Irish Coffee dessert – Espresso crêpes met Jameson whiskey, salted caramel saus en slagroomijs

I know… De titel is wel een beetje lang. Maar ik weet niet hoe ik dit korter moet opschrijven, maar dat je wel in 1 oogopslag ziet wat ik bedoel. Irish Coffee toetje? Jameson espresso crêpes met salted caramel? Ik wilde een dessert maken met de smaken van een Irish Coffee: koffie, whiskey, slagroom en bruine suiker, maar dan niet als een drankje, maar als dessert! En volgens mij is dat goed gelukt! Franz was test-persoon en die vond het echt heel lekker; en dat wil wat zeggen, want als er iemand kritisch is, is hij het wel! Haha! Allemaal aan de espresso crêpes met Jameson whiskey, salted caramel saus en slagroomijs!

Irish Coffee dessert - Espresso crêpes met Jameson whiskey, salted caramel saus en slagroomijs

Jameson Whiskey

Tijdens de 18e en 19e eeuw was Dublin het centrum van de Ierse whiskeyproductie, met grote distilleerderijen zoals Powers en Teelings. De oprichter van Jameson Irish Whiskey, Schot John Jameson, begon in 1780 de distilleerderij te beheren die toebehoorde aan de familie van zijn vrouw aan Bow Street in Dublin. In 1805 kocht hij de distilleerderij en veranderde de naam naar John Jameson and Son Irish Whiskey Company.

Jameson Distillery - tips weekend Dublin
Stad in een stad

Destijds was Jameson de grootste producent van whiskey ter wereld en de distilleerderij produceerde elk jaar 4,5 miljoen liter whiskey. Om de vraag bij te houden, breidde de distilleerderij aanzienlijk uit onder het eigendom van Jameson. Tegen het einde van de 19e eeuw was het terrein vijf hectare (10 voetbalvelden) groot inclusief ondergrondse opslagfaciliteiten om de whiskey te laten rijpen. De distilleerderij kreeg zelfs de bijnaam ‘stad in een stad’.

Jameson Distillery - tips weekend Dublin
Irish Distillers

Tijdens het begin van de 20e eeuw leed Jameson zwaar onder de impact die de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog had op de handel met Groot-Brittannië en het Gemenebest. En tegen de tijd dat het conflict eindigde in 1921, was er de Prohibition ingevoerd in de VS, waardoor die belangrijke markt werd afgesneden. In de jaren zestig kwamen drie van de vier distilleerders in Ierland die deze moeilijke tijden hadden overleefd – Powers, Jameson en de Cork Distillery Company – samen om Irish Distillers te vormen. In de jaren zeventig sloten hun reeds bestaande distilleerderijen in onder andere Dublin en de productie voor alle drie verhuisde naar de New Midleton Distillery in County Cork.

Na de sluiting van de Old Jameson Distillery aan Bow Street in Dublin in 1971 werden de meeste gebouwen gesloten en/of verkocht. In 1997 werd de Old Jameson Distillery Experience geopend nadat de Irish Distillers een gedeelte van de oude distilleerderij hadden teruggekocht, met behulp van nieuwe eigenaar Pernod Ricard.

Jameson Distillery - tips weekend Dublin

Alternatieve Irish Coffee: Espresso crêpes met Jameson whiskey, salted caramel saus en slagroomijs

Irish Coffee dessert - Espresso crêpes met Jameson whiskey, salted caramel saus en slagroomijs

Benodigdheden voor 2 personen

 • 2 bollen slagroomijs

Voor 4 espresso crêpes:

 • 5 gram (=1 eetlepel) oploskoffie – ik heb Nescafé Original gebruikt. Ook handig als je nog zelf Baileys wilt maken.
 • 14 gram (=1 eetlepel) kristalsuiker
 • 30 ml heet water
 • ±100 ml volle melk
 • 60 gram tarwebloem
 • 1 ei, maat M
 • snufje zout
 • 20 gram gesmolten boter (2/3 voor het beslag, 1/3 voor het invetten van je pan)

Voor de salted caramel saus:

*Ik wil die lekkere bruine suiker smaak goed in de caramel krijgen, vandaar dat ik voor deze halfwitte suiker heb gekozen.

Bereidingswijze

Maak eerst de espresso crêpes:
 1. Laat de koffie met het water oplossen
 2. Doe de bloem, suiker en het zout in een grote kom
 3. Voeg daarna het ei, de koffie, 75 ml melk toe en 2/3 van de gesmolten boter toe en klop door met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Je moet een beslag krijgen dat vloeibaarder is dan met gewone pannenkoeken. Is het nog iets te dik? Doe er dan een beetje melk bij. Hoeveel melk je nodig hebt hangt bv ook af van wat voor bloem je gebruikt en hoe groot je ei is.
 4. Zet een crêpespan of gewone pan op middelhoog vuur, vet in met een beetje gesmolten boter en bak van het beslag 4 crêpes.
Maak de Jameson whiskey salted caramel saus
 1. Doe de suiker met het water in een steelpan (probeer niet te wild met de pan te bewegen, je wilt zo min mogelijk suiker aan de randen van je pan krijgen)
 2. Zet op laag vuur op en bedwing jezelf om te gaan roeren; zo krijg je stukjes in de siroop (grijnen) die je er niet meer uitkrijgt. Je kan wel een beetje voorzichtig swirlen met de pan. Mocht je niet weten hoe je precies caramel maakt, kijk dan eerst wat filmpjes op youtube.. Heb ik ook gedaan! 😉
 3. Laat zo rustig wegblippen tot je een lichtbruine caramel hebt. Blijf wel bij de pan, want het is zo verbrand.
 4. Voeg dan de slagroom toe (pas op, het gaat bruisen) en ga dan gelijk met een garde goed roeren. De suiker kristalliseert iets door het contact met de koude slagroom, maar de slagroom warmt op en door het roeren smelt ook de suiker weer.
 5. Wanneer je denkt dat je bijna een gladden gladde dikke saus hebt voeg je de Jameson en een snuf zout toe, roer dan nog 1 minuut en zet het vuur uit. Na een minuut of 5 kan je de saus in een flesje gieten en bewaren tot gebruik in de koelkast. Om de saus weer op te warmen kun je het flesje een minuut of 5 in een heet water badje zetten.

Voor de alternatieve Irish Coffee: serveer 2 crêpes per persoon (vouw ze bv 2x dubbel en leg ze op elkaar) met een lekkere bol slagroomijs en laat iedereen zelf de caramel saus uitschenken.

Irish Coffee dessert - Espresso crêpes met Jameson whiskey, salted caramel saus en slagroomijs

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE RECEPTEN MET WHISK(E)Y:
(klik op de titel om naar het betreffende recept te gaan)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.