Mijn tips voor een rondreis door Dumfries, Galloway en de Scottish Borders

Veel mensen denken dat Schotland ongeveer ter hoogte van Glasgow en Edinburgh begint; maar daar is niets van waar. Ten zuiden van Glasgow en Edinburgh heb je grofweg gezien nog Ayrshire, Dumfries & Galloway en de Scottish Borders. Een prachtig gebied waar maar weinig toeristen nog weet van hebben. Ik heb vanuit Glasgow in 4 dagen een rondje Dumfries, Galloway en de Scottish Borders gedaan; in dit artikel vertel ik je over mijn stops en drie bijzondere stukken route waar ik over heb gereden die ik kan aanbevelen.

Een handig kaartje ↓

Drie mooie routes

Allereerst; je hebt echt een huurauto nodig als je dit gedeelte van Schotland wilt verkennen. Openbaar vervoer is zeer schaars en zeker de leuke kleine dorpjes zijn hier niet op aangesloten. Maar met de auto heb je wel het voordeel dat je overal kunt stoppen waar je wilt. Let wel op: deze routes zijn geen brede autowegen zoals in Nederland; de meeste van deze wegen zijn maar één baan waardoor je goed moet opletten met tegenliggers en rondlopende schapen.

Tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders

1. Straiton -> Bargrennan (de route links)

Als je vanuit Glasgow richting Newton Stewart (met Crafty Distillery) wilt, is de mooiste route door het Galloway Forest Park. Nog redelijk vlak/glooiend, maar met prachtige oude dennenbossen. Zeker als je net de drukke stad uit bent een verademing. Pas op voor overstekende herten, schapen en everzwijnen.

Tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders

2. Moffat -> Dryhope (de route rechtsonder, A708)

Als je ook maar een beetje richting het oosten moet; neem dan de A708. En pak je naast het waanzinnige uitzicht ook nog even de Grey Mare’s Tail waterval mee.

Tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders Tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders

3. Dawyck Botanic Garden -> Coulter (de route rechtsboven)

Ik zocht eigenlijk de snelste route van de Botanische tuinen weer terug richting Glasgow en om de één of andere reden stuurde mijn navigatie mij via deze route. Gelukkig maar! Ik was alleen op reis, maar ik heb echt hardop in de auto zitten zeggen tegen mijzelf “terig wat is het hier mooi!”. Hier is het een stuk heuvelachtiger en je hebt weidse uitzichten over landerijen, koeien, schaapjes en allerhande vogels. Maar vergis je niet, over dit kleine stukje doe je bijna een uur. Dus niet nemen als je haast hebt. 😉

Tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders

Crafty Distillery

Mijn 1e stop vanuit Glasgow was de Crafty Distillery waar de Hills and Harbour Gin gestookt wordt. Lees mijn uitgebreide artikel over de Crafty Distillery voor meer info.

Op bezoek bij Crafty Distillery - Hills and Harbour Gin - tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders

Station House Cafe & Cookery School

Station House Cafe & Cookery School Station House Cafe & Cookery School - tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het altijd superleuk om op reis een kookworkshop te doen. Lekker klooien in de keuken met lokale producten, praten met chefs en het daarna natuurlijk opeten. 😉 Chef Nick Morris van Station House Cookery School in Kirkcudbright vindt het belangrijk om mensen kennis te laten maken met alle heerlijkheden die Dumfries en Galloway te bieden hebben. En niet alleen voor toeristen; met lokale producten koken en nieuwe skills leren is ook voor de bewoners zelf van belang. Want wie wil er nu niet kraakverse coquilles, hertenvlees en aardappeltjes eten? Nick werkt veel samen met lokale boeren en vissers om de beste producten in huis te halen. Hertenvlees bijvoorbeeld; dat komt van Gledpark, een lokale boerderij waar grote kuddes Red Deer op honderden hectaren kunnen scharrelen, eten en slapen.

Onze lunch bestond uit zelf schoongemaakte coquilles met bloedworst en haggis, hert met appel, boerenkool en aardappeltjes en als dessert een cranachan met (natuurlijk) Schotse whisky.

Het voorgerecht:

Station House Cafe & Cookery School Station House Cafe & Cookery School - tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders

Het hoofdgerecht:

Station House Cafe & Cookery School Station House Cafe & Cookery School Station House Cafe & Cookery School

Het dessert:

Station House Cafe & Cookery School Station House Cafe & Cookery School

Nick is een fijne gastheer en docent; elke stap werd goed uitgelegd en het is ook nog eens een gezellige gast! Naast 1-op-1 kooklessen kun je er ook terecht voor groepslessen, speciale avonden (met bijvoorbeeld gin van Crafty Distillery), gastchefs van lokale restaurants en bijvoorbeeld zelf je eigen pickles of brood maken. Aanrader voor elke foodlover in Dumfries en Galloway.

Brambles Delicatessen

Dit winkeltje kwam ik eigenlijk per toeval tegen; ik wilde een stukje lokale Dumfries en Galloway kaas kopen en Nick van de kookschool raadde me deze delicatessenshop aan. En inderdaad; hier wil je als foodie naar toe! Het is geen grote winkel, maar het staat er vol met vitrines met heerlijke kazen, chutney, jam, paté en aardewerk.

Brambles Delicatessen

Annandale Distillery

Lees alles over de bijzondere Annandale whisky in mijn uitgebreide artikel over de Annandale Distillery.

Op bezoek bij: de Annandale Distillery

The Powfoot Hotel

The Powfoot Hotel Annan

Ik sliep in het Powfoot Hotel, net op de grens van Dumfries, Galloway en de Scottish Borders. De kamer was netjes en schoon, maar niet echt bijzonder. Wat wel heel bijzonder is aan het hotel is het magnifieke uitzicht over de Solway Firth. Geweldig om ’s ochtends met je toast en scrambled eggs uit te kijken over het water. Er is ook een groot terras, dus met lekker weer kun je ook buiten zitten; helaas had ik die mazzel niet.

