Review: Chinese-Ish – Rosheen Kaul & Joanna Hu

Wat doe je als je opgroeit in verschillende culturen met verschillende culinaire tradities? Houd je dan vast aan de uitgebreide culinaire nalatenschap van je ouders? Burger je in door typische gerechten van het land waar je woont te leren waarderen? Of bewandel je een nieuwe weg waar smaak en keuzevrijheid zwaarder wegen dan authenticiteit? Chef Rosheen Kaul en illustrator Joanna Hu, beiden opgegroeid in meerdere culturen, kozen voor de laatste optie. Zo werd hun kookboek Chinese-Ish geboren. Als een ode aan de samensmelting van culturen en identiteiten door middel van eten. Het leverde een boek op gevuld met een schat aan niet-authentieke gerechten.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Chinese-Ish – Rosheen Kaul & Joanna Hu

Mix & Match

Rosheen Kaul en Joanna Hu werden beide in China geboren maar groeiden op in Australië. Dankzij een Chinese opvoeding waren zij van jongs af aan bekend met de culinaire tradities van hun ouders, maar groeiden zij ondertussen ook op met de keuken(s) van het meer Westers georiënteerde Australië. Maar waarom enkel vasthouden aan authenticiteit? Waarom zou je die keukens niet kunnen combineren? Dat was de vraag die Rosheen Kaul & Joanna Hu op het pad van hun kookboek Chinese-Ish bracht. Met een smakelijk resultaat.

Leer dankzij Chinese-Ish de basis van de traditionele Chinese keuken kennen. Denk aan belangrijke technieken als rijst koken, goede dumplings maken en het trekken van diverse Chinese bouillons. Lees over tips & trucs, handige adviezen en over minder bekende ingrediënten. Krijg inzicht in welke ingrediënten je makkelijk kunt vervangen of weglaten en welke juist essentieel zijn. Ga aan de slag en leer om succesvol chinese-ish te koken.

Modern en lekker

Na de belangrijke leerlessen ga je aan de slag met een schat aan niet-authentieke Chinese gerechten. Denk aan de beste rijst- en noedelgerechten of wontons en dumplings. Van krokante mihoenpannenkoeken, kip met gefrituurde basilicum en szechuanpeper of ‘miljonairsrijst’ en ‘drie aardse schatten’. Maak geroerbakte knoflookscheuten met ibéricoham of Chinese snacks die een beetje raar lijken zoals szechuan-Australische worstjes met koriander- en muntblaadjes op witbrood die bij geen enkele barbecue zouden misstaan.

Chinese-Ish barst bijna uit zijn voegen van de moderne, onconventionele maar vooral heerlijke gerechten. Perfecte eenvoudige gerechten voor één persoon, first dates dinners waarop je indruk moet maken, gezellige zomerbarbecues of feestmaaltijden voor grote gezelschappen. Sluit een maaltijd af met ‘custardtaartjes voor valsspelers’ en kijk tevreden toe hoe andere genieten van een Chinese-Ish fusion maaltijd, gewoon uit jouw Nederlandse keuken.

CONCLUSIE

Was je op zoek naar een kookboek vol authentieke Chinese gerechten? Dan kom je bedrogen uit…
Chinese-Ish is geen traditioneel Chinees kookboek. Het is een niet-zo-klassiek kookboek, dat haar Chinese roots eert maar deze authentieke smaken feilloos weet te combineren met een moderne Australische keuken.

Het boek is opgedragen aan alle ouders die een lange weg hebben afgelegd om in een ander land een bestaan op te bouwen voor hun kinderen. Deze respectvolle dankbetuiging proef je door het hele boek heen. Beide dames kozen er -ondanks traditie- voor om hun eigen weg in te slaan. Maar namen gaandeweg hun roots en smaken met zich mee. Wat uiteindelijk weer zou leiden tot nieuwe gerechten die een kijk geven op hun leven in Australië. De titel is daarom erg passend. De recepten zijn Chinese-Ish, een groot deel maar toch niet helemaal. 

Pluspunten:

  • Het boek is prachtig geïllustreerd door Joanna Hu. De illustraties maken het boek speels en versterken de moderne boodschap van het fusion koken. 
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Ruim de helft van het boek is besteed aan de belangrijke technieken die je zult gebruiken om Chinees te kunnen koken. Voor beginnende thuiskoks is dit bijzonder handig.

Minpunten: 

  • Doordat de pagina’s steeds verschillend geïllustreerd zijn ontbreekt er structuur. Soms is bijvoorbeeld de titel van het gerecht geïllustreerd waardoor het minder goed leesbaar is, of dat je het niet herkent.
  • Niet elk recept wordt begeleid door een foto, waardoor je niet weet hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien.
  • Er wordt geen bereidingstijd bij de recepten gegeven.

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432810| september 2022 | Hardcover | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.