse dumplingvellen is zelfs nog simpeler dan het recept voor de bao’s, dus die ga ik zeker ook eens proberen.

Maar wontonvellen moet je wel zelf kopen ‘want zelfs ik vind het maken van wontonvellen te veel gedoe’ aldus Pippa.

Review: Dumplings en Noedels - Pippa Middlehurst

Noedels

Hoewel noedels er eigenlijk wel simpeler uitzien dan de dumplings is niets minder waar. Er zit zelfs een hele wetenschap achter noedels. Ik zal niet de hele uiteenzetting overtypen, maar het heeft te maken met verbindingen maken, riboflavine, hydratatie en alkalizout (Kansui).. Dus.. En alkalizout is eigenlijk niet echt te koop (ik heb 1 online verkoper gevonden in Nederland) maar je kunt het zelf maken door natriumbicarbonaat in de oven te bakken. Je mag het daarna niet meer aanraken maar je mag het wel door je deeg doen. Ja, ik snap het ook niet. Gelukkig staat er in Dumplings en Noedels ook nog een recept voor noedels van alleen bloem, zout en water.

Een aantal van de gerechten die met de verschillende noedels gemaakt worden zijn de noedels met lente-ui en olie, Taiwanese noedels met vis, Biang biangnoedels met lamsvlees en noedelsalade met sesam.

Review: Dumplings en Noedels - Pippa Middlehurst

Bijgerechten, tussendoortjes en sauzen

Mocht je zin hebben om er echt een feestmaaltijd van te maken, dan kun je de dumplings en noedels aanvullen met lekkere kleine hapjes en sausjes. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon op zichzelf eten met een kom rijst erbij. Want de krokante pittige aardappels, een Japanse omeletsandwich en de verslavende groenteloempia’s klinken wel als gerechten die ik nu wil hebben.

Review: Dumplings en Noedels - Pippa Middlehurst

Als niet-Aziatisch, niet in Azië opgegroeide dame die de keuken leerde kennen van etentjes met haar opa, voelt het boek soms een beetje gek aan. Niet dat je als niet-Aziaat geen Aziatische gerechten mag koken, maar het zo toe-eigenen van een keuken voelt soms niet goed. Achterin het boek wordt het team bedankt; weer niemand met een Aziatische achtergrond. Zou het boek voor mij authentieker aanvoelen als het ook door iemand met een Aziatische achtergrond was geschreven? Misschien wel.

Review: Dumplings en Noedels - Pippa Middlehurst

Wat ik verder wel lastig vindt zijn de percentages vet bij het vlees. Heel vaak staat er bij een recept ‘neem wel varkensgehakt met minimaal 20% vet’. Misschien dat dat in Groot-Brittannië heel normaal is om op een verpakking te zetten, maar hier in Nederland heb ik dat nog nooit gezien. Wellicht als je bij de slager je eigen gehakt laat draaien dat je daar enig invloed op hebt.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Heel leuk om je eigen dumplingdeeg en noedels te leren maken
  • Stap-voor-stap foto’s om de verschillende dumplings te vouwen
  • Heerlijke gerechten
  • Bij elk recept een foto (behalve de sauzen etc)
  • Wel voor de wat meer gevorderde thuiskok

Minpunten: 

  • Wel een hoop ingrediënten die je moet opsnorren online of bij de toko

Pippa Middlehurst heeft in Dumplings en Noedels maar liefst 70 recepten bij elkaar gezocht om een heerlijke Aziatisch feestmaal te bereiden. Van Taiwanese broodjes met peperig varkensgehakt, Zha jiang mian (gebakken saus-noedels) en Shoyu ramen tot Kai lan met oestersaus en zelfgemaakte pickles van komkommer.

Nederlands | Hardcover | 9789461432445 | Druk: 1 | november 2020 | 192 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER AZIATISCHE KOOKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.