Wat is Aquavit? Ik zocht het voor je uit. In Noorwegen!

Hoe blij kun je worden van een onbekend drankje? Nou heel blij dus! Dat was mijn reactie op mijn 1e ervaring met échte Noorse Aquavit. Maar wat is aquavit nu eigenlijk precies voor drank? Ik zocht het voor je uit!

Wat is Aquavit? Ik zocht het voor je uit. In Noorwegen!

aardappels

Aquavit is een gedistilleerde drank op basis van neutrale alcohol gestookt van aardappels. Maar hoe krijg je alcohol uit aardappels? Eva Ekeblad (geboren in Zweden in 1724) ontdekte een manier om alcohol van aardappels te maken. De zetmelen in de aardappels worden met behulp van enzymen omgezet in suikers. En die suiker kun je dan laten fermenteren en daarna distilleren. Tada! Aardappelalcohol! 🙂

Karwij

Bij Aquavit gebruik je de neutrale aardappelalcohol, en die ga je nog een keer distilleren. Maar eerst voeg je nog kruiden toe. De traditionele kruiden voor aquavit zijn karwijzaad en dillezaad, maar vaak zit er ook venkelzaad, steranijs, korianderzaad en citrusschillen in.

Wat is Aquavit? Ik zocht het voor je uit. In Noorwegen!

Op de boot

De bekendste aquavit is waarschijnlijk Linie Aquavit. Het verhaal van Linie is dat de aquavit met de Noormannen werd meegenomen in houten vaten op de boot, waardoor deze extra lekker werd. En nog steeds gebeurt dat op deze manier! Sherry vaten vol Linie Aquavit worden op een schip geladen en vaart vervolgens van Noorwegen naar Australië. En terug. Deze reis met het schip van 19 weken geeft de aquavit een unieke smaak mee, op elke fles staat dan ook de naam van het schip en de duur van reis afgedrukt! Nadeel: de kruiden en specerijen in Linie zijn helemaal niet Noors. 🙁

Inderøy Aquavit

Karwijzaadteler (en slager/slachter/restaurateur) Svein Berfjord van Berg Farm & Inderøy Distillery teelde altijd karwijzaad voor Linie, maar in maart 2015 zag hij het licht en begon voor zichzelf! Als uitprobeersel maakte hij Nr. 1, een “traditionele” aquavit met de uitheemse kruiden. Maar ergens kriebelde dat bij hem. Waarom kruiden en specerijen van over de hele wereld invliegen als er in Noorwegen zulke fantastische producten groeien? En zo maakt Svein de allereerste Noorse Aquavit; met alleen maar Noorse kruiden. Karwijzaad had hij in overvloed en met de toevoeging van lokale Noorse honing, dennentoppen, paardenbloemen en engelwortel heeft hij een zeer smakelijke aquavit weten te stoken.

Wat is Aquavit? Ik zocht het voor je uit. In Noorwegen!

Ik moet toegeven; een aquavit-proeverij om 7:45 in de ochtend staat niet vaak in mijn agenda, maar voor zo’n bijzonder product maak ik graag een uitzondering! De naar de beroemde “Gouden Weg” (in het Noors de Den Gyldne Omvei) vernoemde Golden Road Aquavit is heel zacht van smaak met een ondertoon van anijs, vanille en honing. Bijzonder!

Wat is Aquavit? Ik zocht het voor je uit. In Noorwegen!

Svein heeft verschillende vaten liggen in zijn proeflokaal; er is zelfs al een bijzondere aquavit met duindoorn op vat gelegd eerder dit jaar. Met de intentie om die over 12 jaar (in 2030) pas weer open te maken! De aquavit is weggelegd ter gelegenheid van het 1000-jarig jubileum van de Battle of Stiklestad; een belangrijke veldslag waarbij koning Olav II Haraldszn het leven liet.

Wat is Aquavit? Ik zocht het voor je uit. In Noorwegen!

Zelf testen

Er is een winkel en een café op het terrein van de distilleerderij (Kjelvikvegen 71, 7670 Inderøy), daar kun je gewoon langsgaan. Wil je echt een proeverij in het proeflokaal, dan kun je het beste even mailen via info@berg-gaard.no.

Wat is Aquavit? Ik zocht het voor je uit. In Noorwegen!

Andere toffe artikelen over Noorwegen:


Voor dit artikel ben ik door de lokale reisorganisatie UpNorway en de regio Trøndelag uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Wim schreef:

  Vraagje weet iemand of er suiker en koolhydraten in aquavit zitten ,ben namelijk diabeet

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Hi Wim, in aquavit zitten geen koolhydraten, net als andere gestookte sterke drank. In principe moet er geen suiker inzitten, maar sommige versies kunnen misschien gezoet worden (net als pink gin) achteraf. Dus dan hangt van het merk af.

 2. Michaela Fritz schreef:

  Waar hier in Vlaanderen (Gent) kan ik “Den Gulden Omvei of Gouden Weg” Aquavit kopen?
  Vriendelijke groeten
  Michaela Fritz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.