Amsterdam Museum – bier tentoonstelling

on

Als je zegt ‘bier en Amsterdam’, dan zullen de meeste mensen gelijk ‘Heineken!’ roepen. Maar wist je dat de biergeschiedenis van Amsterdam eeuwen verder teruggaat? Dat Amsterdam een brouwende burgemeester had die maar liefst 8 keer is herkozen? In de nieuwe bier tentoonstelling (10 juli tm 1 november 2020) van het Amsterdam Museum (voorheen het Amsterdams Historisch Museum) gaat het over bier, de brouwers en de drinkers in Amsterdam. De expositie is samengesteld door gastconservatoren Edo Dijksterhuis en Irma Enklaar en begint bij het heden en gaat achterstevoren door de tijd heen. 

Tentoonstelling Bier, Amsterdam Museum

Dat Amsterdam nu een belangrijke bierstad is, zal niemand ontgaan zijn. Er zijn nu maar liefst 45 brouwerijen actief in onze hoofdstad, waarvan er 19 eigen ketels hebben. De tentoonstelling over bier start dan ook met een grote verzameling van de Amsterdamse bieren die gebrouwen worden. Inclusief korte interviews met de brouwers die op videoschermen draaien. Er is aandacht voor Brouwerij ’t IJ, de oprichting van Bier&Co en het originele bier-krijt-bord van café Gollem.

Tentoonstelling Bier, Amsterdam Museum
Zie punt 1: Notulen zijn verworpen wegens openbare dronkenschap

Ook is er aandacht voor Brouwerij De Gekroonde Valk; deze Amsterdamse brouwerij was in de 19e eeuw de grootste van Nederland. Helaas in de jaren 50 van de twintigste eeuw ter zielen gegaan, maar de brouwers van Poesiat en Kater brouwen nu de befaamde Vollenhovense Stout als eerbetoon.

Tentoonstelling Bier, Amsterdam Museum

uit de beerput

Bijzonder is ook de grote verzameling glaswerk die bij werkzaamheden in Amsterdam naar boven is gehaald. Van 16e eeuwse glazen en aardewerken kommen tot een pasglas speciaal ontworpen voor 17e eeuwse drankspelletjes. Op het schilderij van Jan Jansz. van de Velde uit 1647 (in bruikleen van het Rijksmuseum) zie je hetzelfde glas staan.

Tentoonstelling Bier, Amsterdam Museum Tentoonstelling Bier, Amsterdam Museum

Bier en kunst

Bier heeft de kunstwereld altijd geïnspireerd. Van bijzondere posters tot etiketten en zelfs mode. De bekende designer Bas Kosters heeft zelfs jurkjes en andere kledingstukken gefabriceerd uit oude Heineken Parasols die hij vond langs de kant van de weg.

Tentoonstelling Bier, Amsterdam Museum

Zelf bezoeken

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit gehoord had van het Amsterdam Museum en verbaasd was dat het zo pal in de Kalverstraat gelegen was. De bier tentoonstelling is zeker leuk gedaan met de verschillende kamers en hoekjes met informatie. De link tussen schilderijen, oud glaswerk, moderne blikken en zelfs mode is goed gedaan. Wanneer je een entreekaart koopt heb je gelijk ook toegang tot de rest van het museum inclusief audiotour, je hoeft niet apart een ticket te kopen voor deze bier tentoonstelling. Reserveren is vanwege covid-19 wel verplicht.

Voor meer informatie over prijzen en reserveren: https://www.amsterdammuseum.nl/

Tentoonstelling Bier, Amsterdam Museum


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER bier:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.