Laat ik beginnen om te zeggen dat ik echt dol ben op whisky. De liefde heeft natuurlijk even moeten groeien, maar ik zou me niet meer voor kunnen stellen dat er geen flessen met vloeibaar goud in de kast zouden staan. Naast dat het natuurlijk om te drinken is (duh) vind ik het ook leuk om er op andere manieren mee te spelen. Andere smaakcombinaties te zoeken (zoals deze Big Peat whisky brownies) om de whisky een nieuw platform te geven. De Glengoyne whisky van 12 jaar oud heeft voor mij een hele fruitige neus en dronk en ik moest gelijk aan de combinatie met sinaasappels denken.

Glengoyne whisky en sinaasappel jam

Maar waarom dan toch sinaasappel jam? Waarom niet een lekkere cocktail? Omdat ik aan het nadenken was over een kerst-thema High Tea. En een High Tea is Brits, bij een High Tea horen scones; en bij scones horen jam en clotted cream. Jam.. Whisky.. Sinaasappels.. Tada! Je hoeft het natuurlijk niet alleen met scones te eten; gebruik hem bijvoorbeeld in een taart als vulling.

Glengoyne 12yo

De Glengoyne Distillery is de meest zuidelijke distilleerderij van de Schotse Highlands. De distilleerderij die ongeveer een half uur ten noorden van Glasgow ligt, werd in 1833 opgericht door een lokale boer genaamd George Connell.

Glengoyne Distillery
Bron: Glengoyne Distillery

De Glengoyne 12 jaar oud heeft gerijpt op refill eiken, 1st fill sherry & 1st fill bourbon en is gebotteld op 43% ABV. De naam Glengoyne komt uit het Gaelic en betekent “Vallei van de Ganzen”. In de rustig en afgelegen vallei is Master Distiller Robbie Hughes dag in dag uit bezig om een “unpeated” malt Scotch whisky te stoken. In het stillhouse staan één wash still en twee kleinere spirit stills. Beautiful inefficient zoals Gordon Dundas (International Brand Ambassador bij Ian Macleod Distillers) het zo mooi vertelde tijdens een zoommeeting om de Glengoyne 30yo te proeven..

Glengoyne whisky en sinaasappel jam

Normaal gesproken zijn er verschillende tours om te boeken, maar door de huidige covid-19 restricties zijn die nu niet mogelijk. Wel is er de mogelijkheid om online een rondleiding en een tasting mee te doen; waarbij de drams naar je toe worden gestuurd.

Sinds kort heeft Glengoyne whisky de verduurzaming in het bedrijf ook doorgevoerd naar de verpakking. Gemaakt van 80% gerecycled materiaal en ook 100% recyclebaar. Daarnaast worden alle verpakkingen in Schotland zelf vervaardigd.

Tasting notes

NeusMoutig, bloemig en fruitig en een klein beetje sinaasappel/citrus. Mooi gerijpte houttonen met lichte kruiden en een vleugje sherry.
SmaakVanille, bloemen, veel (citrus)fruit, later wat meer romige karamel en een vleugje hout.
AfdronkElegante middellange tot lange afdronk, het citrusfruit en de houtfinish blijven lang hangen in de mond.
Glengoyne whisky en sinaasappel jam

Glengoyne whisky en sinaasappel jam

Benodigdheden
  • 250 ml vers geperst sinaasappelsap
  • sap van 1 citroen (40-50 ml)
  • 140 gram geleisuiker speciaal
  • 50 ml Glengoyne whisky (+ een optioneel extra scheutje whisky)

Optioneel:
scones
clotted cream
grote pot thee

Bereidingswijze
  1. Pers de sinaasappels (of koop versgeperst sap) en doe dat samen met het citroensap in een steelpannetje
  2. Weeg de suiker af en doe dat samen met de 50 ml Glengoyne whisky bij het sap erbij
  3. Breng aan de kook en laat 1 minuut koken, draai daarna het vuur uit en laat het 5 minuten afkoelen.
  4. Optie 1: Vul goed schoongemaakte glazen potten tot de bovenrand met de hete (nog dunne) sinaasappel jam. Sluit de potten goed af en zet ze 5 minuten ondersteboven. Bewaar de jam op een koele, donkere plaats.
  5. Optie 2: Laat de jam helemaal afkoelen in de pan. Roer af en toe door. Wanneer de jam genoeg afgekoeld is dat je hem kan proeven; proef dan. Misschien wil je de whiskysmaak iets sterker (dat wilde ik namelijk wel), dan kan je nog een scheutje whisky toevoegen en goed doorroeren. Giet daarna in een goed schoongemaakte pot en bewaar in de koelkast.
  6. Lekker op scones met clotted cream, maar je kunt natuurlijk ook de jam een beetje warm maken (zodat hij wat meer vloeibaar wordt) en je appeltaart ermee bestrijken vlak voor het serveren. Of bij een dessert serveren op een cheesecake.. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met De Monnik Dranken, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE RECEPTEN: