Op bezoek bij: Heische Hoeve en Bus Whisky

Er zijn nog genoeg verborgen pareltjes in Nederland. De Heische Hoeve in Loosbroek net onder de rook van ‘s Hertogenbosch is er één van. Verscholen tussen de bossen en het platteland ligt een voormalige varkensboerderij. Na de 1e crisis van de varkenspest hebben de eigenaren besloten het roer om te gooien en is het geheel verbouwd naar een accommodatie voor groepen en evenementen. Inclusief distilleerderij waar ze Bus Whisky stoken.

Op bezoek bij: de Heische Hoeve en Bus Whisky

[Dit is een gastreview van Dennis Hendriks van Black Sheep Red Sheep, specialist in Ierse Whiskey proeverijen]

Naast een aantal B&B kamers is er ook een pop-up camping gecreëerd waar je met je camper of tent ergens op het immens mooie en afwisselend terrein kan gaan staan. Inclusief prachtig (trouw)eiland aan het water, kersengaard en wijngaard en in de nabije toekomst een eigen voedselbos. In de streekwinkel kun je huisgemaakte jams en honing kopen en zelfs een bbq-pakket of pizzapakket (er is een houtgestookte pizzaoven op het terrein). Of gewoon een hapje eten in het restaurant als je geen zin hebt om te koken.

Op bezoek bij: de Heische Hoeve en Bus Whisky
Alpaca knuffelen

De omgeving is prachtig en er is veel te doen. Zo kun je heerlijk een kanotocht maken over de kleine AA, het kasteel Heeswijk bezoeken of even knuffelen op de Alpaca farm, gewoon lekker fietsen en wandelen vanaf de locatie of bezoek Den Bosch. Maar ook een echte aanrader is een 4×4 Eco Trail Tour doen met een elektrische jeep. Geweldig crossen door de bossen met een uitdagende en leuke uitgestippelde route zo vanaf de Hoeve zelf.

Bus Whisky

Je kan ook gewoon heerlijk op het terrein blijven natuurlijk. Op het terrein van de Heische Hoeve is namelijk ook een heuse whiskystokerij gevestigd. Hier maken ze sinds 4 jaar Bus Whisky. onder leiding van Marcel van Roessel word hier een whisky gestookt van korrel tot borrel. Ze beschikken namelijk zelf over diverse eigen graanvelden en eigen bronwater. Het vakmanschap en kleine houtgestookte distilleerketel doen de rest. Natuurlijk kan je een rondleiding met proeverij doen, maar mocht je meer willen doen dan kan je zelfs een workshop whisky stoken boeken.

Op bezoek bij: de Heische Hoeve en Bus Whisky
Zelf whisky stoken

Ontvangen door de master distiller Marcel van Roessel zelf krijg ik kort uitleg. Alles is klein en compact opgesteld in 1½ ruimte met een kleine schrootmolen, watertanks, vergistingskuipen en natuurlijk de hout gestookte ketel. Klein maar fijn. Per keer komt er zo’n 11 liter new make spirit uit de ketel welke Marcel zorgvuldig ruikt en proeft. De man snapt zijn vak. Natuurlijk meet hij één en ander na maar het meeste gaat op oog, geur en smaak.

Iets verderop het terrein ligt een klein warehouse waar de voorraad van de afgelopen 4 jaar rustig ligt te rijpen in vaten van diverse makelij. Zo zien we mooie ex-bourbon vaten van Jim Beam, maar ook verschillende sherryvaten en meer liggen. Er wordt volop gekeken wat het beste voor de Bus Whisky is. Batch 4 is net klaar om te bottelen en we mogen natuurlijk even proeven. Heel anders dan batch 1 en 2 maar man, voor een jonge whisky nu al zo rijk in geur en smaak. Geweldig!

Op bezoek bij: de Heische Hoeve en Bus Whisky

Houdt Bus whisky in de gaten. Je kan online nog beperkt de batch 4 kopen, wees er snel bij. Maar zelf ophalen + een kijkje in de distilleerderij nemen en combineren met een lunch of diner is nog beter. Of als je de tijd hebt: boek een accommodatie en blijf een paar dagen, je zal geen spijt krijgen van je bezoek.

Je vindt de Heische Hoeve hier:

De whiskystokerij is 7 dagen per week geopend voor bezoek. Van maandag t/m zaterdag is er zowel om 13.30 uur als om 16.00 uur een rondleiding door de whiskystokerij. Op zondagen is er alleen om 13.30 uur een rondleiding en workshops zijn op aanvraag.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER WHISK(E)Y? ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.