Tsipouro – een bijzonder distillaat uit Griekenland

Ouzo en wijn.. Aan deze dranken zullen de meeste mensen denken als ze Griekse dranken moeten opnoemen. Maar er is nog zoveel meer! Tsipouro bijvoorbeeld, een drank gemaakt van geperste druiven na de wijnproductie. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Polychros Winery - tsipouro distillery

Tsipouro is een gedistilleerde drank gemaakt van de druivenschilletjes en pitjes die overblijven nadat ze gebruikt zijn om wijn van te maken. Tot 1899 kon je zelfs geen tsipouro in flessen vinden; het was een bijproduct dat elke wijnmaker maakte in zijn of haar eigen schuur. Lekker lokaal dus.

Zelfs nu tsipouro op grotere schaal en meer commercieel is vervaardigd, is het een onbekende drank buiten Griekenland. Er zijn nu meer dan 300 verschillende labels tsipouro; vooral omdat de verschillende regio’s in Griekenland de lokale druiven gebruiken. De drank smaakt op Mykonos, Kreta, Volos en uit Macedonië heel anders door de verschillende druivenrassen. Omdat de oogst van de druiven maar een beperkt aantal weken duurt per jaar, is dat ook de enige tijd waarin tsipouro gemaakt kan worden.

Οινοποιείο Πολυχρός – Polychros Winery

Begin 2020 mocht ik een kijkje in de distilleerkeuken nemen bij de broers Michalis en Giorgos Polychros. Naast verschillende druivenplots van hoofdzakelijk syrah en merlot hebben ze ook een plot muscat aangeplant, speciaal voor de tsipouro productie.

Polychros Winery - tsipouro distillery
Michalis en Giorgos Polychros

Al sinds 1930 wordt er op deze locatie tsipouro gestookt. De uitgeperste druivenschillen worden bewaard in grote tonnen om natuurlijk te fermenteren, waarna de alcoholische druivenpulp een aantal keer wordt gedistilleerd tot 60-65% alcohol. Met water uit eigen bron wordt de tsipouro dan teruggebracht naar 40%. Er is ook een mogelijkheid om bij de laatste distillatie anijszaad toe te voegen, voor een naar anijssmakende tsipouro, die dan weer verdacht veel weg heeft van ouzo. Sommige distilleerderijen leggen het ruwe (onverdunde) distillaat weg op vaten om een gerijpte smaak te krijgen.

Polychros Winery - tsipouro distillery
Polychros Winery - tsipouro distillery
anijszaad
= Anijszaad =

De smaak lijkt een beetje op die van grappa of eau de vie, maar met een heel eigen fruitig karakter. De gerijpte of ongerijpte tsipouro wordt dan in verschillende maten flessen getapt en verkocht of cadeau gedaan aan dorstige drankschrijvers. 😉

Polychros Winery - tsipouro distillery
Tsipouradika

Zelf zin in een glaasje? In Griekenland heb je speciale tsipouradika; café’s die een groot assortiment aan tsipouro’s hebben staan. Inclusief een klein hapje (mezze), want de Grieken drinken nooit alleen. Tsipouro moet je trouwens gewoon lekker nippen, met shotjes lig je binnen de kortste keren onder de tafel. Yamas!


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door I Love Griekenland.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER GRIEKENLAND ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.