Knapperig platbrood van bier

Ik had laatst uit Duitsland allemaal verschillende biertjes voor Franz meegenomen. Maar ze waren niet allemaal even lekker.. Oeps! Maar toen bedacht ik me dat ik ooit ergens had gelezen dat je heel gemakkelijk brood kon maken van bier! En omdat ik nu toch bier (gewoon pils) over had en nog een restje curry in de koelkast had staan werd het lekker knapperig platbrood! Supersimpel en werkt als een trein! 😀

Knapperig platbrood met bier (Small)

Benodigdheden voor 6 broodjes:

 • 250 ml bier
 • 300-350 gram tarwebloem (+ wat extra voor het uitrollen)
 • snuf zout

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven (+ pizzasteen als je die hebt) voor op 220°C.
 2. Meng het bier met het zout en 250 gram tarwebloem in de kom van de keukenmachine en kneed het deeg tot je een soepele bal hebt. Ik moest er wel wat bloem bij doen omdat het in het begin nog iets te nat was; kijk dus zelf even wat je moet doen! Als je bijvoorbeeld een beetje tarwebloem vervangt door speltbloem (kan prima) neemt dat iets meer vocht op dan gewoon tarwebloem. Gewoon even laten draaien en kijken of er nog meer bloem bij moet.
 3. Dit deeg hoef je niet te laten rusten, dus we kunnen gelijk door!
 4. Knip een stuk bakpapier in een stuk dat ongeveer zo groot is als je pizzasteen. Bij mij plakte het eerste broodje vast aan de steen; met een stukje bakpapier ertussen heb je daar geen last van.
 5. Verdeel het deeg in 6 stukken en leg een bolletje deeg met wat extra bloem op het stukje bakpapier.
 6. Ik rol het deeg uit als het op het bakpapier ligt, zo kun je het heel dun uitrollen en hoef je het daarna niet meer op te pakken.
 7. Rol uit tot een ronde plak van zo’n 2 mm dik. Superdun dus, alsof je deeg voor een flammkuchen aan het uitrollen bent.
 8. Leg je broodje (inclusief bakpapier) op de pizzasteen en laat nu rustig 2-3-4 minuten (afhankelijk van hoe heet je oven is en hoe dun je het uitgerold hebt) bakken. Je broodje kan je dan even op een plank bewaren en het bakpapier hergebruik je gewoon weer voor je volgende broodje. Ga zo door tot al je brooddeeg op is.
 9. Breek je platbrood van bier in stukken en serveer met bijvoorbeeld een lekkere curry.

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ook lekker: ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.