Zo bak je het lekkerste bierbrood met een twist

Met gewone ingrediënten kun je iets heel bijzonders maken, en bierbrood is daar een sterk voorbeeld van. Daarnaast vormen vers brood en goed bier een ook nog eens de perfecte combinatie om met spannende smaken te experimenteren. Als je dat goed doet, heb je een iets onvergetelijk lekkers te pakken. Daarom delen we niet alleen hoe je het lekkerste bierbrood bakt, maar geven we je ook tips en inspiratie voor heerlijke smaakcombinaties. We bakken niet zomaar een brood: we maken het ongewoon lekker!

Zo bak je het lekkerste bierbrood met een twist

De basis van bierbrood

Om te beginnen maak je het lekkerste brood natuurlijk met de beste broodbakmachine of gewoon lekker in de oven. Bak je in de oven, dan zul je een bakblik nodig hebben. Heb je er al zin in? We starten nu met deze basis voor een goed bierbrood, gaan verder met de perfecte afwerking en sluiten af met inspiratie voor variatie.

Ingrediënten basis bierbrood:
 • 400 gram bloem
 • 1 eetlepel baking soda
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 theelepel zout
 • 40 gram ongezouten boter
 • 1 flesje bier naar keuze
Bereidingswijze:

Neem alle ingrediënten behalve het bier en de boter; die laten we nog even staan. Kneed de ingrediënten samen. Voeg daarna het bier toe en roer dit tot een glad mengsel. Gebruik je de oven? Verwarm die dan voor op 175 graden en bedek het bakblik met een laag bakpapier.

Schep vervolgens het broodbeslag in het bakblik. Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron en giet dit over het beslag. Je hoeft dit niet verder te mengen. Bak het brood nu voor ongeveer 45 minuten tot het brood de perfecte, bruine korst heeft en geniet van het resultaat.

Tips voor het perfecte bierbrood
 1. Een basisrecept voor brood lijkt simpel, maar bakken is bijna een exacte wetenschap. De manier waarop je de ingrediënten mengt heeft bijvoorbeeld al invloed op de textuur. Een heerlijk gebakken brood valt of staat met details en de volgende tips gaan dan ook over de fijne kneepjes van het broodbakken. Zo wordt jouw bierbrood nog lekkerder!
 2. Ga met precisie te werk en weeg ingrediënten netjes af. Zo houd je de verhoudingen intact en heeft jouw brood een grotere kans van slagen.
 3. Hoe langer je kneedt, des te luchtiger het brood wordt. Dit kun je ook andersom toepassen: kneed korter voor een machtig brood. Kneed wel altijd lang genoeg om de ingrediënten goed te mengen.
 4. Maak het jezelf niet te moeilijk en begin met eenvoudige brood recepten. Naarmate je vaker bakt ontwikkel je vanzelf de vaardigheden om een grotere bak uitdaging aan te gaan.
 5. Laat het brood altijd afkoelen voordat je het snijdt. Een heet brood deukt en valt sneller in tijdens het snijden.
Zo bak je het lekkerste bierbrood met een twist
Photo by Ivan Torres from Pexels
De beste combinaties van bier en eten

In een lekker bierbrood zijn er twee onderdelen die je kunt afwisselen: de soort speciaalbier en de extra toevoegingen. De extra toevoegingen zijn ingrediënten die invloed hebben op de smaak, maar niet op de basis van het brood. Denk dan bijvoorbeeld aan een laagje kaas op het brood, ui in het recept of pepertjes door het deeg. Er zijn zoveel mogelijkheden!

In het bierbrood wil je dat de biersoort en de extra ingrediënten elkaar complimenteren. Daar helpen de wijsheden van beerpairing ons bij. Bij beerpairing ga je op zoek naar smaken die elkaar versterken, zoals zoet bier en rode ui, of smaken die elkaar op tegenovergestelde wijze aanvullen, zoals pittig eten met bitter bier.

Je kunt zelf met beerpairing aan de slag door je eigen smaak en gezonde verstand te gebruiken, maar we helpen je op weg met combinaties die altijd wel in de smaak vallen:

 • Pepers en pittige smaken met stout of abdijbier
 • Gebakken ui en bacon met amber of blond abdijbier
 • Belegen en oude kazen met pale ale
 • Tomaatjes en maïs met bockbier
 • Verse kruiden zoals rozemarijn en tijm met zwaar blond of saison
 • Een zoete twist zoals vruchten met IPA, malt of fruitbier

Met wat creativiteit en beerpairing maak je eindeloos veel combinaties voor lekker bierbrood. Laat je leiden door alle heerlijke smaken en bak er wat moois van.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.