Mijn borrel moment: kaas bitterballen!

Er werd laatst aan mij gevraagd; wat is je favoriete moment van de dag? En dat is met stip op 1: borreltijd! Heerlijk met een glas wijn/bubbels of bier op het strand/ons balkon/binnen op de bank zitten. En met iets te snacken natuurlijk. 😉 Wij geven hier thuis allebei niet zoveel om zoetigheden; maar je kunt ons wakker maken voor een heerlijk plankje kaas of een schaal bitterballen! En nu heb ik ons perfecte borrelhapje gemaakt… Kaas bitterballen! 😀 

ERU kaas bitterballen

En als dan toch de koelkast vol ligt met ERU Specialiteitskazen; dan kun je die natuurlijk net zo goed verwerken tot bitterballen! 😀

Benodigdheden:

 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 125 gram bloem
 • 1 eidooier
 • 500 ml groentebouillon, afgekoeld
 • 480 gram ERU Specialiteitskazen (4 kuipjes van 120 gram)
 • 300 gram gekookte aardappel (zo fijn mogelijk, druk het bijvoorbeeld door een aardappelpers of zeef)
 • olie om te frituren

Om te paneren:

 • 4 grote eetlepels bloem
 • 1 ei losgeklopt
 • panko of paneermeel

Bereidingswijze:

1. Maak de salpicon

Verhit op laag vuur in een pannetje de boter (1) en kieper dan in één keer alle bloem erbij (2). Roer de bloem met een houten spatel door de boter tot je een bal van deeg krijgt (3). Blijf dit 2-3 minuten door de pan roeren zodat de bloem kan garen. Ongare bloem ga je terugproeven in je bitterballen en dat is niet lekker.

Voeg dan lepel voor lepel (zoals je bij risotto zou doen) de afgekoelde bouillon toe (4+5). Dus 1 lepel bouillon, roeren totdat je weer een egale ‘saus’ hebt. En dan doorgaan tot je geen bouillon meer over hebt. Voeg als laatste de eidooier en de gekookte aardappel toe en roer alles tot een egale massa (6).

Collage ERU kaas bitterballen

2. Voeg de ERU specialiteitskazen toe

Ik heb met alle 4 de varianten een bitterbal gemaakt, dus ik heb de salpicon over 4 bakjes verdeeld en in elk bakje 120 gram kaas doorgeroerd. Maar als je één favoriete smaak hebt, kun je natuurlijk gewoon één grote batch maken.

ERU kaas bitterballen

3. Afkoelen

Stort de massa in een grote schaal en zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Mijn borrel moment: ERU kaas bitterballen!

4. Paneerspullen klaarzetten

Zet 3 ondiepe borden klaar met bloem, het losgeklopt ei en één met panko/paneermeel.

ERU kaas bitterballen

5. Ga maar lekker draaien

Pak de salpicon met kaas uit de koelkast; als het goed is moet het genoeg opgesteven zijn om balletjes van te draaien. Zoniet, zet het dan terug in de koelkast of zet het even in de vriezer.

Draai kleine balletjes en haal ze vervolgens door de bloem, daarna door het ei en als laatste door de paneermeel. Voor extra crispy balletjes kun je de laatste twee stappen nog een keer doen.

ERU kaas bitterballen

6. Afkoelen.

Leg de gepaneerde bitterballen op een schaal en schuif weer even 15-20 minuten in de vriezer. Zo blijven ze mooi rond tijdens het bakken! 🙂

ERU kaas bitterballen

7. Frituren

Verhit het vet in je frituurpan tot 180°C en leg ±6 bitterballen per keer in je mandje, afhankelijk van hoe groot je frituurpan is. Van teveel bitterballen in één keer koelt je vet te veel af. Bak ± 3 minuten (als je grote bitterballen hebt gedraaid, 4 minuten) en laat uitlekken op keukenpapier.

8. Enjoy! 😀

Hier thuis hebben we alle smaakvarianten (ERU Chèvre doux, ERU Crème de Brie, ERU Crème au Bleu en ERU à la Truffe) geprobeerd, en voor ons sprong de ERU Crème au Bleu er echt uit! Heerlijk zo’n bitterbal met de smaak van blauwe kaas. De ERU Chèvre doux bitterbal kwam als tweede uit de test. 😉 Maar ik zou vooral zeggen: Ga lekker zelf aan de slag en vind jouw ideale ERU kaas bitterballen!

ERU kaas bitterballen


Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met ERU Specialiteitskazen, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Marlies schreef:

  Wat een leuk recept is het geworden. Bitterballen maken staan nog hoog op mijn ’to do kooklijstje’, dus het moet er maar eens van komen!

  1. Ongewoon lekker schreef:

   En stiekem helemaal niet zo moeilijk om te maken! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.