The Powfoot Hotel Annan The Powfoot Hotel Annan The Powfoot Hotel Annan

Grey Mare’s Tail Waterfall

Grey Mare's tail waterfall - The Scottish Borders

Als je mijn aanbevolen route vanuit Dumfries & Galloway naar Scottish Borders via de A708 gaat rijden, kom je ongeveer halverwege een parkeerplaats tegen. Vanuit hier kun je twee routes lopen naar de Grey Mare’s Tail Waterfall van maar liefst 60 meter hoog. Er is een route via de linkerkant en een route via de rechterkant. De rechter route gaat via een makkelijk bereikbaar uitzichtpunt (ik kan het weten, liep toen nog met een kruk) helemaal naar boven naar Loch Skeen. De rechter route is wel een pittige, niet voor de beginnende wandelaar of met slechte wandelschoenen. Ik was er buiten het seizoen en er was geen parkeerwacht; ik lees online reviews dat er in het hoogseizoen wel een parkeerwacht is waar je een paar ponden moet betalen om te parkeren.

Grey Mare's tail waterfall - The Scottish Borders Grey Mare's tail waterfall - The Scottish Borders Grey Mare's tail waterfall - The Scottish Borders Grey Mare's tail waterfall - The Scottish Borders

Abbotsford House

Abbotsford House - tips Dumfries, Galloway en Scottish Borders

Abbotsford House is een vroeg negentiende eeuws landhuis, gelegen in Abbotsford, ruim drie kilometer ten westen van Melrose in de Schotse regio Scottish Borders. In 1812 kocht de schrijver en historicus Walter Scott de boerderij Cartley Hole aan de Tweed en hernoemde de plaats Abbotsford. In 1822 liet hij de boerderij slopen en bouwde Abbotsford House in victoriaanse neogotische stijl en installeerde in 1823 gasverlichting in het huis. Walter Scott overleed in 1832 maar zijn nakomelingen bleven in het huis wonen. In 1855 werd door de inmiddels katholiek geworden familie een kapel toegevoegd aan het huis en uiteindelijke werd in 2007 het huis aan de zorg van The Abbotsford Trust overgedragen.

Abbotsford House - tips Dumfries, Galloway en Scottish Borders Abbotsford House - tips Dumfries, Galloway en Scottish Borders

Entree voor alleen de bijzondere tuinen is £5.80*, wil je ook het huis bezoeken koop dan een combiticket voor £11.50*. Voor ouderen, kinderen en groepen zijn er aangepaste prijzen, check daarvoor de website van het Abbotsford House.

Abbotsford House - tips Dumfries, Galloway en Scottish Borders

En mocht je een beetje unheimisch gevoel krijgen bij binnenkomst; er wordt gezegd dat de geest van Walter Scott zou nog rondwaren in de eetkamer, waar hij in 1832 overleed.

*Prijzen online januari 2020. Aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.

Traquair House

Lees alles over de Traquair House en de bijbehorende brouwerij in mijn uitgebreide artikel over Traquair House.

Traquair House Bed & Breakfast

Cocoa Black Chocolate Boutique

Cocoa Black Chocolate Boutique - tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders

Zin in een lekker taartje? Of een bijzondere warme chocolademelk? Dan ben je bij Cocoa Black Chocolate Boutique in Peebles aan het juiste adres. Hier staat de vitrine vol met de allermooiste gebakjes, taartjes en koekjes. Neem je liever iets mee naar huis? Dat kan ook; achterin de zaak is een wand vol met heerlijke verpakte chocolaatjes en traktaties. In de kelder is zelfs een heuse chocolade-school waar je cursussen en lessen kunt volgen met als thema chocolade.

Cocoa Black Chocolate Boutique - tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders Cocoa Black Chocolate Boutique - tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders Cocoa Black Chocolate Boutique - tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders

Dawyck Botanic Garden

Dawyck Botanic Garden - tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders

Waar je ook even moet stoppen is de Dawyck Botanic Garden. Echt een prachtige tuin van maar liefst 26 hectare groot, omgerekend ongeveer 50 voetbalvelden. Het verhaal van de Botanic Garden begon in 1670 toen twee artsen, Andrew Balfour en Robert Sibbald, een tuin stichtten in het centrum van Edinburgh om planten voor medicinale doeleinden te bestuderen. De tuin floreerde en verhuisde verschillende malen om in 1820 terecht te komen op de huidige locatie. Sinds 1978 valt de tuin onder het beheer van de Royal Botanic Garden Edinburgh. Van februari tot en met november is de tuin voor het publiek opengesteld. Ik had hier wel uren kunnen rondlopen zo mooi en sereen. Bij de ingang van de tuin is er naast een cafeetje ook een winkel met plantjes, stekjes en zaden.

Dawyck Botanic Garden Dawyck Botanic Garden - tips voor Dumfries, Galloway en the Scottish Borders Dawyck Botanic Garden Dawyck Botanic Garden Dawyck Botanic Garden

Ik was er in de vroege herfst; de meeste bloemen waren toen al verdwenen, maar de bomen en bossages begonnen al prachtige kleuren te vertonen. Entree voor een volwassene is £7*; voor ouderen, kinderen en groepen zijn er aangepaste prijzen, check daarvoor de website van Dawyck Botanic Garden.

Dawyck Botanic Garden

*Prijzen online januari 2020. Aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER Groot-BRITTANNIE? ↓

Voor dit artikel ben ik door VisitScotland uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.