Op food/jenever/gin-tour met de Rutte Distilleerderij!

Als de vraag is: “Hé Jody, wil je mee met een gin/jenever/food-tour met de Rutte distilleerderij?” Dan is er natuurlijk maar één antwoord mogelijk: YES! 😀 

Rutte Distilleerderij Dordrecht

FG food labs

FG Food Labs: Een restaurant waar ik al veel van had gehoord, maar nog nooit zelf had gegeten. Bijzonder aan deze avond was dat alle 5 gangen werden vergezeld door cocktails met Rutte! Wat bijvoorbeeld te denken van tonijn ceviche in combinatie met een Rutte Celery Basil Smash? Of een heerlijk bordje met boterzacht lamsvlees en zijdezachte hummus gecombineerd met een Rutte Martinez infused met ras el hanout? Delish!

FG Food Labs

Jenever/gin foodtour door dordrecht

Om het oer-Hollandse karakter van Rutte gins en jenevers te benadrukken gingen we op foodtour door Dordrecht. En dan natuurlijk niet saai lopend; maar met echt houten Rutte fietsen! 🙂

Op food/jenever/gin-tour met de Rutte Distilleerderij!

voor: Haring

Ik moet bekennen; ik ben niet de grootste haringliefhebber die er rondloopt. Maar het shotje Old Simon doet een hoop.. 😉 Het idee achter deze combinatie is dat je met het vette van de vis ook iets pittigs/zurigs nodig hebt. Daarom bestellen mensen vaak uitjes bij de haring. Maar de Oude Simon is daar de vervanger van! Dus dan hoef je ook geen uitjes erbij te bestellen.

Op food/jenever/gin-tour met de Rutte Distilleerderij!

hoofd: bitterballen

Met bitterballen geldt een beetje hetzelfde als met de haring; om het vettige van de bitterballen (wut?! Zit er vet in bitterballen?!) te balanceren heb je iets fris nodig. En dan kregen we in de vorm van een Rutte Celery Gin en Tonic. Lekker fris, lichte tonen van het selderijblad en door de bubbels van de tonic maakt het je mond ook weer snel ‘schoon’ na het eten van de bitterballen.

na: poffertjes

En als toetje poffertjes! Ik kon me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst poffertjes had gegeten… 🙂 Maar ik vond de combinatie van een Rutte Sloe Gin & tonic met de klassieke poffertjes (boter & poedersuiker) het echt een ontdekking. Sloe gin is gemaakt van sloes (sleedoorn bessen), en die mix van fruitig/zurig/zoetig werkte echt heel goed met het romige van de poffertjes.

Op food/jenever/gin-tour met de Rutte Distilleerderij!

De distilleerderij

Maar we kwamen natuurlijk voor een kijkje in de keuken bij Myriam Hendrickx; distillateur bij Rutte sinds 2003. Myriam is de 8ste generatie distillateurs bij Rutte; hiervoor stond ook echt de familie Rutte aan het roer, maar na het plotselinge overlijden van John Rutte in 2003 (Myriam was net 4 weken in de leer) kreeg zij de distilleertouwtjes in handen.

gevulde vitrines

Bijzonder is dat er heel veel bewaard is gebleven van bijna 150 jaar distilleer geschiedenis. Oude recepten, reclames, flessen, etiketten en facturen; je kunt het zo gek niet bedenken of het kwam naar boven tijdens een grote schoonmaak. Bijna alles is nu opgeslagen in het Jenevermuseum in Schiedam, maar in de Proefkamer op de 1e verdieping van de distilleerderij/winkel zijn een aantal vitrines gevuld met bijzondere artefacten.

Op food/jenever/gin-tour met de Rutte Distilleerderij!
Een recept voor Advocaat uit 1920
Op food/jenever/gin-tour met de Rutte Distilleerderij!
Oude etiketten
Vulkaan no. 4

Maar hoe worden dan al die lekkere gins, jenevers en likeuren gemaakt? Met Vulkaan no.4; de distilleerketel die sinds 2013 achterin het gebouw staat. Maar ketels no. 1 en 3 staan nog steeds in de distilleerderij.

Op food/jenever/gin-tour met de Rutte Distilleerderij!

Wat er uit de ketel komt noemen we een halffabrikaat; door toevoeging van moutwijn, graanalcohol, water, andere distillaten en/of tincturen krijg je een jenever, gin of likeur.

Op food/jenever/gin-tour met de Rutte Distilleerderij!

Elk jaar worden er ook weer nieuwe smaken toegevoegd aan het toch al grote assortiment van Rutte. Myriam reist veel (ze heeft een tijd op Cuba gewoond, lees hier mijn artikel over Bébo koffielikeur) en ze is altijd op zoek naar nieuwe smaken, indrukken en aromas.

Blijven proberen

De kast in de gang staat vol met probeersels, tincturen, distillaten en extracten. Wat te denken van een tonkabonentinctuur, limoenbladextract of zeewiergin?

Op food/jenever/gin-tour met de Rutte Distilleerderij!

Houtgerijpte Genever

Tijdens het proeven (I know, moet ook gebeuren 😉 ) waren er twee jenevers die mijn aandacht trokken. De Barrel Aged Genever en de Single Oat Genever. De Barrel Aged bevat moutwijnen die 5 jaar op vat hebben gerijpt. Een hele zachte fijne smaak, denk in de richting van een mooie single malt whisky. De Single Oat is een 100% moutwijn jenever, enkel en alleen gestookt uit haver. Haver wordt ook gebruikt soms gebruikt bij het brouwen van bier, wat dezelfde karakteristieke, volle smaak geeft.

Op food/jenever/gin-tour met de Rutte Distilleerderij!

Grappig verhaal over de Single Oat: het was na het distilleren niet om te zuipen! Paardenpis! Maar Myriam besloot toch om het distillaat maar op houten vaten weg te leggen onder het mom ‘misschien wordt het nog wat’. En toen ze na 2 jaar weer gingen proeven was het heerlijk! Blij dat ze niet alles door het putje hadden gespoeld.. 😉

conclusie

Ik was niet geheel onbekend met de gin, jenevers en likeuren van Rutte, maar ik heb weer een paar nieuwe pareltjes ontdekt! En ik mocht ook al even snuffelen aan een speciale jenever die komend najaar op de markt gaat komen.. Nomnomnom! Ik heb beloofd nog niets te vertellen, maar zodra het mag krijgen jullie het als eerste te horen! 😀


Voor dit artikel ben ik door Rutte Distilleerderij en Today’s Specials uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Martine schreef:

    Wat leuk! Ik ben groot fan van de Jamaica rum van Rutte. Inmiddels woon ik niet meer in Dordrecht, maar zo af en toe ga ik er een doosje rum halen.

    1. Ongewoon lekker schreef:

      Oh die ken ik helemaal niet! Moet ik ook maar eens proberen dan… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.