Hertog Jan Vatgerijpt 2020 – Grand Prestige meets Schotland

De Hertog Jan Brouwerij in Arcen heeft voor de vierde keer op rij een speciale serie Vatgerijpt op de markt gebracht. In 2017 was het port, cognac, bourbon en Goose Island BCS vaten, in 2018 Bourbon, Bourbon Jeneverbes, Bourbon Vanille en Bourbon VOC-kruiden en in 2019 vaten van drie Nederlandse jeneverdistillateurs: Hooghoudt, Rutte en Zuidam en één vat van Betuws Wijndomein. In 2020 zijn de Schotse gebieden aan de beurt: Highland, Speyside, Islay en de Lowlands. Hertog Jan Vatgerijpt 2020 goes Schotland!

Hertog Jan Vatgerijpt 2020
Smaak van het vat

‘Als wij de vaten binnenkrijgen, lijken ze leeg. Maar in het hout zit dan nog zeker tien liter van de drank,’ legt meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan uit. ‘Wij vullen de vaten met onze Grand Prestige om deze te verrijken met de smaak van het distillaat die in het vat heeft gezeten, en met de smaak van het vat zelf. Dat natuurlijke proces begint traditiegetrouw in het voorjaar, als de temperatuur stijgt en het bier de kans krijgt om alle aroma’s die in het hout liggen opgeslagen aan te spreken. Het mooie is dat je de smaken kan linken aan de regio’s.

Hertog Jan’s meesterbrouwer Gerard van den Broek ondernam de reis naar Schotland om de vier whiskyregio’s en hun smaken beter te leren kennen. ‘Ik was verbijsterd door het rijke smaakpalet,’ zegt hij over de whisky die op het desolate eiland Islay wordt gestookt. ‘Ziltig, als jodium, met gerookte turf en een zweempje verbrand rubber. Je proeft het eiland, de elementen. En dan die mooie lange afdronk! You either hate it, or you have a friend for life.’

Helaas pindakaas

Mocht je nu denken: “Potverdrie! Die wil ik!” Dan moet ik helaas teleurstellen. De oplage van maar liefst 20.000 flessen waren binnen 30 minuten uitverkocht. En met een prijs van €20 per stuk zijn het geen goedkope flesjes ook – maar dat heeft een hoop mensen niet weerhouden om een setje te scoren. En zelfs misschien wel twee want op Marktplaats tiert het al welig met aangeboden sets voor maar liefst €200!

Of het €200 waard is? Het is natuurlijk waard wat jij ervoor wilt betalen; maar ik zou oppassen voor dit soort praktijken. Twintig euro de fles is al best prijzig, maar €50 de fles vind ik echt bizar veel. Voor dat geld kun je meerdere flessen hele lekkere bieren kopen. Wacht gewoon tot volgend jaar en zet je wekker zodra je weet wanneer de verkoop start.

Of koop een fles Grand Prestige met een lekker glaasje whisky ernaast; misschien niet exact hetzelfde, maar wel lekker.. 😉

Bieren HJ Arcen

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hertog Jan, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


MEER BIER:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.