Op bezoek bij: Auchentoshan Distillery

Auchentoshan staat bekend om de licht toegankelijke single malt whisky’s die hun kernassortiment vormen, naast een reeks beperkte edities en speciale releases. Elke druppel alcohol die wordt gebruikt om Auchentoshan te maken, wordt drievoudig gedistilleerd met behulp van drie afzonderlijke potstills. In 2004 opende het bezoekerscentrum waardoor je nu 4 tot 5x per dag een rondleiding kan doen door de Auchentoshan Distillery. Deze distilleerderij vind je op ongeveer 20 minuten rijden van Glasgow en 5 minuten van het vliegveld van Glasgow. Perfect om dus nog even mee te pakken tijdens je citytrip Glasgow

Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland

Auchentoshan – in het Gaelic (Achadh an Oisein) wat ‘hoek van het veld’ betekent en uitgesproken wordt als ‘Ock-Un-Tosh-Un’ – werd in 1823 opgericht door John Bullock; een lokale graanhandelaar die vijf jaar later failliet ging. De distilleerderij veranderde in de bijna 200 jaar maar liefst 7 maal van eigenaar tot in 1994 het in handen kwam van het Japanse Suntory (nu Beam-Suntory).

Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland

De beroemde whiskykenner Michael Jackson over Auchentoshan: “This is a classic Lowland distillery, not only in its location, but also in its adherence to triple distillation. Light-bodied whiskies result; light in flavour, too, but by no means bland. If you fancy single malts, but do not care for intensity, Auchentoshan offers the perfect answer … subtlety.”

Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland

De 3 ketels

Heel kenmerkend voor Auchentoshan zijn de drie distilleerketels. Natuurlijk hebben ze net als andere Schotse distilleerderijen een wash still en een spirit still, maar daartussen hebben ze een intermediate still geplaatst. Waarom zouden ze dat doen hoor ik je denken. Volgens de master distiller van Auchentoshan is dit om tot een nog puurdere en zuiverdere new make spirit te komen. Aan het eind van het distilleertraject komt de new make spirit uit op 81%; bij veel andere distilleerderijen zit de max op 66-72% bij twee keer distilleren.

Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland

De Warehouse

De new make spirit wordt vervoerd naar een locatie net buiten de distilleerderij om aangelengd te worden met gezuiverd water om tot een alcoholpercentage te komen van 63,4%. Daarna wordt de verdunde spirit teruggebracht naar de distilleerderij om te worden opgeslagen in houten vaten. Het merendeel van de vaten die de Auchentoshan Distillery gebruikt zijn ex-bourbon vaten uit Amerika, maar ze experimenteren ook met rode wijnvaten, witte wijnvaten, oloroso vaten en pedro ximenez vaten.

Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland

Tasting time

Natuurlijk wordt de tour ook afgesloten met een proeverij. De standaard tour kost £12 en daarvoor krijg je een dram Auchentoshan (wij kregen de American Oak) en een mini cocktailtje in een klein metalen bekertje dat je ook als souvenir mee naar huis mag nemen. Er zijn ook tours waarmee je nog meer achter de schermen mag en ook meer mag proeven tijdens de tasting. Voor prijzen en beschikbaarheid check de website van de Auchentoshan Distillery.

Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland

De de officiële proeverij is er ook een aparte ruimte met een bar waar je (tegen betaling uiteraard) nog veel meer Auchentoshan kunt proeven.

Auchentoshan Distillery - Lowlands Schotland

Slàinte!

Hoe kom je bij Auchentoshan-distilleerderij:

Gelegen aan de A82 in Clydebank, tussen Glasgow en Loch Lomond is het de ideale plek om onderweg te stoppen. Je kunt ook vanuit Glasgow met de trein of de bus 1D, dat duurt ongeveer 45 minuten.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER SCHOTLAND? ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.