Review: Een ode aan groenten – Alice Zaslavsky

Nu de zomer zo’n beetje voor de deur staat, is barbecueën in ons huishouden weer een vaste prik. Waarom binnen aan tafel zitten terwijl je ook buiten in de zon van lekker eten kan genieten? En om het frequente barbecueën leuk en gevarieerd te houden, probeer ik steeds vaker groenten een hoofdrol te laten spelen in onze maaltijden. Pepers, maiskolven of courgette van de grill, heerlijk! Smaakbommen waarmee je een bord prima vult. Maar wist je dat groenten onwijs veelzijdig zijn en je er dus nog veel meer mee kunt doen dan barbecueën? Dat ontdekte ik toen ik door Een ode aan groenten bladerde, het nieuwste boek uit de koker van Alice Zaslavsky.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Een ode aan groenten – Alice Zaslavsky

Goudmijn

Een ode aan groenten is niet zomaar een kookboek over groenten, dit is een bijbel over groenten! Het barst uit zijn voegen van de informatie en inspiratie over elke soort groente die er bestaat. Het boek laat zien hoe je nog meer uit groenten kunt halen door een variatie in kooktechnieken toe te passen. Zo kun je groenten behalve koken, stomen en blancheren ook nog konfijten, schroeien, roosteren, frituren, stoven of te karamelliseren. Ik zei toch dat groenten veelzijdig waren!

Alice Zaslavsky bied je in het boek niet alleen een goudmijn aan inspiratie over het toepassen van de diverse bereidingswijzen. Ook geeft ze je kennis over smaakcombinaties een flinke optater. Zo leer je bijvoorbeeld dat rode biet perfect bij citrus of walnoten past. Leer je prei te combineren met ansjovis, venkel, sinaasappel of Parmezaan. En serveer je binnenkort een spinaziesalade met uitgebakken baconstukjes, want die twee zijn schijnbaar een gouden combi.

Masterchef

Alice Zaslavsky is een vrolijke verschijning. Als je haar ziet verschijnt er een glimlach op je gezicht. Met een grote gekleurde bril op haar neus en een aanstekelijke lach op haar gezicht weet ze zich een weg te banen door het culinaire landschap. Acht jaar geleden deed ze mee aan MasterChef Australië waarna haar carrière als professioneel foodie begon. Ze is een frisse wind in het culinair landschap en wordt wereldwijd erkend vanwege haar expertise en moderne, toegankelijke benadering van koken en eten.

Anno 2021 vliegen de vegetarische en veganistische kookboeken je om de oren. Er zijn zoveel boeken beschikbaar dat voor mij soms het ‘unieke’ er wel vanaf is. Toch wist Alice mij met haar boek wel te boeien. Alice Zaslavsky laat namelijk met Een ode aan groenten zien dat groenten in de hoofdrol beslist niet saai hoeven te zijn. De combinatie van leren over hoe je de groenten bereidt, aangevuld met het leren proeven van nieuwe combi’s maakt het een kookboek waar je van gaat houden. Een die je ongetwijfeld vaak uit de kast trekt.

De inhoud van Een ode aan groenten is bijzonder ingedeeld. De inhoud van het boek is verdeeld over ‘nuttige hoofdstukken’, die je informatie rondom het gebruik van groenten uitleggen. En de daadwerkelijke hoofdstukken zelf waar de gouden informatie in staat. De ‘nuttige’ hoofdstukken zijn: de groentenmatrix, het hitte spectrum, de perfecte voorraadkast en over. De informatie uit deze hoofdstukken vormt een basis waarmee je aan de slag kunt om later op je gemak recepten uit het boek toe te passen.

Overzichtelijk op kleur

Als je daar eenmaal langs gebladerd bent kom je bij het kleurenspectrum van de groente wereld. Alice heeft alle benoemde groenten in haar boek op kleur gesorteerd. Zo vind je bijvoorbeeld knoflook, witte ui, bloemkool en pastinaak in het witte hoofdstuk. En logischerwijs vind je groenten als tomaat, paprika peper en rabarber in het rode hoofdstuk. Elk hoofdstuk leert je vervolgens ALLES over dat type groente. Hoe het groeit, hoe je het moet bewaren, hoe je het bereidt en waarmee het een geweldige combinatie is. Vervolgens deelt Alice een aantal smakelijke recepten waarin dat type groente dan weer de hoofdrol speelt.

De recepten die Alice op papier heeft weten te zetten zijn maakbaar voor iedereen en zeer smakelijk: radijsjes uit de oven met kruidenboter of jalapeñopoppers met kaas. Serveer geroosterde aardappels met paddenstoelen of broccolisteaks met tkemali (een Georgische pruimensaus, ik moest ook even googelen). Nog een pluspunt: de recepten zijn niet allemaal vegetarisch maar zijn makkelijk om te bouwen zodat iedereen mee kan genieten. Een ode aan groenten telt ruim 488 pagina’s waarin je 50 smakelijke recepten terugvindt. Het boek is prachtig weergegeven en bevat behalve recepten een goudmijn aan informatie over een groot aantal groenten. Alice sluit haar boek af met nog wat extra ‘nuttige’ hoofdstukken. Namelijk: boekentips en een seizoenskalender. Tot slot biedt ze ons overzicht dankzij een ingrediëntregister en sluit ze het boek af met een persoonlijk dankwoord aan alle dierbaren die geholpen hebben tijdens het schrijfproces.

CONCLUSIE

Wat een onwijs mooi boek! Het is een dikke pil, een zware jongen. Maar daar hou ik wel van. Een kookboek moet body hebben en weerstand kunnen bieden tegen alle keren dat het uit de kast getrokken wordt en een beetje vies wordt in de keuken. Een ode aan groenten is een weerspiegeling van haar schrijfster Alice Zaslavsky, vrolijk en energierijk. De kleuren spatten van het boek en van elke pagina. Het nodigt uit om door te bladeren en beantwoord zeker de eeuwenoude en vaak gestelde vraag: wat eten we vanavond?  

Pluspunten:

  • Het boek is prachtig, een pronkstuk in je boekenkast.
  • Smakelijke fotografie en vrolijke artwork vullen de receptinfo goed aan.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Het is een educatief boek dat je kennis over groenten echt onwijs zal uitbreiden.
  • Het boek heeft een register waarin je op ingrediënt kan zoeken.
  • Alice heeft een leeslintje in het boek laten plaatsen, wat handig is bij het doorlezen van de informatie in het boek.

Minpunten: 

  • Het boek heeft een zwaarder prijskaartje dan een gemiddeld kookboek. Je moet dus iets meer in de buidel tasten, maar dit is het waard!
  • Ik had graag ook een receptregister in het boek gezien. Soms is het makkelijker om op recept, i.p.v. op ingrediënt te zoeken.

Een ode aan groenten is een Rolls Royce onder de kookboeken. Groot, machtig en goed gevuld biedt het je een en al inspiratie over het gebruik van groenten. Er staan zoveel tips in die je kunt toepassen waarmee je een zielig bosje wortels of verdwaalde krop sla in een mum van tijd omtovert tot haute cuisine. Zo dop je heel snel je eigen boontjes!

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432506 | januari 2021 | Hardcover | 488 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKEN OVER GROENTE:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.